Brunch στο σπίτι σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται πια να περιμένετε στην ουρά, για να καθίσετε σε τραπέζι, δεν είναι απαραίτητο να φορέσετε τα καλά σας ρούχα -οι ζεστές πυτζάμες σας αρκούν!- και μπορείτε να μείνετε στο σπίτι με την παρέα σας για ώρες, δίχως να νοιάζεστε μήπως έρθει κάποιος και σας σηκώσει. Τώρα που ο καιρός αρχίζει και κρυώνει για τα καλά, είναι η ιδανική ευκαιρία να μείνετε μέσα και να κανονίσετε μια συγκέντρωση με όσους αγαπάτε. Επίσης, είναι η τέλεια ιδέα, για να περάσετε την Κυριακή σας όμορφα και ξεκάθαρα... νόστιμα.
Εάν είστε, λοιπόν, fans του brunching, δοκιμάστε αυτές τις συνταγές που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν!
Quiche Lorraine
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
- 3 κ.σ. μείγμα λαχανικών
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. γιαούρτι πλήρες
- 330 γρ. γάλα
- 3 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. baking powder
- 400 γρ. μπέικον (κομμάτι)
- 400 γρ. τυρί που λιώνει
- 2 πράσα
- ελαιόλαδο
- θυμάρι
Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη ζύμη και μόλις ετοιμαστεί βάλτε τη στο ψυγείο για μία ώρα. Στη συνέχεια, απλώστε τη σε μία επιφάνεια επίπεδη και με έναν πλάστη ανοίξτε ένα λεπτό φύλλο. Μεταφέρετέ το σε μία ταρτιέρα, την οποία προηγουμένως θα έχετε λαδώσει. Έπειτα, προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάλτε το μπέικον που έχετε κόψει σε κύβους, χωρίς καθόλου λάδι. Μόλις ροδίσει από όλες τις πλευρές, το αδειάζετε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα που έχετε κόψει σε λεπτές ροδέλες και αρωματίστε με φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο. Μόλις μαλακώσουν, αδειάστε τα στο ίδιο μπολ με το μπέικον.
Σε άλλο μπολ βάλτε το γιαούρτι και τα 3 αυγά και ανακατέψτε τα με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτετε το γάλα και δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Κατόπιν προσθέτετε το baking powder και ανακατεύετε. Τέλος, ρίχνετε το μείγμα μέσα στο μπολ με το γιαούρτι και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, το οποίο προσθέτετε στην ταρτιέρα με τη ζύμη. Το βάζετε στον φούρνο.
Club Salad
Υλικά:
- μαρούλι
- ντοματίνια
- μπέικον
- αβοκάντο
- κοτόπουλο
- μαγιονέζα
- μουστάρδα
- ξύδι
- κρουτόν
- βραστά αυγά
Εκτέλεση: Μετά το αγαπημένο σε όλους club sandwich, υπάρχει και η club salad, που από εδώ και πέρα θα γίνει η επόμενη εμμονή σας. Πώς θα τη φτιάξετε; Βάλτε το μαρούλι, τα ντοματίνια, το μπέικον, το αβοκάντο και το κοτόπουλο σε ένα βαθύ πιάτο. Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το ξύδι και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να δημιουργήσετε μία απαλή σος. Περιχύστε την πάνω από τη σαλάτα και ανακατέψτε καλά, για να πάει παντού. Ως topping βάλτε croutons, τα βραστά αυγά κομμένα σε λεπτές φέτες και τριμμένο τυρί.
Vegan banana bread
Υλικά:
- 3 μεγάλες μαυρισμένες μπανάνες
- 75 γρ. ηλιέλαιο
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. baking powder
- 3 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Αρχικά, βγάλτε τη φλούδα από τις μπανάνες και λιώστε τες καλά. Έπειτα, ανακατέψτε τες με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και ανακατέψτε καλά. Ψήστε σε μία φόρμα για κέικ, που έχετε λαδώσει πρώτα, για 20 λεπτά. Ελέγξτε το κέικ, για να δείτε εάν είναι έτοιμο. Εάν ναι, αφήστε το να κρυώσει λιγάκι πριν το κόψετε. Από πάνω μπορείτε να ρίξετε και λίγη λιωμένη bitter σοκολάτα, για να το κάνετε πιο λαχταριστό. Θα το αγαπήσετε με την πρώτη μπουκιά!