fbpixel

Search icon
Search
Alessandro Michele: Πώς καταφέρνει πάντα το μεγαλύτερο δημιουργικό ταλέντο αυτήν τη στιγμή στον κόσμο της μόδας να προσαρμόζεται μόνο στους δικούς του κανόνες;
MAGAZINE

Alessandro Michele: Πώς καταφέρνει πάντα το μεγαλύτερο δημιουργικό ταλέντο αυτήν τη στιγμή στον κόσμο της μόδας να προσαρμόζεται μόνο στους δικούς του κανόνες;

O ανατρεπτικός designer ετοιμάζεται να αλλάξει οριστικά χαρακτήρα στους κώδικές του...


Δύο μήνες μετά την ανάληψη του νέου του ρόλου ως Creative Director του Valentino, ο Alessandro Michele παρουσίασε μια resort συλλογή-έκπληξη, την πρώτη του στον οίκο, που είχε την ταυτότητα του εκκεντρικού μαξιμαλισμού του, προμηνύοντας πως ετοιμάζεται να αλλάξει οριστικά χαρακτήρα στους κώδικές του. 

Πώς καταφέρνει πάντα το μεγαλύτερο δημιουργικό ταλέντο αυτήν τη στιγμή στον κόσμο της μόδας να προσαρμόζεται μόνο στους δικούς του κανόνες;

Ο γνωστός creative genius της εποχής μας, έχοντας χαράξει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον κόσμο της μόδας, πλέον θα επιβλέπει και θα δημιουργεί για τον οίκο Valentino ως δημιουργικός διευθυντής του. Ποιος είναι, όμως, ο εκκεντρικός Alessandro Michele για τον οποίο όλοι μιλάνε; Γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου μεγάλωσε με μια ενστικτώδη εκτίμηση των οπτικών ερεθισμάτων, χάρη στην αγάπη της μητέρας του για τον κινηματογράφο και το ενδιαφέρον του πατέρα του για τη γλυπτική. Αφού σπούδασε Ενδυματολογία στην Ακαδημία Ενδυματολογίας και Μόδας της πόλης του, εντάχθηκε στην ομάδα του ιταλικού brand πλεκτών Les Copains. Στη συνέχεια, άρχισε να εργάζεται με τον Karl Lagerfeld και τη Silvia Venturini Fendi, στον οίκο Fendi, όπου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στον σχεδιασμό δερμάτινων ειδών. Ο Tom Ford τον προσέλαβε για να σχεδιάσει τσάντες για τον οίκο Gucci το 2002, όπου παρέμεινε έκτοτε και το 2011 έγινε βοηθός σχεδιαστής της Frida Giannini. Στις αρχές του 2015, προτού προαχθεί επίσημα στη θέση του δημιουργικού διευθυντή του Gucci, ο Alessandro δημιούργησε και παρουσίασε μια πλήρη ανδρική συλλογή μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Λίγες εβδομάδες αργότερα, επέδειξε και την πρώτη του γυναικεία συλλογή για τον οίκο. Σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα, είχε ηλεκτρίσει τον κόσμο της μόδας. Το εξαιρετικά πρωτότυπο όραμά του αναγνωρίστηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη της νέας του εργασίας από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας, το οποίο του απένειμε το Διεθνές Βραβείο «Designer 2015» στα Βρετανικά Βραβεία Μόδας. Το 2016, του δόθηκε το Διεθνές Βραβείο από το CFDA για τη δημιουργική του συμβολή στη διεθνή fashion σκηνή, ενώ στέφθηκε και ως ο βρετανός designer of the year από το GQ. Η μοναδική κατανόηση και εκτίμηση του Alessandro για τους ιστορικούς κώδικες του οίκου Gucci, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη οπτική του, δημιούργησαν μια νέα συναρπαστική αφήγηση για τον oίκο. Εκτός αυτού, υπό τη διεύθυνσή του επέστρεψε και η σειρά “Beauty”. Τον Νοέμβριο του 2022, ο οίκος, όμως, ανακοίνωσε ότι ο Alessandro επρόκειτο να διακόψει τη συνεργασία τους.

THE SPONTANEOUS COLLECTION

cover-artikel-16-1.jpg
Tο βιβλίο του Alessandro Michele διερευνά τη μεταφυσική σχέση μεταξύ μόδας και φιλοσοφίας.

Τον Ιούνιο του 2024, λοιπόν, σε μια κίνηση-έκπληξη ο Alessandro Michele παρουσίασε την πρώτη του συλλογή για τον Valentino την τελευταία ημέρα της Εβδομάδας Μόδας Ανδρών του Μιλάνου. Μέσα σε δύο μήνες κατάφερε να δημιουργήσει 171 ready-to-wear looks και 93 αξεσουάρ για γυναίκες και άντρες. Η συλλογή με τίτλο “Avant les Débuts” περιλαμβάνει παλτό με γούνινο γιακά, μίνι φορέματα με βολάν και μια σειρά από prints - όλα χαρακτηριστικά σχέδια του Michele. Δεν είναι μόνο το μέγεθος της συλλογής που είναι τόσο εντυπωσιακό - είναι επίσης τα πολλά, πολλά στρώματα υφάσματος και οι λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των αξεσουάρ, όπως μια σειρά από τσάντες, κάθε είδους υποδήματα -από Mary Janes έως δερμάτινες μπότες και αθλητικά παπούτσια-, μια πληθώρα από vintage κοσμήματα και μια εντυπωσιακή γκάμα από headpieces. Η συλλογή ενσαρκώνει την αίσθηση και τη ρευστότητα της υπογραφής του Alessandro, επανεκτεθειμένη μέσα από τα αρχεία του Valentino. Κι επειδή η μόδα τελευταία δείχνει να μετακινείται προς μια πιο καθαρή και μίνιμαλ αισθητική, η οποία βρίσκει μεγάλη απήχηση στο κοινό, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα επικρατήσει η πιο μαξιμαλιστική εμφάνιση και το μποέμικο πνεύμα που προωθεί ο Alessandro.

THE BOOK

alessandro-michele-valentino-archive-inspired-designs-make-valentino-contemporary-1024x692.jpg
Tο βιβλίο του Alessandro Michele διερευνά τη μεταφυσική σχέση μεταξύ μόδας και φιλοσοφίας.

Η επιστροφή του Alessandro Michele στο προσκήνιο της μόδας είχε προαναγγελθεί από τη συνεργασία του με τον φιλόσοφο και καθηγητή Emanuele Coccia, από την École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι, σ’ ένα βιβλίο με τίτλο “The Life of Forms-Theory of the Re- enchantment” («Η ζωή των μορφών-Θεωρία της εκ νέου γοητείας»). Εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Harper Collins στα ιταλικά και διερευνά τη μεταφυσική σχέση μεταξύ μόδας και φιλοσοφίας. Η αγγλική μετάφραση θα είναι έτοιμη για το φθινόπωρο του 2025. Σύμφωνα με τον Alessandro Michele, το να τυλίγουμε τον εαυτό μας με ένα ένδυμα δεν αρκεί μόνο για να καλύψουμε το σώμα, αλλά προσφέρει έναν βαθύ τρόπο έκφρασης της ταυτότητάς μας, που επηρεάζεται από τα υφάσματα και τα χρώματα των ρούχων που φοράμε. Αυτό ανυψώνει τη μόδα σε μια μεταμορφωτική μορφή Τέχνης.

WHAT IS TO COME

00008-valentino-resort-2025-credit-ola-rindal-3qYog.jpg
00001-valentino-resort-2025-details-credit-ola-rindal.jpg

Προφανώς, όπου κι αν πάει, ο Michele θα φέρει την εμμονική του προσοχή στη λεπτομέρεια και την τάση του για εκκεντρικότητα, μαξιμαλισμό, logomania και σιλουέτες των δεκαετιών του ’60 και του ’70, αλλά με τρόπο που εκφράζει τον πυρήνα του οίκου για τον οποίο σχεδιάζει. Με δεδομένο πόσα υπάρχουν για να συλλάβει κανείς από αυτήν την εκπληκτική, ενδιάμεση συλλογή, η προσμονή είναι τώρα ακόμη πιο αυξημένη για το ντεμπούτο του με την πασαρέλα του οίκουValentino, που έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο, όπως επίσης και για το εναρκτήριο show του στην υψηλή ραπτική στις αρχές του 2025.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024