fbpixel

Search icon
Search
Afternoon Slump: Πώς να νικήσετε την απογευματινή κατάπτωση
WELLNESS

Afternoon Slump: Πώς να νικήσετε την απογευματινή κατάπτωση

Μάθετε τα πάντα για τις ώρες που είναι λογικό να αισθάνεστε κατάπτωση και πώς να την αντιμετωπίσετε


Μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου λέει ότι οι φυσικοί κιρκάδιοι ρυθμοί πέφτουν αισθητά, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί από εμάς αρχίζουμε να αισθανόμαστε νωθροί και καταπονημένοι γύρω στις 15:00. Ενώ η τακτική άσκηση και μια καλή ρουτίνα ύπνου θα πρέπει να μας κρατούν φρέσκους όλη την ημέρα, μερικές φορές (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς ζεστούς μήνες) όλοι χρειαζόμαστε πιο γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις για να τα καταφέρουμε. 

Δείτε πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη νύστα και την κατάπτωση και να βελτιώσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας!

Πάρτε λίγο καθαρό αέρα

Αν το ημερολόγιό σας το επιτρέπει, η έξοδος στο ύπαιθρο μπορεί να αποτρέψει την απογευματινή πτώση σχεδόν αμέσως. Εκτός του ότι ο καθαρός αέρας βελτιώνει τη διάθεσή σας, η έκθεση στο φυσικό φως βοηθά το σώμα σας να δώσει τα φυσικά του σήματα για την ημέρα. Αυτό ενισχύει την ανάγκη να είστε ξύπνιοι και σε εγρήγορση κατά τις ώρες της ημέρας και δίνει σήματα στον εγκέφαλο για να κρατήσει τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου, σε απόσταση μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

amigas-in-at-voguespain-for-at-olistic-science.jpg

Φροντίστε τη διατροφή σας

Αν αντιμετωπίζετε τακτικά την απογευματινή «κατάρρευση», μπορεί να είναι ότι δεν ακολουθείτε μία σωστή διατροφή. Τα λίπη είναι τα πιο πυκνά σε ενέργεια από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, οπότε αν θέλετε να παραμείνετε ενεργητικοί, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψή τους. Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής ενέργειας για να τσιμπολογάτε στο γραφείο σας και είναι επίσης γεμάτοι με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προάγουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την εγρήγορση. Η κατανάλωση ενός πρωινού που είναι γεμάτο πρωτεΐνες, λιπαρά και υδατάνθρακες θα σας προετοιμάσει καλά για την ημέρα. Η βρώμη είναι πάντα μια καλή επιλογή αν θέλετε να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας μέχρι και το απόγευμα- οι σύνθετοι υδατάνθρακες διασπώνται πιο αργά, γεγονός που επιτρέπει τη συνεχή απελευθέρωση ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλάξτε το περιβάλλον σας

Το να κάθεστε πολλές ώρες σε ένα γραφείο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να προκαλέσετε την απογευματινή πτώση. Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε και να βγείτε εκτός, κάντε μια βόλτα στο πλησιέστερο παράθυρο. Το έντονο φως θα έπρεπε να δώσει σε εσάς, και στον εγκέφαλό σας, το την αφύπνιση που χρειάζεστε. Αν αυτό δεν βοηθήσει, δοκιμάστε να βουτήξετε τους καρπούς σας κάτω από μια τρεχούμενη κρύα βρύση. Η αισθητηριακή διέγερση που προσφέρει το κρύο νερό στο δέρμα σας είναι αρκετή για να διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα και να ανεβάσει προσωρινά τους καρδιακούς σας παλμούς.

9zero1-its-back-at-replayreplay9zero1-9zero1itsback-replay-replayjeans.jpg

Πατήστε "play" στη λίστα του Spotify

Η ακρόαση μουσικής είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ξυπνήσετε - αν ακούτε τα σωστά τραγούδια. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ενεργητική μουσική με γρήγορο ρυθμό (περίπου 140bpm) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον λήθαργο, καθώς παρακάμπτει τα σήματα κόπωσης του εγκεφάλου και αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς. Αν θέλετε κάτι πιο ήπιο, γιατί να μην δοκιμάσετε τις συχνότητες solfeggio - ηχητικά κύματα που πιστεύεται ότι επηρεάζουν την ενέργεια του σώματος. Σύμφωνα με την Oura, τη φορητή τεχνολογική συσκευή παρακολούθησης της υγείας, αυτό το είδος μουσικής, με συχνότητα 963 Hz, σχετίζεται με την ενεργοποίηση της επίφυσης και την αύξηση της θετικής ενέργειας και της διαύγειας.

Πιείτε περισσότερο νερό

Αν αισθάνεστε εξαντλημένοι κάθε φορά που περνάει η ώρα 15:00, οι πιθανότητες είναι ότι είστε αφυδατωμένοι. Αν και ακούγεται ακραίο, είναι ευκολότερο απ' ό,τι νομίζετε να είστε ήπια ή μέτρια αφυδατωμένοι, και είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, υποτονικοί και να επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να εκτελεί βασικές λειτουργίες. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα ενυδάτωσης σε υψηλά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό σημαίνει περίπου 1,5-2,5 λίτρα υγρών την ημέρα, αλλά έχετε υπόψη σας ότι θα χρειαστείτε περισσότερα αν ιδρώνετε πολύ ή αν κάνει ζέστη έξω.