fbpixel

Search icon
Search
A world made of silver: Η καλλιτέχνιδα Θάλεια Μαρία Γεωργούλη μας ξεναγεί στο δικό της προσωπικό καταφύγιο
MAGAZINE

A world made of silver: Η καλλιτέχνιδα Θάλεια Μαρία Γεωργούλη μας ξεναγεί στο δικό της προσωπικό καταφύγιο

...σε ένα κτήμα έξω από την Αθήνα. Παράλληλα μας μιλά για τα εικαστικά σερβίτσια από ασήμι, που η ίδια υπογράφει!


Το τηλεφωνικό μας ραντεβού δόθηκε μια μέρα του Αυγούστου, δύσκολη για την ίδια, γιατί ήρθε και πάλι αντιμέτωπη με τις πυρκαγιές. Το ότι ζει σε ένα κτήμα έξω από την Αθήνα, αν και ωραία και γοητευτική συνθήκη, κρύβει, όμως, πολλές δυσκολίες και κινδύνους. Μάλιστα, ζώντας κοντά στη φύση, αντιλαμβάνεται και το πόσο πολλοί άνθρωποι πλέον δεν την προσέχουν, δεν τη σέβονται. Ωστόσο, η καλλιτέχνιδα με τη διεθνή καριέρα έχει επιλέξει να δημιουργήσει τη βάση της μακριά από το πολύβουο κέντρο της πρωτεύουσας, σε ένα υπέροχο σπίτι-κτήμα, όπου «υπάρχουν πολλές και καθημερινές ανάγκες». Εκεί, απασχολείται έντονα και ανελλιπώς μαζί με ανθρώπους που τη βοηθούν και που αγαπούν, όπως και η ίδια, τη φύση. 

2t1a4846.jpg

Η Θάλεια είναι μια γυναίκα με πολλές κοινωνικές ευαισθησίες, που λατρεύει το περιβάλλον και τα ζώα, που ανησυχεί και νοιάζεται για τον πλανήτη. Έχει 10 σκυλιά -όλα rescue dogs-, ταΐζει 5 γάτες, περιθάλπει πάντα τα ζώα και βοηθάει εθελοντικά κάθε φορά που κάποιος έχει ανάγκη. Είναι άνθρωπος της Τέχνης, της αισθητικής και του ωραίου, αλλά και πολίτης με πραγματικό ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει γύρω της. Όπως λέει: «Αν και η Τέχνη είναι πράγματι παιδεία, το πώς φέρεται κάποιος στα ζώα, οικόσιτα και άγρια, αυτό κι αν είναι δείγμα παιδείας… Και η παιδεία είναι τα πάντα! Το πώς συμπεριφέρομαι στα ζώα δείχνει πώς προσέχω το περιβάλλον και κατ’ επέκταση πώς σέβομαι τον συνάνθρωπό μου - σε μεγαλύτερη εικόνα τη χώρα μου και κατ’ επέκταση όλο τον κόσμο. Οφείλουμε να προσέχουμε τον πλανήτη μας. Ό,τι μπορεί ο καθένας μας».

snapinstaapp-327958146-494327726110566-1266368299226132720-n-1080.jpg

Home Sweet Home

2t1a4304.jpg

«Σπίτι» για την ίδια είναι η φύση. Η κατοικία της, ένας ιδιαίτερος χώρος με καθαρές, minimal γραμμές, όπου: «Τους κρύους μήνες λατρεύω την κουζίνα με την ξυλόσομπα ή το καθιστικό όπου μαζί με φίλους καθόμαστε μπροστά από το τζάκι και βέβαια τη βιβλιοθήκη-γραφείο, που είναι η γωνιά μου όταν δουλεύω. Όμως, τα πιο αγαπημένα μου σημεία βρίσκονται στον κήπο, γύρω από το σπίτι ή στο κτήμα».

2t1a3339-xDeM8.jpg

Η Τέχνη στη ζωή της

2t1a4859.jpg

«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η Τέχνη ήταν κάτι δεδομένο. Θυμάμαι τη μαμά μου από πολύ μικρή ηλικία να με πηγαίνει στα μουσεία, στο Ηρώδειο, παντού», περιγράφει. Οι βόλτες με τη μητέρα της στους αντικέρ της εποχής τη γέμισαν με πολλές γνώσεις σχετικά με την Τέχνη και την Ιστορία. Αυτές, λοιπόν, οι προσλαμβάνουσες μαζί με το DNA της την οδήγησαν στον καλλιτεχνικό κόσμο.

J is for Jewelry

2t1a4769.jpg

Με την αγάπη της για την Τέχνη να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, προέκυψε για την ίδια και ένα νέο πάθος: αυτό για τα κοσμήματα. Κι εδώ, τεράστιο ρόλο έπαιξε και πάλι η μητέρα της. «Με έπαιρνε μαζί στους χρυσοχόους της, καθώς αρκετά από τα κοσμήματά της τα έφτιαχνε. Και εκεί με θυμάμαι από μικρή να τα χαζεύω, να τα λατρεύω, να γοητεύομαι. Είχα άποψη για τον σχεδιασμό τους και η αλήθεια είναι πως και η μητέρα μου αλλά και οι χρυσοχόοι της μου επέτρεπαν να σχεδιάσω». Έτσι, λοιπόν, οδηγήθηκε στην απόφαση να σπουδάσει πάνω στο σχέδιο και την κατασκευή του κοσμήματος στο Istituto Europeo di Design στη Ρώμη. Μια έκθεση, όμως, κοσμημάτων στο Παρίσι, στο Centre Pompidou, στάθηκε αφορμή για να πάρει την απόφαση ότι επιθυμεί να δημιουργεί κοσμήματα-μικρά έργα Τέχνης. Έτσι, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της και επιστρέφοντας στην Αθήνα, όπου δούλεψε σχεδιάζοντας συλλογές, έφυγε στο Λονδίνο για Master στην Τέχνη στο Royal College of Art. Εκεί, επέλεξε την κατεύθυνση του Domestic Silverware, επαναφέροντας την παράδοση να χρησιμοποιούμε ασημένια σερβίτσια στην καθημερινότητά μας, όπως έκαναν παλιά στην Αγγλία και στη Βόρεια Ευρώπη. «Ήμουν πραγματικά πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη, γιατί βρήκα αυτό ακριβώς που ήθελα να κάνω», δηλώνει.


Silver World

2t1a4345.jpg

Κι έτσι ξεκίνησαν όλα, και σήμερα, μετά τη μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, με εκθέσεις και διεθνείς διακρίσεις, συνεχίζει και ξεχωρίζει για την Τέχνη της, έχοντας αφοσιωθεί αποκλειστικά στο ασήμι, ένα υλικό πολύτιμο κι αισθητικά απέριττο, που της επιτρέπει να φιλοτεχνεί γλυπτικά σερβίτσια υψηλής αισθητικής αξίας, απολύτως μοναδικά. Τα κουτάλια της με τα βότσαλα είναι αριστουργήματα, «minimal, αλλά την ίδια στιγμή αισθησιακά», όπως τα χαρακτηρίζει. «Από την αρχή, αυτό στο οποίο εστίασα, όταν έφτιαξα το πρώτο κουτάλι, ήταν το πόσο διαφορετικά μπορείς να απολαύσεις το φαγητό ανάλογα με το πώς είναι σφυρηλατημένο το σερβίτσιο που έχεις στα χέρια σου». Η Θάλεια δημιουργεί σερβίτσια όμορφα, λειτουργικά και αισθητικά άρτια, και φυσικά, αυθεντικά, γιατί, όπως τονίζει: «Η ομορφιά βρίσκεται στην αυθεντικότητα των καλών τρόπων και της γενναιοδωρίας».

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ιωαννίδης 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023