fbpixel

Search icon
Search
A Designer's Oasis: Ο σχεδιαστής υποδημάτων Bruno Frisoni ανοίγει τις πόρτες του δικού του επίγειου παραδείσου στην Ταγγέρη του Μαρόκου
MAGAZINE

A Designer's Oasis: Ο σχεδιαστής υποδημάτων Bruno Frisoni ανοίγει τις πόρτες του δικού του επίγειου παραδείσου στην Ταγγέρη του Μαρόκου

O ίδιος παραμένει ένας από τους κορυφαίους του σύγχρονου κόσμου της μόδας


O θρυλικός Bruno Frisoni είναι γνωστός για την εκλεπτυσμένη φιλοσοφία του και την αισθητική του προσέγγιση στον κόσμο της μόδας. Γεννημένος στο Marne της Γαλλίας, εκπαιδεύτηκε στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι, όπου έκτισε τις βάσεις του πάνω στην Τέχνη και τον σχεδιασμό. Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν άρχισε να εργάζεται για μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας στο Παρίσι. Ωστόσο, το αληθινό του μεγαλείο αποκαλύφθηκε όταν ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Roger Vivier. Κάτω από την ηγεσία του, ο οίκος έγινε γνωστός για τη σπάνια γοητεία και την καινοτομία του στον σχεδιασμό υποδημάτων.

Ο Frisoni ξεχώριζε από πάντα για την απλότητα και την κομψότητα των δημιουργιών του, με τα σχέδιά του συχνά να αναδεικνύουν τη ραφιναρισμένη γεωμετρία σε τάση και να φέρουν ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Αναζητώντας διαρκώς την τελειότητα και με αφοσίωση στην υψηλή ποιότητα και την αρτιότητα, κάθε συλλογή του υποδεικνύει τους λόγους που έχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό της διεθνούς μόδας. «Ήμουν 18 χρονών όταν κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τη μόδα, ως σχεδιαστής. Στην αρχή σκεφτόμουν τον σχεδιασμό ρούχων, αλλά η μοίρα αποφάσισε διαφορετικά και εξειδικεύτηκα στα αξεσουάρ», λέει. Όπως τονίζει ο ίδιος, η σχεδιαστική του φιλοσοφία κινείται στους άξονες «μιας ονειρεμένης πραγματικότητας», ενώ περισσότερο απ’ όλα προτιμάει να ζωγραφίζει, πάντα ξεκινώντας έχοντας στο μυαλό του μια εκλεπτυσμένη γυναικεία φιγούρα. Μετά από τόσα χρόνια στη μόδα, αυτό που συνεχίζει και τον εμπνέει όταν σχεδιάζει είναι ό,τι τον περιβάλλει: «Όλα είναι έμπνευση. H αναπνοή, ζώντας τη στιγμή, ό,τι συμβαίνει στον κόσμο, γύρω μας. Ο τρόπος που αντιδρούν οι άνθρωποι. Ο κόσμος στον δρόμο, η Τέχνη, οι ταινίες και φυσικά τα βιβλία».

STYLE MATTERS

mac16059d0109.jpg

Τι σημαίνει η μόδα για εσάς;

Oι αλλαγές και το στιλ, αλλά και οι αλλαγές στο στιλ.

Ωραία! Και στιλ τότε; 

Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου!

Τι πιστεύετε ότι καθορίζει το στιλ μιας γυναίκας; 

Ο τρόπος που φανερώνει την εικόνα της.

Πώς θα περιγράφατε το δικό σας και πώς έχει αλλάξει με τα χρόνια; 

Ένας συνδυασμός σοβαρού και fun. Μου αρέσει οτιδήποτε γίνεται όμορφα και θα το κρατήσω για πολύ. Πιστεύω ότι το στιλ μου εξελίχθηκε, αλλά διατηρείται το ίδιο, ενώ έγινα περισσότερο σίγουρος για τις επιλογές μου.

Τι σημαίνει αισθητική για εσάς; 

Καθετί σωστά σχεδιασμένο, τα καλά υλικά και η κατασκευή και το να μεγαλώνεις όμορφα.

Ποια είναι για εσάς παραδείγματα υψηλής αισθητικής; 

Το Πάνθεον στη Ρώμη και το Pavillion Mies Van der Rohe στη Βαρκελώνη. Ένα YSL σμόκιν και ένα Chanel tweed ταγιέρ. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι παραδείγματα υψηλής αισθητικής που είναι πάντα επίκαιρα. Αν πρέπει να σκεφτώ πρόσωπα, αυτό για μένα είναι σχεδόν αδύνατο. Στην πραγματικότητα, η ελληνική γλυπτική ορίζει για μένα τα πρόσωπα της τελειότητας όλων των εποχών.

Ποια είναι αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη μούσα σας; 

Κάθε γυναίκα.

Και πώς θα περιγράφατε μια γυναίκα Bruno Frisoni; 

Δυνατή, ανεξάρτητη και ελεύθερη.

Εκτός από τα παπούτσια, τι άλλο σας παθιάζει; 

Η μουσική και η ζωγραφική.

Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Η γαλήνη του νου.

Ποιο είναι το motto σας; 

Ζήσε τη στιγμή!

HOME SWEET HOME

mac16059d0568.jpg

Στο σπίτι του ίδιου και του συζύγου του, Hervé Van der Straeten, στην Ταγγέρη στο Μαρόκο, βρίσκονται όταν δραπετεύουν για λίγο από το Παρίσι. Τα μαροκινά μοτίβα, οι εκλεκτικές πινελιές χρωμάτων και η προσοχή στη λεπτομέρεια κυριαρχούν, με την προφανή αραβική επιρροή στο one-of-a-kind εξοχικό με την υπέροχη θέα στο παραθαλάσσιο λιμάνι της πόλης. «Ο σύζυγός μου κι εγώ δουλέψαμε μαζί για το concept. Ο Hervé το σχεδίασε κι εγώ επέλεξα τις λεπτομέρειες, τα υφάσματα, τα χρώματα, τον συνδυασμό των επίπλων. Φέραμε πολλά αντικείμενα, έπιπλα και υλικά απ’ όλο τον κόσμο, που αγοράστηκαν σε πολλά από τα ταξίδια μας», εξηγεί.

mac16059d0414.jpg

Οι δυο τους ήθελαν το σπίτι να έχει μια «μοντέρνα» ερμηνεία και να κινείται ανάμεσα στη μεσογειακή και τη μαροκινή αισθητική. Έτσι, για παράδειγμα, το ισόγειο είναι εμπνευσμένο από αυτά τα παραδοσιακά fondouks, ενώ οι αυλές, διατηρήθηκαν κυρίως λευκές και απλές, με καμάρα και κερωμένους τοίχους. Στον πρώτο όροφο, το κεντρικό σαλόνι έχει γαλάζια στοιχεία, με ’50s έπιπλα και ένα mix and match με αντίκες, ενώ στο δεύτερο καθιστικό η μαροκινή αισθητική είναι πιο έντονη, με παραδοσιακή ζωγραφική διακόσμηση. Ο Frisoni έχει μια αδυναμία στη σύνθεση διαφορετικών αντικειμένων, του αρέσει να αναμειγνύει το παλιό με το καινούριο, κάποιες αντίκες που ανακαλύπτει με μαροκινά αντικείμενα. «Στο υπέροχο αίθριο στον δεύτερο όροφο του σπιτιού μού αρέσει να περνάω την ώρα μου. Είναι η αγαπημένη μου γωνιά στο σπίτι. Με ανοιχτές τις πόρτες απ’ όλα τα δωμάτια, έχεις την αίσθηση ότι είσαι μέσα και έξω ταυτόχρονα, ενώ νιώθεις προστατευμένος από τον έξω κόσμο», περιγράφει.

8765-05.jpg

TANGER: ΤOP PLACES TO BE

To ξενοδοχείο Villa Mabrouka, το παλιό σπίτι του Yves Saint Laurent και του Pierre Bergé, το οποίο δημιούργησε ο Japser Conran, είναι ένα μοναδικό μέρος για να μείνει κανείς. Επίσης, έξω από την πόλη βρίσκεται το Le Mirage, με την ιδιωτική παραλία, δύο πισίνες, μαγευτικό κήπο και μοναδική θέα στον ωκεανό. O κινηματογράφος Rif, όπου οι νέοι της πόλης πηγαίνουν και περνούν την ώρα τους στο internet café ξεχωρίζει, όπως και το εστιατόριο και club El Morocco. H Villa Josephine, ένα παλιό αποικιακό σπίτι με εκπληκτική θέα στην πόλη και τη θάλασσα, είναι εμπειρία από μόνη της. Τέλος, οι Boubker και Majid, δύο αντικερί στην Ταγγέρη, όπως και το Café Haffa, ανήκουν στα μέρη που πρέπει κάποιος οπωσδήποτε να επισκεφθεί.

Αναζητήστε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FRANCOIS HALARD

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2024