fbpixel

Search icon
Search
A brand new home collection: Η νέα συνεργασία του Raf Simons με την Kvadrat  υμνεί τον μινιμαλισμό
DESIGN NEWS

A brand new home collection: Η νέα συνεργασία του Raf Simons με την Kvadrat υμνεί τον μινιμαλισμό

Ο Βέλγος fashion designer ενώνει τις δυνάμεις του με την περίφημη στον χώρο του design εταιρία από τη Δανία


H πιο πρόσφατα συνεργασία του Raf Simons με τη Kvadrat αντλεί έμπνευση από το μινιμαλιστικό ήθος και την κουλτούρα του Donald Judd. Παρά το γεγονός πως αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους fashion designers του 21ου αιώνα, ο Raf Simons είχε πάντα μια εξίσου εκλεπτυσμένη οπτική απέναντι στον σχεδιασμό και τον χώρο του interior design, γεγονός που τον ώθησε σε αυτό το most-talked-about collab.

Πριν λανσάρει την ομώνυμη μάρκα ανδρικών ενδυμάτων του το 1995, ο Simons σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στη Σχολή Τεχνών LUCA στο Genk – και αυτή η προσέγγιση στις τέχνες, που ευνοεί την ιδέα του "gesamtkunstwerk" (ο γερμανικός όρος για ένα «ολικό έργο τέχνης») αποτελεί συνοδοιπόρο του από τότε. Εκτός από τη δουλειά του για τη δική του επωνυμία, οι θητείες του Simons ως δημιουργικός διευθυντής στους οίκους Jil Sander, Dior, Calvin Klein και τώρα, ως συν-διευθυντής της Prada – έχουν αναδείξει σε μεγάλο βαθμό το σχεδιαστικό του υπόβαθρο.

Μια ματιά στο σπίτι του Βέλγου σχεδιαστή στην Αμβέρσα, αποδεικνύει ότι ο Simons είναι ένας πραγματικός οραματιστής μ' εξαιρετικό γούστο. Η ultra modern κατοικία του διαθέτει έργα τέχνης των Brian Calvin και Mike Kelley, έπιπλα των Pierre Jeanneret και George Nakashima και φωτιστικά από τους Isamu Noguchi και Frank Lloyd Wright.

Όλα αυτά τον καθιστούν τον τέλειο υποψήφιο συνεργάτη για την Kvadrat – μια σπουδαία εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών μ' έδρα την Κοπεγχάγη, η οποία έχει βαθιές ρίζες στην παγκοσμίου φήμης σχεδιαστική παράδοση της Σκανδιναβίας. Από το 2014, ο Simons μεταφύτευσε το γούστο του στη μάρκα, με μια πολυτελή γκάμα υφασμάτων – μερικά εμπνευσμένα από την τεχνική της pointillist, dotty painting που διαδόθηκε από τον Georges Seurat. 

424247.jpg
424248.jpg


Αυτήν την εβδομάδα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, παρουσιάζουν μια νέα συνεργασία που ονομάζεται "The Shaker system" και προσεγγίζει τη φιλοσοφία του "lifestyle accessories concept". Ενώ ζούσε στις ΗΠΑ, ο σχεδιαστής προσελκύθηκε από τους Shakers - μια θρησκευτική αίρεση του 18ου αιώνα που ευνοούσε μια ακαταμάχητη, μινιμαλιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό. Η κουλτούρα του Shaker λειτούργησε ως πρόδρομος του άγονου μινιμαλισμού των Donald Judd και John McCracken - δύο καλλιτεχνών που ενέπνευσαν σε μεγάλο βαθμό τη νέα συλλογή του Kvadrat x Raf Simons.

Στονέο concept store της μάρκας που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Κοπεγχάγης – ένας δρόμος που φιλοξενεί επίσης μια boutique γεμάτη εκκεντρικά κομμάτια του Δανού σχεδιαστή μόδας Henrik Vibskov. Η συλλογή Shaker είναι κρεμασμένη σε λευκούς τοίχους με τα κομμάτια να μοιάζουν σαν έργα τέχνης εκτιθέμενα σε μουσείο.

424246.jpg


Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στα περίτεχνα καπάκια vidar, στις τσάντες, στις cozy μάλλινες κουβέρτες και τα μαξιλάρια, στους καθρέφτες, ακόμη και στις δερμάτινες θήκες για περιοδικά κι εφημερίδες, που έχουν σχεδιαστεί για να κρέμονται από μπάρες εμπνευσμένες από τα μανταλάκια Shaker. Τα κομμάτια της συλλογής διατίθενται σε ροζ σομόν, μια σκούρα απόχρωση του πράσινου που παραπέμπει σε δάσος, καθώς και στο κλασικό λευκό και μαύρο.

Η product developer της Kvadrat, Stinne Knudsen, η οποία συνεργάστηκε στενά με τον Simons για τη συλλογή, δηλώνει: «Για τον Raf, αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μόδα. Αυτό είναι κάτι που του αρέσει, να δουλεύει διαφορετικά και με πιο αργούς ρυθμούς».

424249.jpg
424251.jpg


Με τη σειρά του, ο Raf Simons, μίλησε γι' αυτήν τη συνεργασία: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ το σπίτι είναι το απόλυτο κέντρο της ζωής μας και ήθελα να δημιουργήσω μια συλλογή που θα το άλλαζε προς το καλύτερο. Έχω εκπαιδευτεί ως βιομηχανικός σχεδιαστής, [αλλά] δεν μου αρκούσε μόνο το να βγάζω όμορφα προϊόντα. Ήθελα να συλλάβω κάτι καινοτόμο σχετικά με το πώς ζούμε και αλληλεπιδρούμε με τα προϊόντα αυτά».

Info: Ανακαλύψτε ολόκληρη τη συλλογή εδώ.

Πηγή: Another Magazine