fbpixel

Search icon
Search
9+1 από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις στην Ιταλία που δεν είχατε σκεφτεί να ταξιδέψετε
ESCAPE

9+1 από τις πιο όμορφες μικρές πόλεις στην Ιταλία που δεν είχατε σκεφτεί να ταξιδέψετε

Ανατρεπτικοί, κουκλίστικοι προορισμοί που θα λατρέψετε


Η Ιταλία είναι υπέροχη όλες τις εποχές, και σε κάθε περίσταση. Κάθε γωνιά της είναι εκπληκτική και σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε σκηνικό ταινίας. Παρόλα αυτά, πολλοί λάτρεις της ιταλικής κουλτούρας προτιμούν να επιλέγουν κατευθύνονται προς τις δημοφιλείς Ρώμη, Βενετία και Φλωρεντία. Εμείς, σας προτείνουμε να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα και να αντικαταστήσετε τις πολυσύχναστες πλατείες με την πραγματική dolce vita σε αυτά τα παραθαλάσσια ειδυλλιακά μέρη, που θα σας προτείνουμε μοναδικές εμπειρίες ζωής.

Ανακαλύψτε παρακάτω τις πιο γραφικές ιταλικές πόλεις που θα λατρέψετε για την επόμενη απόδρασή σας! 

Atrani, Amalfi Coast

Το Atrani -που σπάνια θα αναδειχθεί σε σχέση με τους συναγωνιστές του, όπως το Positano και το Amalfi- αποτελεί το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Amalfi Coast. Φωλιασμένο ανάμεσα σε δύο βράχους, είναι το μικρότερο χωριουδάκι της νότιας Ιταλίας και ένα από τα μέρη όπου, κατά μήκος απόκρημνων σοκακιών και παστέλ χρωμάτων του, μπορείτε να βυθιστείτε στη χαλαρή ατμόσφαιρά του. Οι περισσότερες κατοικίες του συγκεντρώνονται γύρω από τη μεσαιωνική πλατεία, από όπου ένα πέρασμα οδηγεί στην Τυρρηνική Θάλασσα. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται η εκκλησία San Salvatore de' Birecto του 10ου αιώνα και το Σπήλαιο των Αγίων, μια φυσική σπηλιά διακοσμημένη με βυζαντινές τοιχογραφίες.


Castelmezzano, Basilicata

Με έναν πληθυσμό που κυμαίνεται γύρω στους 800 κατοίκους, αυτό το χωριό στην άκρη του βράχου, περικυκλωμένο από τους Λουκανικούς Δολομίτες, είναι ένα από τα πιο απόκοσμα άγνωστα μέρη του κόσμου. Μπείτε μέσα από μια σήραγγα λαξευμένη στο βράχο για να εξερευνήσετε τα στενά δρομάκια, να δοκιμάσετε τοπικά, φρέσκα πιάτα και να απολαύστε τοπικά κρασιά σε οικογενειακές ταβέρνες. Επισκεφθείτε την Pietrapertosa στην απέναντι πλευρά της κοιλάδας για να πάρετε το Volo dell'Angelo - «Πτήση του Αγγέλου» - να διασχίσετε με ένα σχοινί την επιστροφή σας πίσω στο Castelmezzano.


Civita di Bagnoregio, Lazio

Η Civita di Bagnoregio, που κάποτε συνδεόταν με τις γύρω πόλεις μέσω ενός δρόμου, είναι σήμερα προσβάσιμη από μια μοναχική πεζογέφυρα χάρη στη διάβρωση της γης και τους σεισμούς 2.500 ετών. Με το παρατσούκλι «la città che muore» - η πόλη που πεθαίνει - και με πληθυσμό που δεν φτάνει τον διψήφιο αριθμό, η πόλη αναδύεται από την ομίχλη σαν σε παραμύθι. Περιπλανηθείτε στα αναγεννησιακά palazzo και εξερευνήστε τις ετρουσκικές σπηλιές χρονολογίας 3.000 ετών, μία από τις οποίες λειτουργεί ως παρεκκλήσι.


Alberobello, Puglia

Σε απόσταση μιας ώρας οδικώς από το Bari, αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco φημίζεται για τα 1.500 trulli του. Αυτές οι ασβεστωμένες κατοικίες με τις κωνικές στέγες χρονολογούνται από το 1500. Σήμερα, τα trulli χρησιμεύουν κυρίως ως boutiques αναμνηστικών, εστιατόρια και ξενοδοχεία για τους επισκέπτες. Κατευθυνθείτε προς την Piazza del Popolo, όπου το Belvedere Trulli προσφέρει εντυπωσιακή θέα σε όλη την πόλη.


Corricella, Procida Island

Το παλαιότερο ψαροχώρι της Procida, ένα συνονθύλευμα από ξεθωριασμένα από τον ήλιο κτίρια, είναι ένα καταφύγιο νοτιοϊταλικής γοητείας - το Il Postino και το The Talented Mr. Ripley γυρίστηκαν εδώ. Ξύλινες βάρκες παρατάσσονται στη Μαρίνα Corricella του 17ου αιώνα, η οποία σφύζει από ψαράδες και διάφορους μικροπωλητές. Πιάστε ένα τραπέζι στην προκυμαία για ένα Aperol και απολαύστε το πλέον διαδεδομένο πιάτο της περιοχής, τα ζυμαρικά με αχινό. Το φρούριο Terra Murata, μια πρώην φυλακή, προσφέρει υπέροχη θέα στον κόλπο της Νάπολης.

Manarola, Cinque Terre

Ένα ουράνιο τόξο από σπίτια που «αγκαλιάζουν» την άγρια Ligurian coast, αυτή η αρχαία κοινότητα είναι η παλαιότερη και πιο ρομαντική από τα πέντε χωριουδάκια που αποτελούν τα Cinque Terre. Περιβάλλεται από απόκρημνες ταράτσες, λεμονοστάσια και αμπελώνες και είναι καλύτερα προσβάσιμο με τα πόδια, μέσω της γραφικής «οδού των ερωτευμένων» που συνδέει με το γειτονικό Riomaggiore. Περιπλανηθείτε στα δρομάκια που σκαρφαλώνουν σε μεσαιωνικά παρατηρητήρια, πριν χαλαρώσετε, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι γλυκό κρασί Sciacchetrà.


Monteriggioni, Tuscany

Μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Siena, αυτή η πόλη-οχυρό κάνει τους επισκέπτες να αισθάνονται σαν να μπαίνουν σε μια περασμένη μεσαιωνική εποχή. Περιτριγυρισμένο από τείχη του 13ου αιώνα, το Monteriggioni ξεκίνησε τη ζωή του ως κάστρο - ο Δάντης συνέκρινε τους 14 επιβλητικούς πύργους του με «τρομερούς γίγαντες» στη Θεία Κωμωδία του. Μπείτε από την πύλη Porta Franca και επισκεφθείτε τη ρωμανική εκκλησία της Santa Maria Assunta ή το Μουσείο Οπλισμού. Το κοντινό Borgo Stomennano είναι ένα χωριουδάκι του 17ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο με θέα στα τοπία του Chianti που είναι γεμάτα αμπέλια.


Castelluccio, Umbria

Περίπου 5.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Castellucio είναι το ψηλότερο χωριό της οροσειράς των Απεννίνων- και αναμφισβήτητα το πιο γοητευτικό. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Monti Sibillini, και οι καταπράσινες, εύφορες πεδιάδες του, με φόντο τα δραματικά βουνά με τη σκόνη του χιονιού, είναι ιδανικές για πεζοπορία. Επισκεφθείτε την άνοιξη κατά τη διάρκεια της La Fioritura (της Ανθοφορίας) - όταν ανθισμένες παπαρούνες, βιολέτες και κράμβη στολίζουν την κοιλάδα.


Orta San Giulio, Piedmont

Η λίμνη Orta είναι γνωστή στους Μιλανέζους ως La Cenerentola - (Σταχτοπούτα) - τόσο πολύ που θεωρείται η διακριτικά ανώτερη αδελφή των πιο δημοφιλών Como και Maggiore. Η Orta San Giulio, που προεξέχει από την ανατολική της όχθη, είναι παρθένα από τον τουρισμό και αγαπημένος προορισμός συγγραφέων όπως ο Nietzsche, ο Byron και η Carol Ann Duffy. Ακολουθήστε ένα κουβάρι στενών δρόμων μέχρι την παραλίμνια Piazza Motta, όπου η ζωή του χωριού διαδραματίζεται ανάμεσα σε ξεθωριασμένα κτίρια ώχρας, ή επισκεφθείτε το Sacro Monte, έναν προστατευόμενο από την Unesco τόπο θρησκευτικού προσκυνήματος.


Belluno, Veneto

Σε απόσταση μιας ώρας οδικώς από την Βενετία, αυτή η γοητευτική μικρή πόλη με τα κτίρια της αναγεννησιακής εποχής, τα παλάτια και τις ρωμανικές εκκλησίες έχει ως φόντο τις κορυφές της Gusela del Vescovà, του όρους Serva και του Monte Talvena. Σκαρφαλωμένη πάνω από τον ποταμό Piave, είναι η ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσετε τα γύρω βουνά. Ξεκουραστείτε από τις πεζοπορίες, απολαμβάνοντας μοναδικά ιταλικά τυριά όπως το αφράτο Malga Bellunese και το Schiz, ένα ημιμαλακό τυρί, που συχνά σερβίρεται τηγανητό σε βούτυρο.

Κεντρική φωτογραφία: Αlberobello, Puglia