fbpixel

Search icon
Search
90 χρόνια Όσκαρ: τα πιο εντυπωσιακά ρεκόρ στην ιστορία των βραβείων
ARTS & CULTURE

90 χρόνια Όσκαρ: τα πιο εντυπωσιακά ρεκόρ στην ιστορία των βραβείων

Διάσημοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και οι ταινίες που έχουν γράψει ιστορία


Τα βραβεία της Ακαδημίας Αμερικανικού Κινηματογράφου συμπλήρωσαν φέτος 90 χρόνια λαμπρών τελετών και η κοινότητα του Χόλιγουντ ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη γι' αυτό. Στη διάρκειά τους, η αναμονή για την ανακοίνωση των υποψηφίων, οι στιλιστικές επιλογές των σταρ, οι παρουσιαστές της μεγάλης βραδιάς, οι ομιλίες των νικητών, ακόμα και τα σκάνδαλα που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τα media, αποτελούν αυτό που λέμε "πρώτη είδηση" παγκοσμίως. Και παρά το γεγονός, ότι αυτός που παίρνει το Όσκαρ κάθε χρόνο θεωρείται νικητής, υπάρχουν μερικά ονόματα που έμειναν στην ιστορία ως… οι σπουδαιότεροι όλων, λόγω των ρεκόρ που σημείωσαν! Με αφορμή τους φετινούς νικητές, ανατρέχουμε στα ονόματα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων.

titanic-2.jpg
Τιτανικός

Ξεκινώντας με το Χρυσό Αγαλματίδιο για την Καλύτερη Ταινία, το ρεκόρ για τα περισσότερα βραβεία, 11 στον αριθμό, μοιράζονται τρεις ταινίες: Τιτανικός (1997), Ben-Hur (1959) και Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά (2003). Η πρώτη αποτελεί θρυλική παραγωγή του παγκόσμιου κινηματογράφου και κατάφερε να αποσπάσει τα 11 από τα 14 βραβεία στα οποία ήταν υποψήφια (οι περισσότερες που έχει συγκεντρώσει ποτέ μια ταινία). Από την άλλη, η κινηματογραφική μεταφορά του θαυμάσιου έργου του Τόλκιν νίκησε και στις 11 κατηγορίες για τις οποίες ήταν υποψήφια.

lotr-the-return-of-the-king.jpg
Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του βασιλιά

Ερχόμενοι στο σήμερα, μόλις πέρυσι προστέθηκε στην ίδια λίστα με τις 11 υποψηφιότητες προστέθηκε το “LaLaLand”, που όμως κατάφερε να αποσπάσει μόλις 5 βραβεία, χωρίς να περιλαμβάνεται αυτό της καλύτερης ταινίας -παρά τη μεγάλη γκάφα των παρουσιαστών της κατηγορίας, που είχαν ανακοινώσει λανθασμένα το όνομά της, αντί του πραγματικού νικητή “Moonlight”.

Οι ηθοποιοί που έγραψαν ιστορία

katharine-hepburn-1.jpg
Katharine Hepburn

Για έναν ηθοποιό, τα Όσκαρ αποτελούν τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα παράσημα, και όλοι επιθυμούν να λάβουν ένα, ή έστω να είναι υποψήφιοι στην διάρκεια της καριέρας τους. Όσον αφορά τον Α’ γυναικείο ρόλο τα ηνία της θέσης κατέχει η Katharine Hepburn, με 4 αγαλματίδια στην καλλιτεχνική της πορεία, αριθμό που κανείς δεν έχει καταφέρει να αγγίξει ως τώρα.

daniel-day-lewis.jpg
Daniel-Day Lewis

Όσον αφορά στους άνδρες, η λίστα σταματά στα 3 Όσκαρ Ά Ανδρικού και συναντάμε, μεταξύ άλλων, τους Jack Nicholson και Daniel Day-Lewis, ο οποίος φέτος ήταν προτεινόμενος για την ταινία «Αόρατη Κλωστή», χωρίς να καταφέρει να το κατακτήσει ξανά.

Οι ζωντανοί θρύλοι

streep-2.jpg

Ενα όνομα που σίγουρα έχει συνδεθεί με τη λέξη ρεκόρ, είναι αυτό της «σιδηράς κυρίας» Meryl Streep, καθώς έχει προταθεί 21 φορές και είναι η μόνη ηθοποιός που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Έχει τιμηθεί με το βραβείο τις 3, μεταξύ των οποίων με το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία “Iron Lady”.

Πίσω από τις κάμερες

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον σκηνοθέτη μιας ταινίας, ο οποίος είναι αυτός που καθορίζει ολόκληρη την πορεία της. Θεωρείται, λοιπόν, ότι όταν κερδίζει ένα όσκαρ, το κερδίζει όλη η παραγωγή -αλλά και το αντίστροφο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Αμερικανού John Ford, ο οποίος είναι γνωστός για τις western ταινίες του. Ο ίδιος ανέβηκε στη σκηνή των βραβείων της Ακαδημίας ως νικητής τέσσερις φορές, κατά τις δεκαετίες των 40's, 50's και 60's.

+The Golden record

walt-disney-3.jpg
Walt Disney

Αυτός όμως, που έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των Όσκαρ στην ιστορία όλων των εποχών, είναι ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων Walt Disney, ο οποίος κράτησε στα χέρια του τις περισσότερες φορές το πολυπόθητο βραβείο. Προτάθηκε 59 φορές και κέρδισε τον απίστευτο αριθμό των 26, στις κατηγορίες των animated ταινιών, χαρακτηρίζοντας τον δικαιωματικά τον «Βασιλιά των κινουμένων σχεδίων».

adv

GLOW LOVES

O super hot David Beckham απομυθοποιεί την αντρική skincare περιποίηση
BEAUTY PEOPLE

O super hot David Beckham απομυθοποιεί την αντρική skincare περιποίηση