fbpixel

Search icon
Search
74ο Φεστιβάλ Καννών: Ο κινηματογραφικός θεσμός επέστρεψε -όσα ξεχώρισαν από τη γεμάτη λάμψη έναρξη
PEOPLE & MOMENTS

74ο Φεστιβάλ Καννών: Ο κινηματογραφικός θεσμός επέστρεψε -όσα ξεχώρισαν από τη γεμάτη λάμψη έναρξη

Το glamorous event κεντρίζει και πάλι το ενδιαφέρον μας


Μπορεί το περσινό Φεστιβάλ Καννών να ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, αλλά φέτος επέστρεψε και είναι σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα! Παρόλο που αυτή η ακύρωση ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τους λάτρεις του κινηματογράφου, φέτος χάρη στα μειωμένα κρούσματα και τους ολοένα και αυξανόμενους εμβολιασμούς, το κόκκινο χαλί του φεστιβάλ επέστρεψε με όλη την αίγλη που του αξίζει, θυμίζοντάς μας pro-covid εποχές.

Ας δούμε τι ισχύει για φέτος και πώς ήταν η λαμπερή έναρξη που συζητήθηκε!

Τα νέα δεδομένα

0707-cannes-opening-red-carpet.jpg

Στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ θα πάρουν μέρος 24 ταινίες, αριθμός ελαφρώς μεγαλύτερος από ό,τι συνήθως, ενώ υπάρχουν δεκάδες ακόμα ταινίες από όλο τον κόσμο που θα προβληθούν εκτός ανταγωνισμού. Ο ένας χρόνος «αποχής» φαίνεται πως έπαιξε ρόλο σε αυτήν τη δίκαια απόφαση.

Φέτος, εγκαινιάζεται επίσης μια νέα ενότητα που ονομάζεται "Cannes Premieres", με επιλογές περσινών ταινιών που δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν λόγω της πανδημίας, γεγονός που λειτουργεί σαν bonus σε όσους δεν κατάφεραν να αναδειχθούν μέσω της δουλειάς τους.

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, στις δηλώσεις του ανέφερε: «Οι Κάννες επέστρεψαν! Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι επέστρεψε ο κινηματογράφος».

0-kd18R.jpg


Την 74η διοργάνωση άνοιξε κινηματογραφικά η προβολή του μιούζικαλ "Annette", του σκηνοθέτη Leos Carax, με τη Marion Cotillard και τον Adam Driver στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μια παραγωγή που φέτος έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και δικαιολογημένα έκανε το opening του event.

Ακολουθούν 23 προβολές στο διαγωνιστικό μέρος για τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο θα απονείμει στις 17 Ιουλίου ο Αμερικανός σκηνοθέτης Spike Lee, όντας πρόεδρος της φετινής επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία "Τhe French Dispatch" αποτελεί φαβορί για πολλούς, θέλοντάς την ψηλά στο διαγωνιστικό μέρος. Σημαντική, επιπλέον, είναι η παρουσία περισσότερων γυναικών ως μέλη της κριτικής επιτροπής.

Να πούμε στο σημείο αυτό πως παρά τις λαμπερές εικόνες που είδαμε με τους διάσημους ηθοποιούς να ποζάρουν στο κόκκινο χαλί, για λόγους ασφαλείας εξακολουθούν να τηρούνται πιστά πολλά υγειoνομικά μέτρα. Έτσι, οι συμμετέχοντας φορούν μάσκες στην "Croisette", ενώ υπάρχουν σε πολλά σημεία σταθμοί ελέγχου της θερμοκρασίας και διεξαγωγής test. Ακόμα, φέτος στήθηκε μια τεράστια οθόνη και καρέκλες στην άμμο δίπλα στη θάλασσα, ώστε να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί τις ταινίες του φεστιβάλ χωρίς να συνωστίζεται σε κλειστές αίθουσες.

Η ελληνική παρουσία

brutalia-1.jpg
Brutalia, Εργάσιμες Μέρες

Μικρή αλλά σταθερή η ελληνική παρουσία στη φετινή διοργάνωση, με τη συμμετοχή της δυστοπικής ταινίας μικρού μήκους "Brutalia, Εργάσιμες Μέρες" του Μανώλη Μαυρή στην Εβδομάδα Κριτικής, όπως και η μεγάλου μήκους ταινία "Feathers", μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Αιγύπτου, Ολλανδίας, Ελλάδας, Γαλλίας. Τέλος, και η «Cora» της Εύης Καλογεροπούλου θα προβληθεί στο Atelier Cinéfondation.

Να αναφέρουμε, επίσης, πως χαμηλή παρουσία έχει στο φετινό Φεστιβάλ Καννών η Γερμανία. Γερμανική παρουσία υπάρχει, ωστόσο, μέσα από πολλές συμπαραγωγές, όπως στην ταινία "Τhe French Dispatsch" του Anderson αλλά και το "Memoria" του ταϋλανδού σκηνοθέτη Apichatpong Weerasethakul, που έχει τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα στο παρελθόν.

Oι εντυπωσιακές red carpet εμφανίσεις

461130952-highres.jpg

Φυσικά και από όλο το event της έναρξης δε θα μπορούσαν να λείπουν οι λαμπερές red carpet εμφανίσεις, οι οποίες οποίες συζητήθηκαν και χάρισαν περισσότερη δόση πολυτέλειας στη φετινή διοργάνωση. 

Ας δούμε μερικές από αυτές που ξεχώρισαν!
bella-hadid-dress-cannes-2021.jpg
H Bella Hadid με Jean Paul Gaultier
1-2kpSL.jpg
Η Jessica Chastain με Christian Dior
2-f9eUc.jpg
Η Candice Swanepoel με Etro
3-WAygG.jpg
H Maggie Gyllenhaal με Celine
Δείτε στην gallery περισσότερα looks από το κόκκινο χαλί!