fbpixel

Search icon
Search
6 tips για να αυξήσετε την ευλυγισία σας: Γνωρίζατε πόσο χρήσιμη είναι καθημερινά;
WELLNESS

6 tips για να αυξήσετε την ευλυγισία σας: Γνωρίζατε πόσο χρήσιμη είναι καθημερινά;

Plus, αποκτήστε μεγαλύτερη κινητικότητα


Οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε την ευλυγισία μας καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για να κερδίσουμε λίγο από αυτήν πίσω. Δουλεύοντας επάνω σε αυτό, φροντίζουμε για την πρόσληψη τραυματισμών, ανακουφιζόμαστε από τον πόνο στην πλάτη και δημιουργούμε τις συνθήκες καλύτερης ισορροπίας. Μην ξεχνάτε ότι το να είμαστε ευλύγιστοι μας βοηθά σε διάφορες κινήσεις μας μέσα στη μέρα όπως το να λυγίσουμε ή να σκύψουμε. 

Πριν όμως στραφούμε σε αυτήν, πρέπει να μιλήσουμε για την κινητικότητά μας. Σύμφωνα με τους experts σε τεντώματα, η ευλυγισία και η κινητικότητα πηγαίνουν χέρι-χέρι. «Η κινητικότητα είναι το εύρος κίνησης που έχεις μέσα σε μια άρθρωση», λέει ο athletic trainer Kho Roberts. «Ιδανικά, θα έχετε τόση κινητικότητα όση προβλέπεται να έχει η άρθρωση. Η ευλυγισία είναι η ικανότητα των μυών σας να επιμηκύνονται, κάτι που επηρεάζει και την κινητικότητά σας.»

Είτε θέλετε απλώς να αγγίξετε ξανά τα δάχτυλα των ποδιών σας, είτε αναζητάτε ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη, ακολουθούν οι πιο χρήσιμες συμβουλές για αποτελεσματικές διατάσεις.

1. Επιλέξτε τις σωστές διατάσεις 

Η επιλογή αποτελεσματικών διατάσεων, που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ευελιξία σας, είναι απαραίτητη. Το λάθος τέντωμα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση ή να περιορίσει τα αποτελέσματα. Θυμηθείτε, μια stretching άσκηση χρειάζεται να είναι χαλαρωτική και να απελευθερώνει την ένταση των μυών. Εάν αισθάνεστε τσιμπήματα ή οξύ πόνο κατά τη διάρκεια των διατάσεων, αναζητήστε βοήθεια από κάποιον trainer ή δείτε τον γιατρό σας. Ο πόνος είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Επειδή το σώμα μας είναι πολυδιάστατο, η περιστροφική διάταση είναι πιο αποτελεσματική από τη μονόπλευρη, η οποία απευθύνεται σε ένα μόνο επίπεδο του σώματος. Αυτό χρειάζεται να στρίβει και να λυγίζει για να εκτελέσει τις καθημερινές μας εργασίες. Η περιστροφική διάταση του επιτρέπει να εξασκήσει αυτές τις κινήσεις, ώστε να μπορεί να τις πραγματοποιεί πιο εύκολα σε πραγματικό χρόνο.

chuko-cribb-2k1gz77rohk-unsplash.jpg

2. Κρατηθείτε σε αυτές

Μόλις πετύχετε το καλύτερο τέντωμα για εσάς, κρατήστε το για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Το να παραμένετε σε μια διάταση για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα επιτρέπει στους μύες σας να επαναφέρουν τους περιορισμούς διάτασής τους μέσω ενός βρόχου ανάδρασης μεταξύ του εγκεφάλου και των μυϊκών ινών. Οι μικρότερες σε διάρκεια διατάσεις δεν δίνουν αρκετό χρόνο για να αυξήσετε την πρόοδό σας και να πετύχετε την απόλυτη ευελιξία. 

3. Αποφύγετε το overstretching

Δεν χρειάζεται να τεντώνεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζονται διατάσεις για μία ώρα κάθε μέρα για να αποκτήσουν ευελιξία, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορείτε να το πετύχετε και με μικρές περιόδους τακτικών διατάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διατάσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα -ειδικά όταν κάνετε λάθος τύπο- μπορεί να αυξήσει το σφίξιμο (πιάσιμο) αντί να βελτιώσει την ευλυγισία.

oksana-taran-xb4exgcuai0-unsplash.jpg

4. Πάρτε βαθιές αναπνοές 

Ο έλεγχος της αναπνοής σας ενώ τεντώνετε, σας βοηθά να χαλαρώσετε ολόκληρο το σώμα, επιτρέποντας βαθύτερο τέντωμα. Μην τις αμελείτε αφού είναι πολύ σημαντικές για την επίτευξη των σωστών διατάσεων και κατά συνέπεια για την καλύτερη ευλυγισία. 

5. Ενσωματώστε θερμότητα

Η θερμότητα μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και να βοηθήσει τους μυς να χαλαρώσουν. Είτε είστε σε θέση να ζεστάνετε τους μύες σας πριν κάνετε διατάσεις με κάποια σωματική δραστηριότητα ή ένα ζεστό ντους - αυτό μπορεί να αυξήσει την ευκαμψία του ιστού και να επιτρέψει ένα πιο ολοκληρωμένο τέντωμα.

motoki-tonn-ezokzhyjafo-unsplash.jpg

6. Πραγματοποιήστε μασάζ στους μύες σας

Ενσωματώστε στη stretching ρουτίνα σας οτιδήποτε πρακτικό μπορεί να βοηθήσει. Κάντε μασάζ για να χαλαρώσετε τους μύες σας πριν από τις διατάσεις και το τέντωμά σας, οπότε να μπορείτε να πετύχετε μεγαλύτερη ευλυγισία. Επίσης, δοκιμάστε ειδικά massage machines που μπορείτε απλά να τοποθετείτε σε μέρη του σώματός σας που αισθάνεστε σφίξιμο ώστε να κάνουν εκείνα τη δουλειά για εσάς, πριν από κάθε streching session.