Η Αθήνα το καλοκαίρι παραμένει μια πόλη γεμάτη ζωντάνια. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της αγαπούν να βγαίνουν τα απογεύματα και τα βράδια, απολαμβάνοντας δροσερά cocktails και ευφάνταστες γεύσεις στα μπαρ και τα εστιατόρια που απλώνονται στα πεζοδρόμια και τις πλατείες, πάντα με την καλύτερη παρέα. Ο εξωστρεφής χαρακτήρας της πρωτεύουσας δεν χάνεται ούτε τους πιο ζεστούς μήνες, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό σε όποιον την επιλέξει για καλοκαιρινή βόλτα ή εξόρμηση.
Νέοι χώροι συνεχίζουν να εμφανίζονται στον αστικό χάρτη, εμπλουτίζοντας την εμπειρία της διασκέδασης. Ξεχωριστά concepts με ιδιαίτερη αισθητική και μοναδική ταυτότητα κάνουν αίσθηση. Άλλα εστιάζουν στο εκλεκτό ποτό, κάποια συνδυάζουν τις αναγκέες δόσεις δροσιάς με εξαιρετική γαστρονομία, ενώ δεν λείπουν και εκείνα που σερβίρουν εκλεπτυσμένο καφέ και λαχταριστά γλυκίσματα.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν 6 νέες αφίξεις που έχουν καταφέρει να γίνουν ήδη talk of the town, να κατακλύσουν τα social media και να κερδίσουν την καρδιά των Αθηναίων!
¡Topa!

Στην καρδιά της Κυψέλης, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, το ¡Topa! έρχεται να αποδείξει πως η αυθεντική γεύση, η ζωντανή κουλτούρα της παρέας και το μεράκι για το καλό φαγητό βρίσκουν το ιδανικό τους στέκι. Πρόκειται για το νέο εγχείρημα των δημιουργών του Oinoscent, Δάνη Αγαπητού και Άρη Σκλαβενίτη, σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Τσικουδάκη. Η έμπνευση προέρχεται από την Κρήτη και τη Χώρα των Βάσκων, με το ¡Topa! να επανερμηνεύει το αστικό καφενείο με έναν σύγχρονο, φιλόξενο χαρακτήρα. Ο χώρος ζεστός και λιτός, με ανοιχτά τραπέζια και διάθεση πλατείας, προσκαλεί τους επισκέπτες να βιώσουν ξεχωριστές στιγμές. Το όνομά του σημαίνει «στην υγειά μας» στα βασκικά – φράση που συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του εστιατορίου. Το menu κινείται ανάμεσα σε pintxos, ισπανική τορτίγια, χοχλιούς, τσιγαριαστό και σφακιανές πίτες, με έμφαση στην ποιότητα και τη λεπτομέρεια. Η μπάρα προτείνει vermouth, aperitivo και κρασιά από την Κρήτη, την Ισπανία και την Ελλάδα. Το ¡Topa! έχει γίνει ήδη ένα νέο σημείο συνάντησης, αυθεντικό και ζωντανό, που μοιάζει να υπήρχε πάντα στην Αθήνα.
Info: Φωκίωνος Νέγρη 43, Αθήνα, 21 0866 0889, @topa.athens
BAR IDEAL

Το Bar Ideal είναι μια κομψή όαση στα Εξάρχεια που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τον ρετρό χαρακτήρα των ’70s και ’80s με τη σύγχρονη αισθητική, δημιουργώντας έναν χώρο που συναρπάζει τους λάτρεις του design χωρίς προσπάθεια, σαν να ήρθε κατευθείαν από τα πιο στιλάτα σημεία της Κοπεγχάγης στην καρδιά της Αθήνας. Στεγασμένο σε μια γωνιακή θέση που του χαρίζει ακόμα πιο ξεχωριστό αέρα, το Ideal αποπνέει ζωντάνια και αυθεντικότητα, με μουσική αποκλειστικά από βινύλιο και cocktail που κερδίζουν τις εντυπώσεις – η ήδη υπάρχουσα φήμη του για την καλύτερη μαργαρίτα στην περιοχή δεν είναι τυχαία. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη στιλ και θάρρος, ενώ το φιλικό προσωπικό προσθέτει μια ζεστή νότα που κάνει κάθε επίσκεψη απολαυστική. Το Bar Ideal είναι ένας προορισμός που ξαναγεννά την αγάπη για την Αθήνα μέσα από την τέλεια ισορροπία παλιού και νέου.
Info: Κιάφας 8, Αθήνα, @im.notinathens
Τέλειον

Το Τέλειον στην Κυψέλη αποτελεί μια μοναδική αναβίωση του κλασικού αθηναϊκού bar, το οποίο στέκεται επάξια στον ίδιο χώρο όπου για σχεδόν έναν αιώνα λειτουργούσε το ιστορικό ομώνυμο ζαχαροπλαστείο. Με σεβασμό στην παράδοση και μια σύγχρονη ματιά, ο χώρος συνδυάζει το vintage design με μινιμαλιστικές πινελιές, διατηρώντας ξύλινες βιτρίνες, μαρμάρινο πάτωμα και την παλιά μπάρα που εκπέμπουν ζεστασιά και αυθεντικότητα. Το Τέλειον απτελεί ένα hi-fi καταφύγιο για τους λάτρεις της μουσικής και της καλής αισθητικής, όπου η μουσική από βινύλια, αναπαράγεται με προσοχή και σεβασμό μέσω ενός κορυφαίου ηχοσυστήματος, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που σαγηνεύει χωρίς να παρεμβαίνει. Η εμπειρία συμπληρώνεται από έναν προσεγμένο κατάλογο cocktail με κλασικές αλλά και δημιουργικές υπογραφές, που υπηρετούν με κομψότητα και ακρίβεια την ουσία του καλού ποτού, ενώ η φιλοσοφία του χώρου προάγει τη γνήσια ανθρώπινη επαφή και τη συζήτηση, μακριά από την επιφανειακή χρήση της τεχνολογίας.
Info: Ιθάκης 40, Αθήνα, @telion.athens
HAFU

Στο βάθος της στοάς Δραγατσανίου, λίγα μόλις βήματα από το Tanpopo, ο Σωτήρης Κοντιζάς επιστρέφει με το HAFU - ένα νέο γευστικό εγχείρημα που σηματοδοτεί τη φυσική συνέχεια της μαγειρικής του πορείας. Το όνομα του εστιατορίου, εμπνευσμένο από τον ιαπωνικό όρο για τους ανθρώπους με διπλή καταγωγή, αντανακλά απόλυτα τη φιλοσοφία του μενού: μια τολμηρή σύνθεση γεύσεων, τεχνικών και παραδόσεων από διαφορετικές κουζίνες, ενταγμένες αρμονικά σε κάθε πιάτο, είτε ολικά είτε με λεπτές αναφορές. Το HAFU προτείνει έναν κόσμο όπου τα υλικά και οι μνήμες αλληλεπιδρούν δημιουργικά, με τον κατάλογο να φέρει την υπογραφή Remastered - ως υπόσχεση για πιάτα γνώριμα αλλά αισθητά εξελιγμένα, ανανεωμένα και τεχνικά αρτιότερα. Από το burger μπακαλιάρου και το πατατόψωμο μέχρι τα soba noodles με ταχίνι και τις γαρίδες σε φύλλο ρυζιού, κάθε γεύση διηγείται την ιστορία μιας κουζίνας που επιστρέφει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και βάθος. Το HAFU είναι επαναπροσδιορισμός όσων αγαπήσαμε, μέσα από ένα βλέμμα πιο ώριμο, πιο ευρηματικό, και άρρηκτα δεμένο με την ελληνοϊαπωνική ταυτότητα του δημιουργού του.
Info: Δραγατσανίου 8, Αθήνα, 21 5215 5550, @hafu.athens
Anther

Μια ακόμη νέα γαστρονομική άφιξη κοσμεί την καρδιά της Αθήνας, καθώς το ξενοδοχείο Perianth υποδέχεται το Anther, ένα κομψό εστιατόριο που παντρεύει τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα με τη γαστρονομική δημιουργία. Σε έναν χώρο που ανανεώθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο En-route και πήρε το όνομα του από τον ανθήρα του λουλουδιού, το Anther αποπνέει φινέτσα και άνεση, με το terrazzo μπαρ να κυριαρχεί στο ισόγειο και τις μεγάλες γυάλινες πόρτες να συνδέουν τους επισκέπτες με τη ζωντανή πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ο chef Νάσος Τσιρονίκος προτείνει τρία ευρηματικά menu που αναδεικνύουν εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, όπως το τυρί βολάκι Άνδρου και το προσούτο Θράκης, σε πιάτα όπως γιουβέτσι με ουρά μόσχου, μακαρούνες με καπνιστή μελιτζάνα και ψάρι φρικασέ, ενώ τα ιδιαίτερα επιδόρπια και τα αρωματικά cocktails ολοκληρώνουν την εμπειρία. Τα χειροποίητα σερβίτσια της Valinia Svoronou, οι στολές του Άγγελου Μπράτη και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός της Ελευθερίας Ντεκώ υπογραμμίζουν την προσήλωση στην αισθητική, ενώ η τοιχογραφία της Ελένης Μπαγάκη προσθέτει έναν ποιητικό τόνο σε έναν χώρο όπου η τέχνη και η φιλοξενία συνυπάρχουν αρμονικά.
Info: Perianth Hotel, 2, Λιμπόνα Street, Αθήνα 105 60 @anther_restaurant
Φαρίν Μουά

Το Φαρίν Μουά στο Περιστέρι είναι ένα νέο, μικρό αλλά ιδιαίτερα προσεγμένο bakery-café που αναδεικνύει τη μεταμόρφωση ενός παλιού χώρου spritzerίας σε έναν σύγχρονο και ζεστό προορισμό με smart-casual ατμόσφαιρα. Ο χώρος αποπνέει μινιμαλιστική αισθητική με σκανδιναβικές επιρροές και boho-vintage πινελιές, όπου φωτεινά υλικά και ζεστές αποχρώσεις συνυπάρχουν αρμονικά, με τον μαρμάρινο νιπτήρα να κλέβει την παράσταση. Από νωρίς το πρωί, η κουζίνα του λειτουργεί με μεράκι και αφοσίωση, καθώς ο Φίλιππος και ο Αποστολής ζυμώνουν και ψήνουν καθημερινά φρέσκο ψωμί, γλυκά και αρτοσκευάσματα, προσφέροντας γευστικές επιλογές που περιλαμβάνουν από αφράτα cinnamon rolls και σοκολατένια cookies μέχρι δημιουργικές σαλάτες και σάντουιτς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο specialty coffee, που συνοδεύει ιδανικά τις χειροποίητες λιχουδιές. Με τις ώρες λειτουργίας να ξεκινούν από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα, το Φαρίν Μουά αποτελεί ήδη μια αγαπημένη, ήσυχη γωνιά στο Περιστέρι, ιδανική για όσους αναζητούν μια ποιοτική και αισθητικά προσεγμένη εμπειρία για όλες τις ώρες της ημέρας.
Info: Ερυθραίας 2, Αθήνα, 210 575 4553, @farin_moua
While in Athens don’t miss!
Η Αθήνα, λοιπόν, συνεχίζει να σφύζει από ζωή ακόμη και τους θερινούς μήνες, αποκαλύπτοντας μικρές οάσεις δροσιάς που μετατρέπονται σε αγαπημένα καταφύγια. Μέρη όπου ο χώρος, η ατμόσφαιρα, το φαγητό και το ποτό συνθέτουν μια απολαυστική εμπειρία, ιδανική για όσους αναζητούν στιγμές χαλάρωσης χωρίς να απομακρυνθούν από την καρδιά της πόλης.
Μια τέτοια ξεχωριστή πρόταση φιλοξενείται στο καταπράσινο αίθριο του Alexander’s Lounge, στον πρώτο όροφο του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, όπου το ανανεωμένο καλοκαιρινό μενού “Il Giardino Segreto” προσφέρει μια αυθεντική ιταλική εμπειρία al fresco, με φόντο ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια και πολύχρωμα λουλούδια.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ντομάτα, καλλιεργημένη σε σπάνιες ποικιλίες με φυσικές μεθόδους, η οποία μετατρέπεται σε εκλεκτή σάλτσα για φρέσκα ζυμαρικά που μαγειρεύονται επί τόπου. Το menu περιλαμβάνει επίσης χειροποίητες πίτσες με φυσικό προζύμι, focaccia με αντζούγια, panzanella με burrata και μια εκλεκτή επιλογή από ιταλικά τυριά και αλλαντικά, κομμένα μπροστά στους επισκέπτες. Τα επιδόρπια του Pastry Chef Αλέξανδρου Κούφα – από το κλασικό Armenonville έως το φρέσκο ιταλικό gelato – απογειώνουν το φινάλε, ενώ δροσιστικά cocktails και εκλεκτά ιταλικά κρασιά συμπληρώνουν μια εμπειρία γαστρονομικής χαλάρωσης στο πιο αριστοκρατικό σημείο της πόλης.
Info: Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, Αθήνα, @hotelgrandebretagne