fbpixel

Search icon
Search
5+1 πολυαναμενόμενες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη αυτό το διάστημα
CITY VIBES

5+1 πολυαναμενόμενες εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη αυτό το διάστημα

Πρόκειται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όσων συνηθίζουν να «χάνονται» στα μονοπάτια της τέχνης


Η επιστροφή στην πολυπόθητη «κανονικότητα» μας έχει βάλει και πάλι σε ρυθμούς τέχνης, με τις γκαλερί και τα μουσεία να ανοίγουν και πάλι. Εάν είστε art lovers και συνηθίζετε να χάνεστε στα μονοπάτια της τέχνης, τότε δεν έχετε παρά να κρατήσετε σημειώσεις από τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και στις αρχές του νέου έτους.

Take notes!

"Lost Season" της Λίνας Θεοδώρου

lina-theodorou-effective-dreamer-2021-acrylics-canvas-90x180-cm-1.jpg

Η Zina Athanasiadou Gallery παρουσιάζει στην γκαλερί της Θεσσαλονίκης το project "Lost Season" της Λίνας Θεοδώρου από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 έως το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022. Η έκθεση αποτελείται από σχέδια, ζωγραφικά έργα, κι επιτοίχιες κατασκευές ενώ διαπραγματεύεται τα μελλοντικά σενάρια της τεχνητής νοημοσύνης και των cyborg. Στα έργα της Θεοδώρου υπάρχει έντονο το στοιχείο της διακόσμησης και της γραφιστικής διαστρεβλώνοντας τα δυστοπικά μηνύματα που θέλει η καλλιτέχνιδα να επικοινωνήσει στον επισκέπτη. Αποτυπώνοντας την πραγματικότητα με το δικό της τρόπο η Λίνα Θεοδώρου διεισδύει στον ανθρώπινο νου και περνάει προσωπικές απόψεις της καθημερινότητας αλλά και σκέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Info: Zina Athanasiadou Gallery, 10 Δεκεμβρίου 2021 - 29 Ιανουαρίου 2022, Τρ., Πε., Πα.: 10:30-2 & 17:30-20:30, Τε., Σα.: 10:30-14:00.

Υφάνσεις εκ νέου

658499-EcUkh.jpg

Ένα πολύχρωμο νήμα ξεδιπλώνεται στους χώρους του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση «Υφάνσεις εκ νέου». Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί νέα προσέγγιση της έκθεσης με τίτλο «Υφάνσεις» που παρουσιάστηκε το 2019 στο Μουσείο Μπενάκη σε επιμέλεια της Ειρήνης Οράτη και του Κωνσταντίνου Παπαχρίστου, καθιστώντας φανερό ότι τα τελευταία χρόνια επανεκκινήθηκε έντονα και δραστικά το ερευνητικό ενδιαφέρον για την ελληνική ταπισερί και την σύντομη μεν, αλλά πολύχρωμη ιστορία της. Μέρος της έκθεσης θα παρουσιαστεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου την άνοιξη του 2022.

Info:
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, έως τις 27 Μαρτίου 2022, Τρ., Τε., Πα., Σα., Κυ.: 10:00-18:00, Πε.: 12:00-20:00.

«Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821» του Αντώνη Τζούμα

02-2.jpg

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει την έκθεση «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821». Πρόκειται για έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων, τα οποία κατασκεύασε με μεράκι, αριστοτεχνική μαεστρία και πιστή ακρίβεια ο Βολιώτης μοντελιστής Αντώνης Τζούμας από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα κι άλλα υλικά.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., 8 Δεκεμβρίου 2021 - 16 Ιανουαρίου 2022, Kαθημερινές: 09:00-14:00, Σαββατοκύριακα: 10:00-18:00.

«Έργα που ταχυδρομήθηκαν (mail art)» του Βασίλη Καρκατσέλη

661535.jpg

Ο χώρος τέχνης Άθωνος Art Space μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι τέχνης με την έκθεση «Έργα που ταχυδρομήθηκαν (mail art)» του Βασίλη Καρκατσέλη. Mια έκθεση έργων και ταχυδρομικών δελταρίων που δημιουργήθηκαν για τις "ανάγκες" αποστολής σε όλον σχεδόν τον πλανήτη. Έργα που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες ενός project ή μια παραγγελίας επάνω σε μια συγκεκριμένη θεματική, αυτήν που έθετε η εκάστοτε διοργάνωση. Ο δημιουργός από τη δεκαετία ακόμη του 1990, με τη συμμετοχή του στην IUOMA (International Union of Mail-Artists) δραστηριοποιήθηκε στη δημιουργία έργων anti-τέχνης, έργων που δεν θα κρεμούσε στους τοίχους ενός οίκου εμπορίου, αλλά θα ταχυδρομούσε δωρεάν σε φίλους, γνωστούς και αγνώστους σε όλο τον κόσμο, κυρίως μέσω των σχετικών προκηρύξεων αντίστοιχων ομόδοξων φορέων ή δημιουργών.

Info: Άθωνος Art Space, έως τις 24 Ιανουαρίου 2022, καθημερινές: 10:30-14:30, Σα.: 10:30-16:00.

Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Ευθυβουλίδη

unnamed-waxdp.jpg

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Ευθυβουλίδη στην γκαλερί Ρω. Έργα που αποτυπώνουν το σχεδιαστικό σύμπαν του Έλληνα ζωγράφου, μέσα από τα οποία γίνονται ορατές πολλές από τις περιστάσεις της καθημερινότητας, πάντα υπό τη δική του καλλιτεχνική ματιά που εκφράζεται σε καμβάδες. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Info: Γκαλερί Ρω, 13-21 Δεκεμβρίου 2021, Δε., Τρ., Πε., Πα.: 10:00-21:00. Τε., Σα.: 11:00-15:00.

Η μεγάλη ανδρομική έκθεση στη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά

halepas5-0.jpg

Το ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα, ετοιμάζουν μια έκθεση-αναδρομή στη ζωή και το έργο του σπουδαίο γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς και μια συνοδευτική έκδοση από την αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά. Ένα μεγάλο πολιτιστικό δρώμενο, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων λατρεύουν την τέχνη και συνηθίζουν να χάνονται στα μονοπάτια της.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Φεβρουάριος 2022.