fbpixel

Search icon
Search
5+1 υγιεινές προτάσεις για πρωινό στις διακοπές σας
TASTE

5+1 υγιεινές προτάσεις για πρωινό στις διακοπές σας

Healthy, αλλά νόστιμες επιλογές


Είναι γνωστό πως το πρωινό, είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Προσφέρει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει να λειτουργεί σωστά και να ανταπεξέλθει σε πολλές, διαφορετικές δραστηριότητες και μας κρατάει χορτάτους για αρκετές ώρες. Το ιδανικό πρωινό, πρέπει να είναι αρχικά γευστικό, να περιλαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά και να μην είναι πλούσιο σε θερμίδες, ειδικότερα το καλοκαίρι. Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει συνεχώς, ένα δροσιστικό πρωινό είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται ένας οργανισμός, για να πάρει το απαραίτητο boost, πριν να ξεκινήσει την ημέρα του.

Ειδικότερα στο διάστημα των διακοπών, είναι πιο δύσκολο να παραμείνουμε πιστοί στο διατροφικό μας πλάνο και να μην υποκύψουμε στους μικρούς πειρασμούς. Από την άλλη, το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο αφού η κατανάλωσή του είναι ικανή να μας κρατήσει μακριά από την κούραση, τις ζαλάδες και την υπνηλία που προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Αν βρίσκεστε στην αναζήτηση healthy επιλογών, εμείς ξεχωρίσαμε μερικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το διάστημα και θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπες. Κρατήστε σημειώσεις.

Enjoy your breakfast!

Yogurt 

shutterstock-750561478.jpg

Πρόκειται για μία από τις πιο εύκολες επιλογές, καθώς όπου κι αν βρίσκεστε, είτε μένετε σε κάποιο μεγάλο ξενοδοχείο που προσφέρει πρωινό, είτε σε κάποιο σπίτι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε στη διάθεσή σας ένα μικρό γιαούρτι. Ξεκινήστε με αυτό σαν βάση, επιλέγοντας ιδανικά κάποιο με χαμηλά λιπαρά κι από εκεί και πέρα, προσθέστε τα φρούτα της αρεσκείας σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε μία μπανάνα και φρούτα του δάσους. Οι φράουλες με τα κεράσια, είναι ένας ακόμη λαχταριστός συνδυασμός. Αφού τοποθετήσετε τα αγαπημένα σας φρούτα, προσθέστε μερικά καρύδια, που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για τη διάρκεια της ημέρας και μία κουταλιά του γλυκού μέλι. Το αποτέλεσμα θα είναι απλά απολαυστικό!

Acai bowl

shutterstock-404843911.jpg

Μία ακόμη εύκολη και πεντανόστιμη επιλογή, απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται και μία μικρή προετοιμασία. Για να φτιάξετε το απόλυτο acai bowl, θα χρειαστείτε πουρέ acai, μία μπανάνα ώριμη, την οποία θα έχετε αφήσει στο ψυγείο να παγώσει για περίπου τέσσερις ώρες, μερικές φράουλες, μάνγκο καθαρισμένο και λίγο νερό καρύδας. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σας σε ένα blender και χτυπήστε το μείγμα σας για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να αποκτήσει μία πυκνή σύσταση. Στη συνέχεια, ρίξτε την κρέμα που έχετε φτιάξει σε ένα μπολ και προσθέστε από πάνω τα toppings που σας αρέσουν. Κι εδώ η επιλογή είναι δική σας. Εκτός από τα φρούτα, ιδανικές επιλογές είναι τα δημητριακά, αλλά κι οι σπόροι που αποτελούν πηγή ενέργειας και προσφέρουν πολλά θρεπτικά στοιχεία στον οργανισμό. 

Porridge 

shutterstock-1646402752.jpg

Μπορεί το θερμόμετρο να ανεβαίνει, ωστόσο το porridge παραμένει αγαπημένη επιλογή ακόμη και το καλοκαίρι. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το ετοιμάσετε κι ακόμη κι αν βρίσκεστε σε κάποιο resort, είναι σίγουρο πως θα μπορέσετε να το απολαύσετε. Για να το παρασκευάσετε, θα χρειαστείτε βρώμη, almond ή oat milk, κανέλα, μπανάνα, φρούτα και chia seeds. First things first. Τοποθετήστε τη βρώμη και το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά, προσθέτοντας την κανέλα και τους σπόρους chia. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε, είναι να ανακατεύετε συνεχώς το μείγμα κι όταν πάρει τη μορφή κρέμας, τοποθετήστε το σε ένα μπολ. Προσθέστε την μπανάνα και τα υπόλοιπα φρούτα που σας αρέσουν κι ολοκληρώστε με μία κουταλιά φυστικοβούτυρο. Δοκιμάστε το και θα το λατρέψετε.

Smoothies

shutterstock-1154635135.jpg

Από τις πιο εύκολες λύσεις! Τα smoothies είναι γευστικά, είναι δροσιστικά και πάνω από όλα, είναι πλούσια σε βιταμίνες. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να επιλέξετε και πάλι τα υλικά που ταιριάζουν σε εσάς, ανάλογα με τη γεύση που θέλετε να δώσετε στο ρόφημά σας. Ιδανικά, προσθέστε σε αυτό λίγο σπανάκι, που έχει ήπια γεύση και θα δώσει πολλές βιταμίνες στο smoothie σας. Τοποθετήστε τα φρούτα σας σε ένα blender, μαζί με λίγο almond milk ή νερό και προσθέστε κανέλα, που είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ενώ αν θέλετε να είναι αρκετά παγωμένο, μπορείτε να ρίξετε και λίγο πάγο. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε το ρόφημα σε ένα μεγάλο ποτήρι, απολαμβάνοντάς το με θέα τη θάλασσα.

Pancakes 

shutterstock-1074786044.jpg

Ποιος είπε ότι τα pancakes αποτελούν μία όχι και τόσο υγιεινή επιλογή; Αν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου πρωινού, αλλά δε θέλετε να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας στη διάρκεια των διακοπών με extra θερμίδες, υπάρχει λύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι βρώμη, almond milk, δύο αβγά, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, κανέλα και προαιρετικά σιρόπι βανίλιας. Ξεκινήστε, τοποθετώντας αρχικά τη βρώμη σε ένα blender και αλέστε την, μέχρι να θυμίζει αλεύρι. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γάλα, το μέλι και τα αυγά μέχρι να γίνουν ένα και κατόπιν, προσθέστε στο μείγμα και την βρώμη, μαζί με τη βανίλια και την κανέλα κι ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια μεταφέρετέ το -δημιουργώντας μικρά στρόγγυλα σχήματα- σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που θα έχει ζεσταθεί και δημιουργήστε τα δικά σας, λαχταριστά pancakes. Ολοκληρώστε, τοποθετώντας σε αυτά φρούτα όπως είναι η μπανάνα, οι φράουλες και τα μούρα, γιαούρτι, μέλι ή ακόμη και σοκολάτα.

Avocado toast

shutterstock-1556109746.jpg

Last but not least: Αvocado toast. Αποκτά συνεχώς όλο και περισσότερους fans σε κάθε γωνιά του πλανήτη κι η αλήθεια είναι, πως πλέον υπάρχουν πολλές, διαφορετικές παραλλαγές, ωστόσο για το διάστημα των διακοπών είναι καλύτερο να επιλέξετε την πιο απλή, που είναι και πεντανόστιμη. Εννοείται πως πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας ένα αβοκάντο κι από εκεί και πέρα, θα χρειαστείτε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και λίγο ελαιόλαδο. Κόψτε το αβοκάντο στη μέση κι αφού αφαιρέσετε το κουκούτσι που βρίσκεται στο κέντρο του, βγάλτε το εσωτερικό του με ένα κουτάλι και μεταφέρετέ το σε ένα πιάτο. Σε αυτό, προσθέσετε το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατέψτε τα όλα μαζί με ένα πιρούνι. Βάλτε το ψωμί σας σε μία τοστιέρα κι αφήστε το για 1-2 λεπτά κι όταν είναι έτοιμο τοποθετήστε από πάνω το μείγμα που έχετε φτιάξει. Τέλος, ρίξτε μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο κι απολαύστε το πρωινό σας.

Enjoy!