fbpixel

Search icon
Search
5 τροφές που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος & πώς να τις αντικαταστήσετε
WELLNESS

5 τροφές που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος & πώς να τις αντικαταστήσετε

Δείτε ποιες είναι αυτές και πείτε τους «όχι»


Υπάρχουν δύο κύριοι ένοχοι που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματός σας. H έκθεση στον ήλιο και τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης ή αλλιώς AGEs. Τα AGEs σχηματίζονται όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδυάζονται με ζάχαρη. Έτσι, ενώ αυτούς τους παράγοντες δεν μπορείτε να τους ελέγξετε στο 100%, η χρήση αντηλιακού και η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών μπορούν να βοηθήσουν στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας προστατεύει και θεραπεύει την επιδερμίδα μας. 

Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε -στην παρακάτω λίστα- μερικά από τα τρόφιμα που οφείλετε να αποφεύγετε για να πετύχετε, μακροπρόθεσμα, τέλεια αποτελέσματα.
trofes-giransi.jpg

1. Τηγανητές πατάτες 

Οι τηγανητές πατάτες μπορούν να σας κάνουν να ικανοποιηθείτε στη στιγμή καθώς είναι τηγανητές και περιέχουν αλάτι. Παρόλα αυτά, ενεργοποιούν και την παραγωγή των AGEs, καθώς ως τρόφιμα που τηγανίζονται σε λάδι, σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη στο δέρμα. Ως γνωστόν η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης λόγω μιας δράσης που ονομάζεται διασύνδεση. Η διασύνδεση επηρεάζει τα μόρια του DNA και μπορεί να αποδυναμώσει την ελαστικότητα του δέρματος. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να απορροφήσει νερό από την επιδερμίδα και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο επιρρεπές σε ρυτίδες.  

Αν θέλετε: Αλλάξτε τις τηγανητές πατάτες με γλυκοπατάτες που είναι πλούσιες σε χαλκό, ο οποίος βοηθά με τη σειρά του στην παραγωγή κολλαγόνου.

2. Λευκό ψωμί 

Όταν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες καταναλώνονται με πρωτεΐνες, προκαλείται ο σχηματισμός AGEs. Όπως αναφέραμε, αυτά έχουν άμεση επίδραση στις χρόνιες παθήσεις καθώς και στη διαδικασία γήρανσης. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το άσπρο ψωμί, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία συνδέεται άμεσα με όλες τις επιπτώσεις της «αλλοίωσης του δέρματος». 

Αν θέλετε: Δοκιμάστε μια εναλλακτική λύση για το παραδοσιακό ψωμί, όπως το πολύσπορο ή το ψωμί ζέας. Και τα δυο περιέχουν αντιοξειδωτικά κι ευνοούν το δέρμα. 

trofes-antigiransi.jpg

3. Φυτικά λάδια & βούτυρο 

Αφήστε το βούτυρο στην άκρη και κόψτε το αβοκάντο σας στη μέση κάνοντάς το smash με ένα πιρούνι. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι δεν καταναλώνουν μαργαρίνη ή βούτυρο έχουν λιγότερες βλάβες και ρυτίδες στο δέρμα τους συγκριτικά με αυτούς που το κάνουν. Μάλιστα, η μαργαρίνη είναι χειρότερη από μέτριες ποσότητες πραγματικού βουτύρου λόγω του γεγονότος ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Αυτά τα trans λιπαρά οξέα κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Plus, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το ηλιέλαιο, το οποίο μπορεί να είναι φυτικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, κάτι που σίγουρα δε θέλετε. 

Αν θέλετε: Αλλάξτε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή αβοκάντο.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες ασχολούνται με το θέμα των γαλακτοκομικών. Μερικοί έχουν δει θετικές αλλαγές στο δέρμα τους από την ελάττωσή τους, ενώ άλλοι δεν έχουν παρατηρήσει καμία σημαντική διαφορά. Όλα εξαρτώνται από το άτομο. Σε κάποιους, παρόλα αυτά τα γαλακτοκομικά μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε οξειδωτικό στρες, μια από τις κύριες αιτίες της πρόωρης γήρανσης. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα ενδέχεται να προστατεύουν την επιδερμίδα που εκτίθεται στον ήλιο από τις ρυτίδες.  

Αν θέλετε: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Μπορείτε παρόλα αυτά να τα βρείτε και σε σπόρους, στα φασόλια, στα αμύγδαλα αλλά και σε φυλλώδη λαχανικά. 

trofes-antigiransi-1.jpg

5. Τσάι και καφές 

Το τσάι και ο καφές επηρεάζουν περισσότερο τον ύπνο παρά το δέρμα σας. Πρώτον, και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, η οποία, μπορεί να επηρεάσει τις ώρες που κοιμάστε. Αυτό έχει συνδεθεί με αυξημένα σημάδια γήρανσης και αύξηση των μαύρων κύκλων αλλά και των ρυτίδων. 

Αν θέλετε: Εξετάστε αν μπορείτε να μειώσετε την ποσότητά τους ή να κάνετε μερικές αλλαγές όπως το να καταναλώνετε decaf.