fbpixel

Search icon
Search
5 Ted Talks που θα σας γεμίσουν με έμπνευση και αισιοδοξία στο 2ο lockdown
ARTS & CULTURE

5 Ted Talks που θα σας γεμίσουν με έμπνευση και αισιοδοξία στο 2ο lockdown

Οι ομιλίες under 20' min που αξίζει να παρακολουθήσετε


Το 1ο lockdown μας είχε βρει εν μέρει απροετοίμαστους, καθώς ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε σε καθολικό επίπεδο. Αποκτήσαμε νέες συνήθειες και πολλά days off, διότι τα περιοριστικά μέτρα μας απομάκρυναν από αρκετές συνήθειες ή δραστηριότητες μας. Αυτό το μειονέκτημα μπορούμε να το αντιστρέψουμε σε πλεονέκτημα στο 2ο lockdown, που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες. Ως «βετεράνοι» της καραντίνας πλέον, μπορούμε να προσεγγίσουμε την τρέχουσα κατάσταση ως μια καλή ευκαιρία για να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας, προγραμματίζοντας νέα σχέδια και θέτοντας στόχους για το εγγύς μέλλον. 

Το σημαντικότερο όλων, είναι να παραμείνουμε αισιόδοξοι, εστιάζοντας κυρίως στην ψυχική μας υγεία. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ποικίλες μεθόδους. Μια καλή λύση, εκτός από το διάβασμα βιβλίων, είναι η παρακολούθηση ολιγόλεπτων ομιλιών στην πλατφόρμα του Ted. Η θεματολογία είναι τεράστια και σίγουρα θα διευρύνετε τους ορίζοντες σας. Παρακάτω ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις, ιδανικές για να μη χάσετε την αισιοδοξία σας.

Ανακαλύψτε δημιουργικές πτυχές του εαυτού σας μαζί με τον Ethan Hawke

1.jpg

Παρακολουθήστε το εδώ: Ethan Hawke: Give yourself permission to be creative | TED Talk

Ο δημοφιλής πολυβραβευμένος ηθοποιός και τα τελευταία χρόνια σκηνοθέτης και συγγραφέας, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή σε σημαντικές στιγμές που διαμόρφωσαν τη ζωή του, εξετάζει τη σημαντικότητα της θαρραλέας έκφρασης και τη δυνατότητά αυτής να προάγει την επούλωση και τη σύνδεση ανάμεσα σε εμάς και τους γύρω μας. Μέσα από την ομιλία του προσπαθεί να μας παρακινήσει, ώστε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε, χωρίς να αναλωνόμαστε σε καταστάσεις που μας κάνουν δυστυχισμένους. «Δεν υπάρχει μονοπάτι μέχρι να το περπατήσεις», αναφέρει.

Βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας

2.jpg

Παρακολουθήστε το εδώ: Scott Dinsmore: How to find work you love | TED Talk

O Scott Dinsmore μια μέρα αποφάσισε να αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή του παίρνοντας μια παράτολμη απόφαση. Εγκατέλειψε τη δουλειά του, καθώς συνειδητοποίησε ότι είναι μια δουλειά ρουτίνας και δεν τον γεμίζει. Τα επόμενα 4 χρόνια τα πέρασε αναζητώντας τον κατάλληλο τρόπο που θα τον κατευθύνει στο να βρει την ιδανική εργασία. Εκείνη που θα του προσέδιδε χαρά και αναζωογόνηση. Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που επαναπαύονται βάζοντας όρια στον εαυτό τους και κάνοντας κάτι το οποίο δεν αγαπούν πραγματικά, είτε επειδή πείθουν τον εαυτό τους ότι δεν μπορούν να στοχεύσουν πιο ψηλά είτε γιατί τους πείθουν οι γύρω τους. Ο Dinsmore επισημαίνει ότι αν δεν ξέρουμε τι ψάχνουμε, δεν θα το βρούμε ποτέ. Παρουσιάζει την πυξίδα που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τον εαυτό μας και θα μας οδηγήσει στην ανακάλυψη του ορισμού της προσωπικής μας επιτυχίας. Ποτέ δεν είναι αργά να προβούμε σε ριζικές αλλαγές, αν είναι βρούμε την αληθινή ευτυχία.

Απενεργοποιήστε τις σκέψεις που αφορούν τα επαγγελματικά σας στον ελεύθερο χρόνο σας

3.jpg

Παρακολουθήστε το εδώ: How to turn off work thoughts during your free time

Αποτελεί ίσως και το δυσκολότερο κομμάτι για την εποχή που διανύουμε. Πλέον, δουλειά και σπίτι έχουν γίνει ένα, καθώς τους τελευταίους μήνες εργαζόμαστε εξ αποστάσεως. Ο ψυχολόγος και συγγραφέας Guy Winch τονίζει ότι το εργασιακό στρες το βιώνουμε συνήθως εκτός δουλειάς, καθώς το μυαλό μας παραμένει απασχολημένο όσο εργαζόμαστε, με τα καθημερινά tasks που έχουμε να βγάλουμε εις πέρας. Με 3 απλές τεχνικές, που αποσκοπούν στην ψυχική ευεξία σας, θα σας δείξει πως μπορείτε να αποφορτιστείτε από τα επαγγελματικά ζητήματα μετά τη δουλειά. Ένα χρήσιμο 12άλεπτο βίντεο με tips για να υιοθετήσετε, σταματώντας να ανησυχείτε για τις εργασίες της επόμενης μέρας, ξεφεύγοντας από πιθανές εντάσεις και βρίσκοντας διέξοδο φυγής για να χαλαρώσετε πραγματικά.

Βελτιώστε το θετικό τρόπο σκέψης σας

4.jpg

Παρακολουθήστε το εδώ: Alison Ledgerwood: A simple trick to improve positive thinking

Γιατί μια αποτυχία φαίνεται να κολλάει στο μυαλό μας πολύ περισσότερο από μια επιτυχία; Σύμφωνα με την κοινωνική ψυχολόγο Alison Ledgerwood, η αντίληψή μας για τον κόσμο έχει την τάση να μοιάζει περισσότερο αρνητική. Η επαναπλαισίωση του τρόπου επικοινωνίας μας αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον κόσμο, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε μια θετικότερη προοπτική. Σε αυτήν την ομιλία της, μοιράζεται ένα απλό trick για να μας βοηθήσει να απωθήσουμε την αρνητική σκέψη, ώστε να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην ανοδική μας πορεία και να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Παραμείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας κάτω από πίεση

5.jpg

Παρακολουθήστε το εδώ: Russell Wilson: My secret to staying focused under pressure | TED Talk

Οι αθλητές εκπαιδεύουν το σώμα τους ώστε να τρέχουν γρηγορότερα, να κάνουν ψηλότερα άλματα, να στοχεύουν πιο μακριά. Γιατί, λοιπόν, να μην εκπαιδεύουν και το μυαλό τους; Ο quarterback της ομάδας ράγκμπι Seattle Seahawks, Russell Wilson, μιλάει για τη δύναμη της «ουδέτερης σκέψης», η οποία τον βοηθά να ανταπεξέλθει και να ευημερεί ακόμη και υπό πίεση (τόσο στο γήπεδο όσο και εκτός) - και μας δείχνει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη νοοτροπία για να κάνουμε τις σωστές κινήσεις στη ζωή μας.