fbpixel

Search icon
Search
5 σταθμοί οινογαστρονομίας που κέρδισαν τη Μαρία Νέτσικα
TASTE

5 σταθμοί οινογαστρονομίας που κέρδισαν τη Μαρία Νέτσικα

Απoδράστε στην ελίτ του οινικού χάρτη παρέα με μια δοκιμασμένη wine expert


Κρασιά αξιώσεων, δυνατοί sommelier, φουτουριστικά οινοποιεία, wine-lounge προορισμοί για «σκληροπυρηνικούς» οινόφιλους αλλά και οπαδούς της νέας εμπειρίας, πεζοπορίες σε κατάφυτους αμπελώνες, γαστριμαργικές ίντριγκες, τανίνες που έχουν στρογγυλέψει και είναι έτοιμες να "κάψουν" τον ουρανίσκο, umami γεύσεις στο πάντρεμα, κουβέντες γύρω από μοναστηριακά τραπέζια, γαλλική εξτραβακάντζα αλλά και σοβαροί-μετρημένοι επιστήμονες που έχουν αφιερωθεί στην τέχνη του κρασιού. Αυτές είναι οι εικόνες που μου ερχόταν στο μυαλό όσο κουβέντιαζα με τη Μαρία Νέτσικα. Τη χημικό-οινολόγο, δημοσιογράφο οίνου και συγγραφέα που βρίσκεται πίσω από πολλά οινικά-δρώμενα της πόλης μας. 

Η αλήθεια είναι, πως όταν της ζήτησα να μας προτείνει τους κορυφαίους γι' αυτήν οινικούς προορισμούς σε Ευρώπη και Ελλάδα, γνώριζα εξαρχής ότι αυτές οι ιδέες δεν μπορούν να «αντισταθούν» σε μια δυνατή, τοπική γαστρονομική εμπειρία. Έτσι ο «γύρος» του κρασιού μαζί της έχει και σύντομες στάσεις σε haute εστιατόρια και χώρους φιλοξενίας που θα βρείτε εντός των οινοποιείων αλλά και όχι μόνο. Αλλά ας ξεκινήσουμε το οινικό ταξίδι..

WORLD OF WINE

Τοσκάνη-9MAvp.jpgantinori.jpgantinori-2.jpg

Επισκέπτεται και προτείνει ανεπιφύλακτα: το καινούργιο οινοποιείο Antinori. Ο εξαιρετικός, νέος εκθεσιακός χώρος του οινοποιείου Antinori στο Bargino θα σας ανταμείψει με μια πληθώρα εμπειριών που δεν περιορίζονται σε γευσιγνωσία. Κάντε κράτηση για διάφορα είδη ξεναγήσεων και γευσιγνωσίας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ταινίες μικρού μήκους, επισκέψεις στα ιδιαίτερα κελάρια, στο μουσείο τέχνης και φυσικά, γευσιγνωσία κρασιού.

Στις γεύσεις: Ενδίδει «επίσημα» σε μια εξπρές απόδραση στο μόλις 50 θέσεων εστιατόριο Gucci Osteria da Massimo Bottura στη Φλωρεντία, από τον διάσημο ιταλικό οίκο,και με μαέστρο της διεύθυνσης τον βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin Ιταλό σεφ Massimo Bottura. 

gucci-osteria-da-massimo-bottura.jpg


Bordeaux0-la-cite-du-vin-reflets-1-axelferis-7.jpgwine.jpg

Επισκέπτεται: το μοναδικό κέντρο κρασιού La cite du Vin των αρχιτεκτόνων Anouk Legendre και Nicolas Desmazières, που άνοιξε στις αρχές του Ιούνη του 2016. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γκαρόν και ονομάστηκε από πολλούς ως το Guggenheim του κρασιού. Και πράγματι είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Το φουτουριστικό μουσείο που στη μορφή του μιμείται, πώς στροβιλίζεται το κρασί στο ποτήρι, φτιάχτηκε για να απευθυνθεί σε φιλότεχνους λάτρεις του οίνου. Διαθέτει 10 ορόφους, 19 θεματικούς χώρους, wine bar με ετικέτες από όλο τον κόσμο, καταστήματα κρασιού, διάδραση, παρουσιάσεις οινοπαραγωγικών περιοχών, διάφορες εκθέσεις έργων τέχνης αλλά και wine-lounges. Χαρακτηριστικό δείγμα της άψογης εκτέλεσης, το  Latitude20 wine bar με τα 14 χιλιάδες μπουκάλια να εκπροσωπούν 800 κρασιά, από περισσότερες από 70 χώρες. Εξίσου ελκυστικός είναι και ο Ναός του Βάκχου στη μέση του κτιρίου, ο οποίος αποτελεί μια ζώνη χαλάρωσης, όπου μπορείτε να φορέσετε ένα ζευγάρι ακουστικά και να απολαύσετε ποίηση εμπνευσμένη από το κρασί, μαζί με προβολές πινάκων ζωγραφικής στο ταβάνι.

Για διαμονή, γαστρονομική εξόρμηση και χαλάρωση: Προτείνει το country θέρετρο, Les sources de Caudali με τα τέσσερα αστέρια, μια θέση στην πεντάδα «Best Complex in the World» αλλά και το πρώτο βραβείο στην Ευρώπη στους διαγωνισμούς του Condé Nast Traveller. Έναν προορισμό που φημίζεται και για τα βραβευμένα εστιατόρια του με μαέστρο τον Franck Salein, στη μαρμίτα του οποίου συμμαχούν η γαλλική με την αγγλική κουλτούρα, για να ισορροπήσουν σε ένα δεύτερο στάδιο με τις γιαπωνέζικες επιρροές του Salein.restaurant.jpgrouge-bar.jpg

Champagnechandonhub-cover-2800x1312.jpg

Επισκέπτεται: To ανακαινισμένο και με νέα δυναμική κέντρο της Moët & Chandon. Τα κελάρια του είναι μια εξαιρετική κληρονομιά και μια sui-generis μαρτυρία αρκετών αιώνων οινοποιίας. "Κηδεμόνες" ενός πραγματικού θησαυρού, αντιπροσωπεύουν το ταλέντο και το έργο αρκετών γενεών ανδρών και γυναικών. Η επίσκεψη εδώ γίνεται με επικεφαλής μια ομάδα διερμηνέων που θα σας μυήσουν στην κληρονομιά μιας τεχνογνωσίας που αναπτύχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο και πέρασε από πολλές γενιές. 

Για το καλοκαίρι του 2018: σας προτείνει να μάθετε περισσότερα για τον ετήσιο θεσμό "La Route du champagne en fête", στον οποίο θα συμμετέχει και η ίδια.

Rioja
marques-de-riscal.jpg

Επισκέπτεται: το φουτουριστικό, πολυμορφικό οινοποιείο-ξενοδοχείο και spa Marques de Riscal της Ισπανίας. Ένα διαστημικό «έργο τέχνης» που δημιούργησε ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Frank Gehry για να αποτυπώσει στο κτίριο τον κόσμο των αισθήσεων αλλά και το καινοτόμο ύφος του χώρου.  Εδώ θα βρείτε μια λίστα από ετικέτες με ιστορία 150 χρόνων, ενώ η διαμονή σας θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

02.jpg
bodegas-in-rioja.jpg


Εξίσου φημισμένο, το μοντέρνο και επίσης διαστημικού design οινοποιείο Bodegas Ysios, που σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα, Santiago Calatrava και η μορφολογία του μιμείται τη φιγούρα ενός γλυπτού που έχει κατασκευαστεί από ξύλο και αλουμίνιο και έχει προσαρμοστεί, ώστε αποτυπώνει την κυματοειδή μορφή των βουνών που κρύβονται στα βόρεια του οινοποιείου. Στη συνείδηση των οινόφιλων έχει αποτυπωθεί ως κοινός τόπος λατρείας του κρασιού ενώ η αρχική ιδέα που έδωσε την ώθηση για τη δημιουργία του ήταν να γίνει ένα οινοποιείο-πρότυπο για την προώθηση του κρασιού la Rioja Alavesa. 

Σαντορίνηboutari-winery-santorini.jpg

Επισκέπτεται: τα οινοποιεία του νησιού Boutari, Santo Wines, Χατζηδάκη, Σιγάλα, Κτήμα Αργυρού, Artemis Karamolegos, Γαβαλά, Κτήμα Αβαντίς, Γαία Οινοποιητική. Εδώ το κράμα είναι σύνθετο και οι προορισμοί πολλοί. Ο καθένας έχει τον χαρακτήρα του και το δικό του εκτόπισμα. Επομένως, ότι και να πούμε, ίσως να μην αρκεί. Είναι όμως εύκολη η πρόσβαση εδώ, οπότε ρωτήστε, μάθετε, πάρτε μαζί σας την κατάλληλη παρέα, και μετά απλά εμπιστευτείτε τους ανθρώπους που θα σας υποδεχτούν. Το μόνο που χρειάζεται, είναι ανοιχτό μυαλό και καλή διάθεση. 

Στις γεύσεις εμπιστεύεται: την κορυφαία Σελήνη και το νέο «Meze and wine», αλλά τα εστιατόρια των οινοποιείων Σιγάλα και Artemis Karamolegos. first-page-3.jpgimg-main-4.jpg

 

Who is Who

Η Μαρία Νέτσικα είναι χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου και συγγραφέας. Η πρώτη της αγάπη ήταν η χημεία και τη σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όταν πήγε στη Γαλλία για αναζήτηση της συνέχειας των σπουδών της, προέκυψε ο έρωτας με το κρασί και συνεπώς η οινολογία. Επέστρεψε, όμως, στους πάτριους αμπελώνες για να δραστηριοποιηθεί σε ποικίλους τομείς του οινικού κλάδου. Επιπλέον, δημοσιογραφεί, γράφει βιβλία για το κρασί και από το 1996 εκπαιδεύει τους οινόφιλους της Βόρειας Ελλάδας με το «Wine Club THESSALONIKI ’96». Από το 2002 με την εταιρεία Wine Plus μας ξεναγεί στη δημοφιλή έκθεση οίνων και αποσταγμάτων «Χάρτης των Γεύσεων» και εκδίδει το free press Wine Plus magazine καθώς και εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό newsletter.

maria-netsika-1.jpg

Μαρία Νέτσικα