fbpixel

Search icon
Search
5 λεπτά με τον καλλιτέχνη των κινούμενων πορτραίτων Θωμά Τουρναβίτη
#GREEKSDOITBETTER

5 λεπτά με τον καλλιτέχνη των κινούμενων πορτραίτων Θωμά Τουρναβίτη

Μας μιλάει για την έκθεσή του Saints in Carousel και την πορεία του στον εικαστικό κόσμο


Ο Θωμάς Τουρναβίτης, είναι το παράδειγμα του καλλιτέχνη που εργάζεται σκληρά και προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται, όχι μόνο ως εικαστικός αλλά κι ως προσωπικότητα. Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και φοίτησε στο εργαστήρι του διακεκριμένου γλύπτη Νίκου Στέφου. Συνέχισε τις σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 17 εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα έργα του κοσμούν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως Νέα Υόρκη, Παρίσι και Μόναχο.

Αυτή τη στιγμή η συλλογή του Saints in Carousel εκτίθεται στον εκθεσιακό χώρο Pirée στην Αθήνα κι έχει κερδίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων χάρη στην απίθανη ικανότητά του να δημιουργεί εικόνες που μοιάζουν σαν να κινούνται! Γεμάτες χρώμα, με ιδιαίτερη αισθητική που τις κάνουν να ξεχωρίζουν αποτελεί -και όχι άδικα- αντικείμενο θαυμασμού για τους επισκέπτες της έκθεσης. Εμείς τον συναντήσαμε και του ζητήσαμε να μας περιγράψει με λίγα λόγια τη φιλοσοφία του περί τέχνης, πώς ανέπτυξε αυτήν την ιδιαίτερη αγάπη και το ταλέντο του, ενώ μας αποκάλυψε και τι ετοιμάζει στο μέλλον.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την έκθεση; Τι θα δουν οι επισκέπτες; Πορτρέτα ανθρώπων λουσμένα στο φως του ηλίου, με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα, συγκεντρωμένες στιγμές και τόποι, έθιμα και ηθικοί κώδικες, δημιουργούν συνθέσεις οικείες και συγχρόνως Λαογραφικές. "Οι Άγιοι στη Καρουζέλ" είναι η τιτλοφόρηση τηs προσπάθειαs ορισμένων ανθρώπων να διατηρήσουν την ηθική συμμετρία στο Άστυ μέσα σε ένα διεθνές τρόπο ζωής που επαναλαμβάνεται σαν Καρουζέλ. Η ζωγραφική σειρά S.I.C κυοφορείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Pirée βρίσκεται στην συνοικία του Αγίου Διονυσίου, στην οδό Κάστορος 78, Ακτή Κονδύλη, στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά.

Στο μεγαλύτερο μέρος των έργων της έκθεσης παρατηρούμε μία κινητικότητα των πορτρέτων και των χώρων. Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με αυτό; Συνθέτω πορτρέτα που αρνούνται τη στατική. Η ζωγραφική μου προσεγγίζει τον άνθρωπο σε ένα κόσμο κίνησης. Επιλεγμένες τροχιές και σημεία σχηματίζουν πρόσωπα μέσα στο πρόσωπο, τόπους μέσα στο τόπο, στιγμές μέσα στη στιγμή. Απεικονίζω τη τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων του ατόμου και αποδίδω την ποικιλία  των διακυμάνσεων της συνείδησης του. Η ιδέα της συνεχούς αλλαγής, που πηγάζει από τον νόμο του σύμπαντος, μαζί με την ενιαία φορά των αντιθέσεων στον χώρο, συντάσσονται με τη χρωματική μου παλέτα που είναι εκτεθειμένη στο ελληνικό φως, για να γεννήσουν αρμονία.    

Είναι εμφανές από κάποιες δημιουργίες σας πως αποτυπώνετε παιδικές σας αναμνήσεις. Πώς γεννήθηκε αυτή η ανάγκη και σε ποιες αναμνήσεις συνήθως ανατρέχετε με περισσότερη νοσταλγία; Ακολουθώ βήματα και χνάρια πίστης, σε όσα διδάχθηκα. Δε νοσταλγώ, αλλά  καταγράφω με συνοπτικό περιεχόμενο τις συνθέσεις μου, τιμώντας κοινωνικά επεισόδια, συμβάντα σε εξέλιξη και χαρακτήρες τou 'Αστυ, που συνυπάρχουν σε μία ατμόσφαιρα οικεία και συγχρόνως οικουμενική. Η περιγραφική λιτότητα του έργου μου, αναβιώνει εικόνες της παράδοσης-ιστορίας και με τόλμη αποτυπώνει μία νέα ελληνιστική γραφή. Με στοχασμό, αυτογνωσία και έντονη εσωτερική αναζήτηση, καθοδηγώ την παιδική μου μνήμη για την ανάπλαση  και δημιουργία μιας νέας σχολής.

4.jpg 

Έχετε πραγματοποιήσει πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο. Μέσα από την εμπειρία σας, ο κάθε λαός αντιλαμβάνεται διαφορετικά την τέχνη; Αδυνατώ να μιλήσω για ένα ενιαίο φάσμα τέχνης. Όπου έχω εκθέσει, ο κόσμος λατρεύει το ζωγραφικό μου είδος, τραντάζεται μπροστά στο έργο και αυτός ο κόσμος είναι ο κάθε ένας από διαφορετικό κύκλο. Έργα μoυ ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Μόσχα, Παρίσι, Μόναχο, Μονπελιέ, Αθήνα, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λευκωσία, Σαράγιεβο και αλλού.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τα εικαστικά; Στα δεκαπέντε μου αποφάσισα, ότι ήθελα να κάνω αυτό που κάνω τώρα. Σε μικρότερη ηλικία απλώς ζωγράφιζα και έκανα αθλητισμό.

Μεγαλώνοντας ποιοι ήταν οι καλλιτέχνες που επηρέασαν τη δουλειά σας; Οι περισσότερες επιρροές μου έρχονται από τον χώρο το αθλητισμού και της μουσικής, ως πηγές έμπνευσης για τη δημιουργική διαδικασία. Από ζωγράφους θα έλεγα, εκτός από τα μεγαθήρια Dali και Van Gogh, ο Keith Haring ως movement και ο Warhol ως business.

Ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους Έλληνες δημιουργούς της γενιάς σας; Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω αν ξεχωρίζω από τους υπόλοιπους ή όχι. Σίγουρα είμαι ένας από τους πιο σκληρά εργαζόμενους του είδους. Ο απώτερος  σκοπός είναι «προχωρήσω» έστω και ένα χιλιοστό τη ζωγραφική μπροστά.  

Η τέχνη είναι ταλέντο ή κάτι που διδάσκεται; Μήπως είναι συνδυασμός; Θα σας απαντήσω το εξής... 

«Η σκληρή εργασία νικάει το ταλέντο, αν το ταλέντο δεν εργάζεται σκληρά». 
1-MnLna.jpg

Τα social media πώς βοηθούν έναν καλλιτέχνη στη σημερινή εποχή; Πότε κινδυνεύει η τέχνη να εμπορευματοποιηθεί και πότε απλά μιλάμε για προώθηση των εικαστικών project; Πάντα θα γεννιούνται νέα εργαλεία για ιδανικότερη χρήση. Πόσο μάλλον τώρα, που πλησιάζουμε στην εφαρμογή της Πλασματικής Νοημοσύνης στους δημόσιους χώρους. Ό,τι και να ανακαλυφτεί ποτέ δε θα είναι ανώτερο του ανθρώπινου εγκεφάλου, όμως. Κανείς δεν κινδυνεύει από κανέναν, αλλά όλοι κινδυνεύουμε από την κακαισθησία του απάνθρωπου περιβάλλοντος που δημιουργούμε έξω και μέσα μας. Το underground θα ορίζει πάντα τι είναι pop και τι όχι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «περιφερειακά», όπου μπορεί ο καθένας να επικοινωνήσει μαζί μου. Η ιστοσελίδα μου είναι ο πυρήνας αυτής της  επικοινωνίας.  

Εσείς ποιους insta λογαριασμούς ακολουθείτε; Ακολουθούσα του Elon Musk πριν το διαγράψει, τη Griselda records, κ.α.

Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής σας δραστηριότητας έχετε «χτίσει» ένα ολοκληρωμένο brand, το ΤT, μέσα από ρούχα & αντικείμενα - κάτι που δε συνηθίζεται στα ελληνικά δεδομένα. Το ΤΤ σημαίνει Thomas Tournavitis και κλείνει τα δέκα του γενέθλια αυτό τον Ιανουάριο από την ημέρα ίδρυσηs του, είναι το brand name της ζωγραφικής μου. Το στούντιο αποτελείται από τέσσερα τμήματα στα οποία εργάζομαι νύχτα και μέρα για τη εξέλιξη της ζωγραφικής μου:

  1. Το δημιουργικό αυτονόητα
  2. Tο marketing -promo
  3. το τμήμα επεξεργασίας βίντεο - εικόνας
  4. υπάρχει και ένα τμήμα αλληλογραφίας.

Ποια είναι η συμβουλή σας στους νέους καλλιτέχνες που τώρα ξεκινούν τη καριέρα τους; Σκληρή δουλειά, νηφαλιότητα, σωστή διατροφή και γυμναστική.  

Που σαs πετυχαίνει κανείς εκτός στούντιο και πως αποφορτίζεστε στον ελεύθερο χρόνο σας; Δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο μου σκέφτομαι πώς να βελτιωθώ. Αλλά μου αρέσει να γευματίζω στο Artisanal στη Kηφισιά και στο Belle Amie στο Πασαλιμάνι, στο Πειραιά.

3ice-cream-man-115-x-115-cm-oil-on-canvas.jpg

Info : Εκθεσιακός χώρος Pirèe, Διάρκεια μέχρι τις 6/1/2019