fbpixel

Search icon
Search
5 λαχταριστά νηστίσιμα γλυκά για να φτιάξετε τη Μεγάλη Εβδομάδα
TASTE

5 λαχταριστά νηστίσιμα γλυκά για να φτιάξετε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές που θα σας ξετρελάνουν


Η Μεγάλη Εβδομάδα βρίσκεται προ των πυλών και όλο και περισσότεροι θα ξεκινήσουν νηστεία. Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο διατροφής εδώ και αρκετές βδομάδας. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται να στερηθείτε τίποτα, πόσο μάλλον τις γλυκές απολαύσεις που έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. 

Γνωρίστε τις 5 πιο γευστικές γλυκές συνταγές, τις οποίες πρέπει να δοκιμάσετε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Είμαστε σίγουρες πως θα ξετρελαθείτε!

Νηστίσιμα τσουρέκια

nistisima-tsourekia.jpeg

Υλικά:

Για το προζύμι

  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 140 γρ. νερό, χλιαρό

Για το τσουρέκι

  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/4 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 120 γρ. σπορέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη

  • 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή μέλι
  • 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση:

Για το προζύμι

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για το τσουρέκι

Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο, 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν τα υλικά. Προσθέτουμε στον κάδο με το προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βάζουμε τα υλικά από το μπολ στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο μπολ, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μία λωρίδα 40-50 εκ. Ενώνουμε τις άκρες και φροντίζουμε να κολλήσουν καλά. Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την τέταρτη πλεξούδα πάνω από τη δεύτερη, την πρώτη πάνω από την τρίτη και την δεύτερη πάνω από την τρίτη. (4-2, 1-3, 2-3). Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα. Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε μια κούπα αραιώνουμε το μέλι με το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια από το τσουρέκι. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε 35-40 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε. 

Νηστίσιμος κορμός με ταχίνι και μέλι

f8f336d27957a1b2f13b2daec1d1b4b0-l.jpeg

Υλικά: 

  • 420 γρ. ταχίνι
  • 200 γρ. μέλι
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 300 γρ. μπισκότα Digestive

Εκτέλεση: 

Σε ένα μπολ σπάστε τα μπισκότα, ακριβώς όπως θα κάνατε και για τον κανονικό κορμό. Ακολουθήστε την ίδια τεχνική και για τα φουντούκια και προσέξτε να είναι χοντροκομμένα. Θέλουμε να μπορούμε να γευόμαστε και το φουντούκι στην μπουκιά που θα φάμε στο τέλος. Αφήστε τα στην άκρη και πιάστε την υγρή παρασκευή. Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε το μέλι και ζέστανε το μέχρι να μαλακώσει. Στο μεταξύ σε ένα μπολ σπάστε την κουβερτούρα σε κομματάκια και ρίξτε μέσα το ταχίνι. Αφού μαλακώσει το μέλι και είναι πιο ρευστό ρίξτε το πάνω από την κουβερτούρα και το ταχίνι. Ανακατέψτε τα μέχρι να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα και στο τέλος προσθέστε τα μπισκότα και το φουντούκι. Τοποθετήστε το μείγμα σε μια λαδόκολλα σχηματίζοντας μια λωρίδα. Έπειτα, τυλίξτε σφιχτά τη λαδόκολλα, έτσι ώστε να σχηματίσει ένα κυλινδρικό σχήμα και σφίξτε τις δύο άκρες -σαν να είναι καραμέλα. Βάλτε στην κατάψυξη για 45 λεπτά. Το γλυκό σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα. 

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα με φράουλα

toyrta-sokolatas-fraoulas-nistisimi.jpeg

Υλικά: 

Για τη βάση

  • 600 γρ. μπισκότα
  • 100 γρ. μαργαρίνη

Για την κρέμα φράουλας

  • 500 γρ. φράουλες
  • 500 γρ. φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 βανίλια

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. φράουλες
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη

Εκτέλεση:

Αρχικά θρυμματίζουμε σε ένα μπλέντερ τα μπισκότα μας. Λιώνουμε την μαργαρίνη και την ρίχνουμε πάνω από τα μπισκότα. Απλώνουμε τα μπισκότα σε μια βάση -ιδανικά σε ένα ταψί με αποσπώμενα πλαϊνά για να μπορούμε να ξεφορμάρουμε εύκολα την τούρτα μας. Βάζουμε τη βάση από μπισκότα στο ψυγείο για να παγώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα φράουλας. Πολτοποιούμε τις φράουλες και ενώ χτυπάμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στο μίξερ μας, τις προσθέτουμε εκεί μέσα μαζί με το κονιάκ και τη βανίλια. Ρίχνουμε το μείγμα μας στη βάση του μπισκότου και βάζουμε στο ψυγείο έως ότου ετοιμάσουμε την επικάλυψη. Για την επικάλυψη λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και προσθέτουμε την μαργαρίνη και τη ζάχαρη. Έπειτα πολτοποιούμε τις φράουλες και τις προσθέτουμε στην κουβερτούρα . Ανακατεύουμε καλά, τη βάζουμε 10-15 λεπτά στο ψυγείο για να κρυώσει και έπειτα την περιχύνουμε στην τούρτα μας. Αφήνουμε την τούρτα μέσα στο ψυγείο για 3 ώρες και έπειτα ξεφορμάρουμε.

Νηστίσιμη μπουγάτσα

maxresdefault.jpeg

Υλικά: 

  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 λίτρο γάλα καρύδας
  • 250 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 30 γρ. μαργαρίνη
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 850 γρ. φύλλα σφολιάτας
  • 50 γρ. καρύδα, τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα, σε σκόνη

Εκτέλεση: 

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα καρύδας. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να πήξει η κρέμα. Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και την αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας στην επιφάνεια εργασίας μας και περνάμε απαλά με τον πλάστη για να ισιώσουν. Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα αντικολλητικό ταψί 25x32εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Πιέζουμε με τα χέρια μας για να απλωθεί ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε στο ταψί την κρέμα και την απλώνουμε για να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ρίχνουμε την τριμμένη καρύδα και την κανέλα σε σκόνη. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και σκεπάζουμε τη γέμιση. Πιέζουμε τις άκρες για να ενωθούν τα δύο φύλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε ψηλή σχάρα για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα:

Μεταφέρουμε τη μπουγάτσα σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε άχνη ζάχαρη και κανέλα σε σκόνη.

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι

delicious-raisin-cake-with-raisins.jpeg

Υλικά:

  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. ταχίνι
  • 350 ml χυμό πορτοκάλι (φρεσκοστυμμένο)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το γλάσο

  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ νερό
  • Λίγο ξύσμα από πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε, χτυπώντας το ταχίνι με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα. Χτυπήστε για 2-3 λεπτά μέχρι να χτυπηθεί καλά η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, χαμηλώστε την ένταση από το μίξερ και ξεκινήστε να ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι. Συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάστε το μείγμα σε ταψάκι του κέικ αφού πρώτα το λαδώσετε και το αλευρώσετε ελαφρώς- και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για μία ώρα. Για το γλάσο ρίξτε σε ένα μπολ κοσκινισμένη την άχνη ζάχαρη, λίγο ξύσμα από πορτοκάλι και το νερό. Ξεκινήστε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ωραίο γυαλιστερό γλάσο. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό. Περιχύστε το γλάσο πάνω από το κέικ και αφήστε το να στεγνώσει για 20 λεπτά. Έπειτα μπορείτε να σερβίρετε.