fbpixel

Search icon
Search
5 κορυφαίες εκθέσεις στο Παρίσι για τους λάτρεις των τεχνών
ARTS & CULTURE

5 κορυφαίες εκθέσεις στο Παρίσι για τους λάτρεις των τεχνών

Το 2022 προσφέρει τις πιο ιδιαίτερες καλλιτεχνικές «διαδρομές»


Η 60ή επέτειος της πρώτης επίδειξης μόδας του Yves Saint Laurent, τα έργα του Cézanne σε ψηφιακή μορφή, σπάνιο υλικό της θεάς Romy Schneider στο Cinémathèque (Γαλλική Σινεματοθήκη)... Οι παρακάτω παριζιάνικες εκθέσεις ανοίγουν τις πύλες τους το 2022, δίνοντάς μας έναν καλό λόγο να ταξιδέψουμε μέχρι την ονειρεμένη γαλλική πρωτεύουσα. Τέχνη, μόδα και κινηματογράφος σκιαγραφούν έναν υπέροχο καλλιτεχνικό «χάρτη», που αξίζει να εξερευνήσει κανείς στην Πόλη του Φωτός.

Ο Yves Saint Laurent στα μουσεία του Παρισιού 

1-MJ5av.jpg

Στις 29 Ιανουαρίου 1962, ολόκληρο το Παρίσι συνέρρεε στην οδό 30 bis rue Spontini για να ανακαλύψει την πρώτη συλλογή του Yves Saint Laurent, που κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες μετά τα επίσημα εγκαίνια του οίκου του. Καθαρές γραμμές, επανερμηνεία της ανδρικής γκαρνταρόμπας... Μια νέα σιλουέτα αναδύθηκε. Αφού δημιούργησε τις iconic collections του στον Christian Dior, ο couturier, μόλις 26 ετών, επιβάλλει ένα στιλ και φέρνει νέο attitude στη μόδα του τότε: αυτό, της σύγχρονης γυναίκας. Μια κομβική στιγμή στην ιστορία της βιομηχανίας, θα λέγαμε ότι μετατράπηκε και στο πρόσχημα φέτος για την επετειακή έκθεση που θα παρουσιαστεί στις 29 Ιανουαρίου σε έξι μουσεία του Παρισιού -το Centre Pompidou, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Λούβρο, το Musée d' Orsay, το National Museum Picasso και το Musée Yves Saint Laurent Paris, και θα ρίξει φως στη δουλειά του σχεδιαστή, όσον αφορά την αγάπη του για τις τέχνες.

Info: Από 29 Ιανουαρίου μέχρι 15 Μαΐου 2022, Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: museeyslparis.com

Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Musée des Arts décoratifs

2-M2IGc.jpg

Στις 6 Απριλίου 1946, ο Antoine de Saint-Exupéry δημοσίευσε στη Νέα Υόρκη το φιλοσοφικό του παραμύθι «Ο Μικρός Πρίγκιπας». Τρυφερό και καθολικό, αυτό το έργο θα γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία με τα χρόνια, σε τέτοιο βαθμό που είναι σήμερα το 2ο πιο μεταφρασμένο έργο στον κόσμο, μετά τη Βίβλο. Ωστόσο, ο «Μικρός Πρίγκιπας» δεν είναι απλά ένα παιδικό βιβλίο, είναι επίσης, και πάνω απ' όλα, ένας εμπνευσμένος μυητικός και ποιητικός μύθος του οποίου τις διδασκαλίες μας αρέσει να ακολουθούμε σαν «σωσίβιο». Με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την έκδοσή του, λοιπόν, το Musée des Arts decoratifs θα εκθέσει στο γαλλικό κοινό για πρώτη φορά το πρωτότυπο χειρόγραφο του αριστουργήματος του Saint-Exupéry, συνοδευμένο από μια πλούσια συλλογή σχεδίων, σκίτσων, υδατογραφιών, χειρογράφων και άλλων σπάνιων φωτογραφιών, που αφηγούνται το συναρπαστικό έργο και τη ζωή του συγγραφέα και εμπνευσμένου αεροπόρου.

Info: Από 17 Φεβρουαρίου μέχρι 26 Ιούνη 2022, Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: madparis.fr

Ο Cézanne στο Atelier des Lumières

cezannecdl-spiller0077.jpg

Μετά τον Σαλβαδόρ Νταλί, το Atelier des Lumières αφιερώνει την επόμενη καθηλωτική έκθεσή του στον Paul Cézanne, το «παιδί της Προβηγκίας» με 900 πίνακες και 400 ακουαρέλες. Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να αγαπήσετε από τώρα το 2022. Θα χρειαστεί λίγη υπομονή για να θαυμάσετε την πλούσια συλλογή του master Cézanne περασμένη από τα ψηφιακά φίλτρα του Atelier des Lumières. Οι νεκρές φύσεις του με τα μήλα, οι ιστορικές του σκηνές, οι μελαγχολικές αυτοπροσωπογραφίες του, οι χαρτοπαίκτες, οι μεγαλόσωμοι λουόμενοι... Τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Προβηγκιανού ζωγράφου θα παρελάσουν μπροστά στα μάτια σας, την ώρα της παράστασης. Αυτή η «υπνωτική βουτιά» στον ευαίσθητο ιμπρεσιονισμό και πρόδρομο του πατέρα της μοντέρνας τέχνης μετατρέπεται ήδη σε ένα από τα σπουδαία γεγονότα του 2022.

Info: Από 18 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Ιανουαρίου 2023, Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: atelier-lumieres.com

Αφιέρωμα στον Alber Elbaz στο Palais Galliera

3-VLHkP.png

Το Palais Galliera αποτίει φόρο τιμής στον Alber Elbaz, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο, με μια έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη στην επίδειξη μόδας "Loves Brings Love", που παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της οποίας 40 οίκοι μόδας τίμησαν τον εμβληματικό σχεδιαστή και τη «χαρούμενη» μόδα του. Νέες εμφανίσεις με μοναδική σκηνογραφία, τα highlights αυτής της αξέχαστης βραδιάς θα αναπαραχθούν εκεί. Μεταξύ φαντασίας και συγκίνησης, πρόκειται να ξαναζήσετε μια υπέροχη στιγμή ανάμεσα στους τοίχους του Musée de la Mode de Paris.

Info: Από 5 Μαρτίου μέχρι 10 Ιουλίου 2022, Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: palaisgalliera.paris.fr

Η Romy Schneider στο Cinémathèque

1181433262-576c83a1f398a8bc62223899caf08b9b09bc97959b377b95d3bd55c887a2a153-d.jpg

Σε ηλικία μόλις 17 ετών, η Romy Schneider εντυπωσιάζει στον ρόλο της Πριγκίπισσας Σίσσυ, χάρη στην οποία γίνεται ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό. Αλλά είναι στο Παρίσι που θα ξεκινήσει την πραγματική της καριέρα. Από τα πρώτα της βήματα στο θέατρο με τον Alain Delon, σε σκηνοθεσία του Luchino Visconti, μέχρι το "L' Enfer" του Henri-Georges Clouzot και το "La Piscine" του Jacques Deray και, φυσικά, τη διάσημη συνεργασία της με τον Claude Sautet, η ίδια καθιερώθηκε ως μία από τις τις πιο τολμηρές ηθοποιούς της εποχής της, συνθέτοντας ένα ευρύ φάσμα ιστορικών και σύγχρονων ταινιών και ρόλων τόσο σκοτεινών όσο και πιο λαμπερών. Το 2022 -στην 40ή επέτειο από τον θάνατό της- το Cinémathèque française αποτίει φόρο τιμής στην αγαπημένη ηθοποιό των Γάλλων με μια αναδρομική έκθεση των καλύτερων ταινιών της, σε «διάλογο» με αποσπάσματα από το ημερολόγιό της, συνεντεύξεις της και σπάνια πλάνα από γυρίσματα των films της.

Info: Από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: cinematheque.fr