fbpixel

Search icon
Search
5 εκθέσεις που θα γίνουν στην πόλη τον Μάρτιο και δεν πρέπει να χάσετε
CITY VIBES

5 εκθέσεις που θα γίνουν στην πόλη τον Μάρτιο και δεν πρέπει να χάσετε

Υπέροχες εικόνες που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη


Η Θεσσαλονίκη και αυτό τον μήνα φαίνεται να παραμένει πολιτιστικά δραστήρια, καθώς θα υποδεχτεί τον Μάρτιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, φιλοξενώντας δηλαδή πολυάριθμες εκθέσεις, οι οποίες για ακόμα μία φορά έχουν ως στόχο να αναβαθμίσουν την καλλιτεχνική ζωή της πόλης μας. Οι εκθέσεις αυτές φυσικά θα καταφέρουν για ακόμη μία φορά να εξυμνήσουν και να προωθήσουν διάφορες μορφές τέχνης, καθώς η καθεμία αγγίζει και μία διαφορετική καλλιτεχνική θεματική (π.χ ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, κ.ά.). 

Έτσι αν είστε στη Θεσσαλονίκη τον μήνα Μάρτιο και είστε λάτρεις των τεχνών και του πολιτισμού, αυτές είναι οι 5 εκθέσεις, που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε.

Έκθεση Ελλήνων και Τούρκων Εικαστικών, Αύρα

arxaiologiko-moyseio-geni-tzami.jpg

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2020 ξεκίνησε στο Γενί Τζαμί, με τη βοήθεια της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, η έκθεση με τίτλο «Αύρα», στην οποία συμμετέχουν συνολικά 26 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Τουρκία. Η έκθεση αυτή, κυριευμένη από το πνεύμα της εποχής και σεβόμενη παράλληλα το παρελθόν, έχει ως στόχο μέσα από τις δημιουργίες των καλλιτεχνών να παρουσιάσει τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα και τον τρόπο ζωή των δύο λαών, μέσα όμως από ένα πιο εικαστικό και παρορμητικό πρίσμα. Πιο συγκεκριμένα, ευελπιστεί να λειτουργήσει ως μία καλλιτεχνική γέφυρα συμπόρευσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες στην πραγματικότητα έχουνε πολλά κοινά μεταξύ τους.

Plus info: Διεύθυνση: Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), Είσοδος ελεύθερη, Ώρες: 10:00-16:00 έως τις 28 Μαρτίου.

Βάλ’τους Χ

baltoys-x.jpg

Την αποτύπωση της ρατσιστικής βίας μέσα από τα σκίτσα καλλιτεχνών επιχειρεί η πρωτοβουλία και η έκθεση «Βάλ’τους Χ», η οποία αφού παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, έρχεται πλέον και στη Θεσσαλονίκη. Αυτοσκοπός της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία θα ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, είναι μέσα από την οπτική της τέχνης και συγκεκριμένα της ζωγραφικής να μιλήσει για πολυάριθμες ρατσιστικές επιθέσεις, που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η βιαιοπραγία είναι κοινωνικές παθογένειες, που μας αφορούν όλους.

Plus info: Διεύθυνση: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ώρες: 10:00-18:00 έως τις 22 Μαρτίου.

The Olives by Valaes

olives.jpg

Το Makedonia Palace σε συνεργασία με την Loudos Fine Art & Auctions παρουσιάζει την ατομική έκθεση του διακεκριμένου γλύπτη Κωνσταντίνου Βαλαή, η οποία έχει τίτλο «The Olives by Valaes». Ο Κωνσταντίνος Βαλαής είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο οποίος από το 1999 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει συνολικά δεκαπέντε ατομικές και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις. Μάλιστα πολλά ατομικά έργα του εκτίθενται, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Κεντρικός άξονας της συγκεκριμένης έκθεσης είναι τα γλυπτά ελιάς, που είναι κατασκευασμένα από χαλκό και ορείχαλκο και τα οποία όντας απόλυτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον τους, αποσκοπούν στο να λειτουργήσουν ως παγκόσμια σύμβολα ειρήνης κι ευημερίας.

Plus info: Διεύθυνση: Makedonia Palace, Είσοδος ελεύθερη, Καθημερινά έως τις 31 Μαρτίου.

Αρμάος, Πορταλάκη. Πορεία για Δύο. Αφαίρεση-Γεωμετρία-Τέχνη

ektheseis-polhs-qvGCF.jpg

Η έκθεση «Αρμάος, Πορταλάκη. Πορεία για Δύο. Γεωμετρία-Αφαίρεση-Τέχνη», η οποία πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια του Ελευθέριου Οικονόμου, είναι μία πολύπλευρη πολιτιστική έκθεση, καθώς περιλαμβάνει έργα τόσο του γλύπτη Μάρκου Αρμάου, όσο και της ζωγράφου Σοφίας Πορταλάκη. Πιο αναλυτικά η έκθεση αυτή έρχεται για να επισφραγίσει τη μακροχρόνια εικαστική διαδρομή των δύο αυτών καλλιτεχνών, οι οποίοι μέσα από την κοινή τους πορεία πετυχαίνουν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο σύμπαν γεμάτο αρμονία, δημιουργικότητα και ζωντάνια.

Plus info: Διεύθυνση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Καθημερινά από τις 9:00-16:00 έως τις 15 Μαρτίου. Είσοδος ελεύθερη.

Μultiples part I, 1994 – 2004

apostolos.jpg

Ο Απόστολος Παλαβράκης είναι ένας Έλληνας καλλιτέχνης, ο οποίος για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ζει στη Γερμανία. Τα δύο βασικά στοιχεία που έχουν επηρεάσει καθοριστικά την καλλιτεχνική του δημιουργία είναι η μουσική και η αρχιτεκτονική και γι΄αυτό και τα περισσότερα έργα του χαρακτηρίζονται από δωρικότητα, επιβλητικότητα και αρμονία. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, γνωρίζοντας έτσι πανευρωπαϊκή καταξίωση. Η έκθεση με τίτλο «multiples part I, 1994 – 2004» περιλαμβάνει έργα (π.χ. λιθογραφίες, χαλκογραφίες, αντικείμενα με μέταλλο, κ.α.), τα οποία δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 1994 μέχρι και το 2004, δίνοντας έμφαση στην έννοια του πολυεπίπεδου και του πολλαπλού.

Plus info: Διεύθυνση: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Είσοδος ελεύθερη, Ώρες: Τρίτη 12:00-20:00, Τετάρτη 12:00-15:00, Πέμπτη 12:00-20:00, Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο 12:00-15:00.