fbpixel

Search icon
Search
5 αλλαγές που θα δείτε μόλις βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας
WELLNESS

5 αλλαγές που θα δείτε μόλις βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας

Οι ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και στην εμφάνιση είναι πολύ σημαντικές


Η σωστή στάση του σώματος αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι στο κεφάλαιο υγεία. Κι όμως, έρευνες δείχνουν, ότι οι περισσότεροι από εσάς τείνετε να το ξεχνάτε ή ακόμη χειρότερα, να μην έχετε μπει καν στη διαδικασία να το σκεφτείτε. Συνήθως γιατί δε γνωρίζετε, τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινότητά σας. Η σωστή στάση του σώματος, μεταξύ άλλων, μειώνει τους μυϊκούς πόνους στη πλάτη, τους πονοκεφάλους, σας προσφέρει περισσότερη ενέργεια και ευεξία, σας ηρεμεί, σας βοηθάει ακόμη και να κάψετε περισσότερες θερμίδες! 

Στην ουσία πρόκειται για μια πολύ απλή και εύκολη συνήθεια που, όσο νωρίτερα την υιοθετήσετε, τόσο πιο ευχάριστη και ξεκούραστη θα γίνει η ζωή σας. Πρέπει να φροντίζετε και να προσέχετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σώμα σας, καθώς μέσα σε αυτό ζείτε και κινήστε καθημερινά. Πώς θα καταλάβετε, αν η στάση του σώματός σας είναι σωστή; Καθίστε μπροστά σε έναν καθρέπτη και δείτε, αν οι ώμοι σας είναι στητοί και η πλάτη σας ίδια. Αν είστε σκυφτοί και η πλάτη σας καμπουριάζει, τότε δεν έχετε τη σωστή στάση. Μόλις τη διορθώσετε, θα διαπιστώσετε από την πρώτη κιόλας μέρα διαφορά στη διάθεσή σας, καθώς θα αισθάνεστε πιο όμορφα αλλά και στην αυτοπεποίθησή σας, η οποία θα τονωθεί!

2-good-posture-glow-niki-chatzinikolaou.jpg

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Θα αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια

«Μία άριστη και ευθεία στάση του σώματος θα επιτρέψει στο διάφραγμα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, πράγμα που θα κάνει την αναπνοή σας ευκολότερη και λιγότερο επίπονη», αναφέρει ο Alynn Dukart, πιστοποιημένος φυσιοθεραπευτής στο Mayo Clinic Healthy Living Program. Μία ελαφρώς πρόσθια κλίση προς τα εμπρός, όπως για παράδειγμα μπορεί να κάθεστε αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το άρθρο, συμπιέζει το διάφραγμά σας και μπορεί και μειώσει την απόδοση των πνευμόνων, καθιστώντας όλη την αναπνευστική διαδικασία «άβολη». Από την άλλη μεριά, «η αποτελεσματική αναπνοή ρυθμίζει τη ροή του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα να σας δίνει περισσότερη ενέργεια», υποστηρίζει ο Henry Halse, πιστοποιημένος strength and conditioning specialist.

Θα κάψετε περισσότερες θερμίδες

«Η καλή στάση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και σας επιτρέπει να πάρετε περισσότερο οξυγόνο, πράγμα το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να βγάζετε τις προπονήσεις σας με μεγαλύτερη ευκολία», λέει ο Halse. Επειδή οι αρθρώσεις σας βρίσκονται σε καλύτερη θέση, όταν στέκεστε σε ευθεία, κάθε κίνηση που κάνετε θα «κάψει» περισσότερες θερμίδες. Προσπαθώντας συνεχώς να φτιάχνετε την κορμοστασιά σας, θα δυναμώσετε τους μυς της κοιλιάς και της πλάτης. Έπειτα από λίγη προσπάθεια θα έχετε «δουλέψει» τους μυς σε τέτοιο βαθμό, που η σωστή αυτή στάση θα γίνεται σχεδόν αυτόματα. Όταν, λοιπόν, χρησιμοποιείτε περισσότερη ενέργεια χτίζοντας τους μυς, ταυτόχρονα καίτε και θερμίδες. Σε αυτό βοηθούν αρκετά τα yoga και pilates workouts, αφού όλη τους η φιλοσοφία βασίζεται στο να διατηρείται σφιχτός ο πυρήνας (το κεντρικό τμήμα του σώματος), καθ' όλη τη διάρκεια του μαθήματος.

3-good-posture-glow-niki-chatzinikolaou.jpg

Θα έχετε λιγότερους πονοκεφάλους

Έχετε σκεφτεί ποτέ, που μπορεί να οφείλονται οι πονοκέφαλοι που σας βασανίζουν; Σύμφωνα με τον Dukart, προκαλούνται συνήθως από την ένταση που βάζετε στον λαιμό σας, στην άνω πλάτη και στη γνάθο. Η ένταση αυτή οφείλεται στη λάθος στάση του σώματος και πιο συγκεκριμένα στην κλίση της πλάτης και της κεφαλής προς τα εμπρός. Με την πάροδο του χρόνου, εάν το μυϊκό αυτό σφίξιμο γίνει μόνιμο, ενδέχεται να ενεργοποιηθούν τα σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points), με αποτέλεσμα να προκληθεί επώδυνος πόνος στο κεφάλι.

Για να αποφύγετε, λοιπόν, τους πονοκεφάλους βεβαιωθείτε, ότι στέκεστε σωστά. Τα αυτιά σας πρέπει να είναι πάντα μακριά από τους ώμους. Πιέστε ελαφρά τους ώμους προς τα κάτω, σαν να θέλετε να τους απομακρύνετε από το κεφάλι σας. Διατηρήστε συνεχώς αυτήν την απόσταση, προσπαθώντας να κρατήσετε τους ώμους σας σε σύνδεση με τον υπόλοιπο κορμό. Οι ωμοπλάτες σας παραμένουν κι αυτές χαμηλά, συγκρατώντας τους ώμους σταθερούς προς τα κάτω. Αυτομάτως, θα παρατηρήσετε, ότι η συνολική στάση του σώματός σας θα έχει αλλάξει. 4-good-posture-glow-niki-chatzinikolaou.jpg

Θα ξεκουράσετε τις αρθρώσεις σας

Η κακή στάση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αρθρώσεις σας. Το “text neck”  –όπως το αποκαλούν οι ειδικοί– είναι η στάση που τείνουμε να παίρνουμε, όταν ασχολούμαστε με το κινητό μας ή με τον υπολογιστή. Η πίεση που ασκείται στον αυχένα και στους γύρω μυς μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και  τραυματισμό. «Έρευνες έχουν δείξει, ότι για κάθε εκατοστό μίας πρόσθιας κλίσης του κεφαλιού αυξάνει το βάρος του κεφαλιού στην σπονδυλική στήλη κατά 2 κιλά επιπλέον», προσθέτει ο Dukart. Παρατηρήστε το σώμα σας από το πλάι και φανταστείτε έναν νοητό άξονα που διατρέχει το σώμα από την κορυφή του κεφαλιού ως τα πέλματα. Κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξετε είναι η λεκάνη. Αφήνοντας τη λεκάνη να κυλήσει προς τα εμπρός, αυτόματα η σπονδυλική στήλη χάνει τις φυσιολογικές της καμπύλες με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία της και να «φορτίζονται» υπερβολικά οι αρθρώσεις σας. «Μακροχρόνια, η κακή στάση μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα και πόνους στα οστά», λέει ο Halse. Συμπερασματικά, μια σωστή στάση ευθυγραμμίζει και ισορροπεί τους μυς σας, μειώνοντας τη συμπίεση των αρθρώσεων, τους πόνους και τον κίνδυνο τραυματισμού.

Θα είστε λιγότερο στρεσαρισμένοι

Μία πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Auckland κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η ευθεία στάση του σώματος μπορεί να λειτουργήσει ως «μηχανισμός» αντιμετώπισης του στρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν μία αγχωτική εργασία. Η πρώτη ομάδα ολοκλήρωσε την εργασία αυτή σε σωστή, «ουδέτερη» θέση, ενώ τα άτομα της δεύτερης ομάδας, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί, τελείωσαν την εργασία τους όπως ήταν, σε λάθος στάση  σώματος. Μετά την ολοκλήρωσή της, οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας δήλωσαν, ότι αισθάνονται «πιο ενθουσιασμένοι και δυνατοί», ενώ αντίθετα, τα υπόλοιπα άτομα ανέφεραν ότι αισθάνονται «φοβισμένοι, εχθρικοί, νευρικοί, ήσυχοι, παθητικοί, αδιάφοροι, νυσταγμένοι και υποτονικοί». Όταν το σώμα δεν είναι σωστά τοποθετημένο, υπάρχουν αντιδράσεις και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ορμόνες και το νευρικό σύστημα. Συμπερασματικά, η ισορροπημένη, γεμάτη αρμονία στάση, δεν μπορεί να έχει παρά μόνο ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική σας υγεία.

adv

GLOW LOVES

O super hot David Beckham απομυθοποιεί την αντρική skincare περιποίηση
BEAUTY PEOPLE

O super hot David Beckham απομυθοποιεί την αντρική skincare περιποίηση