fbpixel

Search icon
Search
5 all time classic καλοκαιρινά αναγνώσματα για να ξεφυλλίσετε αυτό το Σαββατοκύριακο
ARTS & CULTURE

5 all time classic καλοκαιρινά αναγνώσματα για να ξεφυλλίσετε αυτό το Σαββατοκύριακο

Οι ιστορίες τους θα σας ταξιδέψουν και θα σας εντάξουν σε ρυθμούς απόλυτου zen


Το καλοκαίρι έχει έρθει και ήδη πολλοί είναι αυτοί που έχουν ξεχυθεί στις παραλίες. Είτε μείνετε στην πόλη είτε κατευθυνθείτε σε κάποιο κοντινό προορισμό για μπάνιο, τα βιβλία δεν πρέπει να λείπουν από τις στιγμές σας μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αφήσετε πιο εύκολα τη φαντασία σας να ταξιδέψει και να οδηγηθεί σε ονειρικούς τόπους. Και για να το πετύχετε αυτό, υπάρχουν μερικά αναγνώσματα που κάθε χρόνο διαβάζονται ξανά και ξανά, με το καλοκαίρι να αποτελεί την ιδανική εποχή για να τα ξεφυλλίσει κανείς.

Συγκεντρώσαμε για εσάς τα top 5 all time classic βιβλία για το καλοκαίρι, που μπορείτε να διαβάσετε μέσα σε αυτό το weekend!

1. Ανάμεσα στα δάση και τα νερά, Patrick Leigh Fermor

2-fCpc3.jpg

«Πατρίδα είναι εκεί που βρίσκονται τα βιβλία μας», υποστήριζε ακράδαντα ο Patrick Leigh Fermor, σπουδαίος ταξιδιογράφος και περιηγητής. Το βιβλίο αυτό, άκρως βιωματικό, αποτελεί το δεύτερο μέρος του χρονικού του νεανικού ταξιδιού του και καλύπτει την απόσταση από τη Βουδαπέστη έως τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη. Το 1933 σε ηλικία 18 ετών, ο Fermor ξεκίνησε από τη Μάγχη προκειμένου να διασχίσει με τα πόδια την Ευρώπη, έχοντας ως τελικό του προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Οι δικοί του άνθρωποι, πριν από αυτήν του την ενέργεια, τον προόριζαν για να ακολουθήσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, αλλά εκείνος πήρε τη γενναία απόφαση να πάει κόντρα στο κατεστημένο και να εναντιωθεί στις πεποιθήσεις των γονιών του.

2. Το καλοκαίρι, Albert Camus

3-CIYbI.jpg

Κυνηγώντας το φως και διεκδικώντας πόντους στη μάχη με το χρόνο και τις δυστυχίες που αυτός φέρνει, ο Albert Camus γράφει στο Καλοκαίρι του για την ανθρωπότητα που ασφυκτιά κάτω από τις δικτατορίες, αιμορραγεί από τους πολέμους, ξεψυχά στα μίση και της αποδίδει δίκαιο για όλα όσα αντικρίζει καθημερινά, κάνοντας κουράγιο για να καταφέρει να ζήσει. Παρά το πεπρωμένο κι ενάντια στο παράλογο, ο άνθρωπος είναι το μοναδικό νόημα του κόσμου μας, διότι είναι το μόνο πλάσμα που απαιτεί να έχει νόημα, γεγονός που φανερώνεται περίτρανα στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος, που έχει ως φόντο ένα καλοκαιρινό σκηνικό στο οποίο οι σκέψεις, η παραφροσύνη και ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο έχουν τον πρώτο λόγο.

3. Λολίτα, Vladimir Nabokov

14.jpg

Ο άνθρωπος που αγάπησε τη μυστικότητα των λέξεων όσο λίγοι, γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας από αριστοκρατική οικογένεια. Ο Nabokov είχε άνεση στις γλώσσες κι έγραφε πυρετωδώς στα ημερολόγιά του. Λέγεται ότι σε αυτό βοήθησε η «συναισθησία». Χάρη σε αυτήν τη νευρολογική ιδιαιτερότητα, συνδύαζε τα γράμματα του αλφαβήτου με χρώματα. Η σχέση του με την τέχνη συνοψίζεται στην εξής φράση: «Το ένστικτο για την ανυπέρβλητη βασιλεία της ύπαρξης». Η περίφημη «Λολίτα» κυκλοφορεί το 1955 και από τότε έχει αγαπηθεί όσο λίγα αναγνώσματα.

4. Αλεξανδρινό κουαρτέτο, Lawrence Durrell

5-oi1Ta.jpg

Στο εξωτικό Darjeeling, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, είδε το πρώτο φως του κόσμου ο οργιώδης κοσμοπολίτης Lawrence Durrell. Η οικογένειά του μετακινούνταν συνεχώς σε διάφορα βρετανικά κυβερνητικά πόστα. Την οριστική του στροφή προς τη λογοτεχνία την έφερε ο «Τροπικός του Καρκίνου» του Henry Miller. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στην Κέρκυρα. Το οδοιπορικό στη Μεσόγειο αρχίζει, κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες. Στην Αλεξάνδρεια βρίσκεται το διάστημα 1941-1945. Ένας σημαντικός σταθμός στην πολυτάραχη ζωή του...

5. Ανατολικά της Εδέμ, John Steinbeck

1-qMxEB.jpg

Πρόκειται για μια αλληγορική πραγματογνωμοσύνη πάνω στο καλό και το κακό, στις αρχές του 20ού αιώνα, στην ηλιόλουστη κοιλάδα Σαλίνας. Παρά το ότι δεν έτυχε καλής υποδοχής από τους κριτικούς, το βιβλίο έγινε ανάρπαστο και συνεχίζει να πουλάει σχεδόν 50.000 αντίτυπα κάθε χρόνο. Η δυνατότητα του Steinbeck να μιλά στην καρδιά των αναγνωστών, σμιλεύοντας στις σελίδες του χαρακτήρες δέσμιους της μοίρας, έχει κάνει αυτό το μυθιστόρημα σχεδόν μυθικό.

Καλή ανάγνωση!