fbpixel

Search icon
Search
40 iconic γυναίκες στο τελευταίο εξώφυλλο του Edward Enninful για τη βρετανική Vogue
PEOPLE & MOMENTS

40 iconic γυναίκες στο τελευταίο εξώφυλλο του Edward Enninful για τη βρετανική Vogue

Έπειτα από έξι χρόνια στο τιμόνι του εμβληματικού περιοδικού, ο θρυλικός Editor-In-Chief υπογράφει το τελευταίο του cover


Έπειτα από έξι χρόνια στο τιμόνι του εμβληματικού περιοδικού, ο θρυλικός Editor-In-Chief υπογράφει το τελευταίο του cover. Ο Edward Enninful, ο πρώτος άντρας αρχισυντάκτης στην ιστορία της βρετανικής Vogue, αποχωρεί από τη θέση του με ένα εξώφυλλο που πρόκειται να μείνει αξέχαστο. Μετά από σχεδόν 7 χρόνια παρουσιάζει το τελευταίο του τεύχος και γράφει ιστορία. 

40 εμβληματικές γυναίκες, μία επική λήψη... 

7 χρόνια, πάνω από 150 προσωπικότητες

edward-july-19-credit-valentin201.jpg

Ήταν 2017 όταν ο Edward Enninful ανέλαβε τη θέση του Editor-In-Chief της βρετανικής Vogue, ξεκινώντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του εμβληματικού περιοδικού. Το πρώτο του εξώφυλλο ήταν το μοντέλο και ακτιβίστρια Adwoa Aboah, το οποίο θεωρήθηκε πρωτοποριακό και ο ίδιος θυμάται ότι από τότε παρατηρούσε πως πολλά περιοδικά επέλεγαν για το εξώφυλλό τους μαύρες γυναίκες.

Η Vogue, άλλωστε, είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, ξεπερνά τα στερεότυπα, σπάει τους κανόνες και δημιουργεί τάσεις - σε αυτό βασίστηκε και ο ίδιος από την πρώτη του στιγμή σε αυτή τη θέση, παρουσιάζοντας τις δικές προτάσεις και μένοντας με τον τρόπο του στην ιστορία. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Enninful πέρασε από διάφορες δοκιμασίες, αλλά κατάφερνε πάντα να είναι επίκαιρος και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Κάποιες από αυτές ήταν η παγκόσμια κλιματική κρίση, η πανδημία και το κίνημα MeToo. Μαζί με όλα αυτά, περισσότερες από 150 θρυλικές γυναίκες πόζαραν για το εξώφυλλο και άφησαν εποχή. 

Ο ίδιος θα αναλάβει μια συμβουλευτική θέση στην Condé Nast, μια κίνηση που, όπως έχει δηλώσει, του δίνει «την ελευθερία να αναλάβει ευρύτερα δημιουργικά projects».

Το τέλος μιας εποχής, η αρχή μιας καινούριας

hmcovervogueuk-7224-steven-meisel-1.jpg

Το τελευταίο του εξώφυλλο δε θα μπορούσε να είναι λιγότερο εντυπωσιακό και ήδη έχει καταφέρει να θεωρηθεί ένα από τα πιο iconic στην ιστορία του περιοδικού Τύπου. Για το τεύχος Μαρτίου 2024, 40 γυναίκες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη μόδα και στον χώρο του θεάματος ποζάρουν για μια απίθανη λήψη που έχει συζητηθεί όσο λίγες. Μεταξύ αυτών, οι Linda Evangelista, Naomi Campbell, Kate και Lila Moss, Serena Williams, Cara Delevingne, Cindy Crawford, Miley Cyrus, Gigi Hadid, Irina Shayk, Dua Lipa, Oprah Winfrey και Victoria Beckham. 

H φωτογράφησε έλαβε χώρα στο Manhattan, με τις διασημότητες να καταφθάνουν αεροπορικώς από το Λονδίνο, το Μιλάνο, το Παρίσι, το Los Angeles και άλλα σημεία του πλανήτη για τις ανάγκες του shooting προς τιμήν του Enninful, ο οποίος έγραψε γι' αυτήν τη δουλειά - ίσως τη σημαντικότερη της καριέρας του: «Όταν ήρθε η στιγμή για το τελευταίο μου τεύχος, ήξερα ότι το εξώφυλλο θα ήταν αφιερωμένο στις γυναίκες. Φυσικά! Οι γυναίκες έχουν διαμορφώσει τη βρετανική Vogue εδώ και σχεδόν 108 χρόνια και σίγουρα έχουν σημαδέψει κάθε στιγμή της θητείας μου εδώ, για να μην πω ότι με καθοδηγούν και με καθοδηγούν σε όλη μου τη ζωή».

Και συνέχισε: «Ήταν ξεκάθαρο σε όλους εμάς εδώ στην ομάδα ότι δεν θα μπορούσε μια μόνο γυναίκα να εκπροσωπήσει τα χρόνια στα οποία υπηρέτησα ως αρχισυντάκτης του περιοδικού. Αυτό που χρειαζόμασταν ήταν μια ομάδα, να στηριχτούμε στη δύναμη της συλλογικότητας για να δώσουμε μορφή σε αυτό που ελπίζω να ήταν μια τολμηρή, ανατρεπτική και προοδευτική περίοδος στην ιστορία της Vogue».