fbpixel

Search icon
Search
4 X-mas dishes για ένα ολοκληρωμένο γιορτινό τραπέζι
TASTE

4 X-mas dishes για ένα ολοκληρωμένο γιορτινό τραπέζι

Υπέροχες συνταγές που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας


Τα εορταστικά gatherings είναι η τέλεια ευκαιρία για να απολαύσουμε λίγες στιγμές ηρεμίας και χαράς με τους αγαπημένους μας, δοκιμάζοντας γευστικά σπιτικά πιάτα. Αυτές τις γιορτές αναδείξτε τις μαγειρικές σας ικανότητες κι εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας, προσφέροντας τους ένα πλούσιο εορταστικό γεύμα. Παρακάτω θα βρείτε μία σειρά από συνταγές που ξεχωρίσαμε, για να πάρετε ιδέες.

For starters

Σαλάτα με σπανάκι, αμύγδαλα και ρόδι

salata-spanaki-christmas-giortes.jpg

Υλικά για 2 σαλατιέρες (6 άτομα):

  • 2 κιλά σπανάκι
  • 2 ρόδια καθαρισμένα
  • 250γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα και καβουρδισμένα
  • 2 φλιτζάνια μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι καβουρδισμένο σουσάμι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι χυμό
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας κόκκους ροζ πιπεριού
  • Αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφού καθαρίσετε και πλύνετε το σπανάκι, το κόβετε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια σας και το μοιράζετε στις σαλατιέρες. Πασπαλίζετε από πάνω με το μάραθο, τα αμύγδαλα, τους σπόρους
ροδιού και το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύετε. Ετοιμάζετε το dressing: χτυπήστε όλα τα υλικά εκτός από το ροζ πιπέρι στο μπλέντερ ή στο multi και ρίξτε το dressing στη σαλάτα. Λίγο πριν από το σερβίρισμα πασπαλίστε με τους κόκκους του ροζ πιπεριού.

Συνταγή Olive Magazine

Κυρίως πιάτο

Χοιρινό με μήλα

screenshot-1-NIV1s.png

Υλικά (για 4 άτομα):

  • ½ κιλό χοιρινό καρέ
  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό μήλου
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανοίγετε το καρέ χοιρινού σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Το αλατοπιπερώνετε και τοποθετείτε τα μήλα κατά μήκος στη μέση. Τυλίγετε το κρέας σε ρολό και το δένετε με σπάγκο ή το κλείνετε με οδοντογλυφίδες. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το ρολό γύρω-γύρω. Μεταφέρετε το ρολό στο φούρνο. Ρίχνετε το χυμό μήλου στο τηγάνι για
να πάρετε τους χυμούς από το σοτάρισμα και μεταφέρετε το μείγμα σε  ένα μικρότερο σκεύος. Ψήνετε το κρέας στο φούρνο και κατά διαστήματα το γυρίζετε και το περιχύνετε με το χυμό μήλου. Όταν βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί σε βάθος, βγάζετε το κρέας από το φούρνο, το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το κόβετε σε ροδέλες. Συνοδέψτε το με φέτες ψητού μήλου, πατάτες φούρνου ή άλλα λαχανικά.

Κανελόνια με σπανάκι και φέτα

shutterstock-1377379640.jpg

Υλικά (6 μερίδες):

  • 200 γρ. κανελόνια
  • Ελαιόλαδο για το πυρίμαχο σκεύος
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
  • 800γρ. σπανάκι, πλυμένο και κομμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 15 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Υλικά για την μπεσαμέλ

  • 125γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 60γρ. αλεύρι κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις
  • 600 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 150γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 2 κρόκους αυγών
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε τη γέμιση, ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάροντας το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σπανάκι σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μαραθεί και να χάσει τον όγκο του. Αλατοπιπερώστε και συνεχίστε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Ρίξτε το χυμό λεμονιού και, αφού ανακατέψετε, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στη συνέχεια προσθέστε τη φέτα και ανακατέψτε ξανά. Προχωρήστε στη μπεσαμέλ. Βάλτε το φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε μέτρια φωτιά και, αφού λιώσει, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε. Ρίξτε σταδιακά το φρέσκο γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Προσθέστε το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Όταν πήξει, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τους 2 κρόκους. Βάλτε τη θρυμματισμένη φέτα στην μπεσαμέλ και ανακατέψτε μία τελευταία φορά. Ετοιμάστε το πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, λαδώνοντας το. Απλώστε μια μεγάλη κουταλιά μπεσαμέλ στον πάτο του σκεύους. Έπειτα, γεμίστε κάθε κανελόνι και τοποθετήστε από πάνω, κολλητά το ένα στο άλλο. Απλώστε την υπόλοιπη μπεσαμέλ πάνω από τα κανελόνια.Τέλος, ψήστε τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C στον αέρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Time for dessert

Pavlova με σιρόπι και φράουλες

shutterstock-740752894.jpg

Υλικά (4 άτομα):

Για τη μαρέγκα

  • 3 ασπράδια αυγών
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι

  • 4 φράουλες
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή λικέρ κεράσι
  • 50γρ. ζάχαρη

Για τη σαντιγί

  • 4 κρέμες γάλακτος 35%
  • 50γρ. άχνη ζάχαρη
  • 4 βανίλιες

Εκτέλεση:

Χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ τα πρώτα τέσσερα υλικά για 20’ και όταν το μείγμα είναι έτοιμο, απλώστε το σε λαδόκολλα σχηματίζοντας τέσσερις μαρέγκες. Ψήστε τις μαρέγκες στους 100C για 2 ώρες χωρίς αέρα και, αφού ψηθούν, αφήστε τες για 2 ώρες να στεγνώσουν. Ετοιμάστε το σιρόπι, κόβοντας τις φράουλες σε πολύ μικρά κομματάκια, αφού τις πλύνετε, και ρίξτε τες στο κατσαρολάκι μαζί με το κονιάκ/λικέρ και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει το σιρόπι. Προχωρήστε στη σαντιγί, χτυπώντας τα υλικά στο μίξερ για 5’ σε δυνατή ταχύτητα, για να δέσει το μείγμα. Σερβίρετε, απλώνοντας τη σαντιγί πάνω σε κάθε μαρέγκα και προσθέτοντας το σιρόπι με επιπλέον κομμένες φράουλες.

Καλή απόλαυση!