Υπάρχει ένα καινούριο trend που ακούσει στο όνομα banana bread. Με τις αμέτρητες συνταγές να έχουν κατακλύσει το internet και με το ελληνικό Instagram να ακολουθεί πιστά αυτή την τάση, αναμφίβολα και εσείς θα έχετε μπει στον πειρασμό να δοκιμάσετε αυτή την υγιεινή εναλλαγή του κλασικού κέικ. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1930 στο βιβλίο μαγειρικής "Balanced Recipes" και από τότε χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές του έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Σίγουρα θα βρείτε κάπου ανάμεσά τους αυτή που θα κάνει και η δική σας αγαπημένη, εκείνη που κάθε φορά που θα τη δοκιμάζετε... όλοι θα αναρωτιούνται πώς τα καταφέρατε!
Παρακάτω θα ανακαλύψετε τις συνταγές για banana bread που βρήκαμε στους αγαπημένους μας λογαριασμούς στο Instagram!
Banana bread χωρίς Ζάχαρη - Madame Ginger
Υλικά:
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 2 βανίλιες
- 75 γρ. κρυσταλλική σκόνη με γλυκαντικό από το φυτό stevia
- 3 πολύ ώριμες μπανάνες
- 250 γρ. αλεύρι βρώμης
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
Εκτέλεση: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, τα αυγά, τις βανίλιες και την κρυσταλλική σκόνη με γλυκαντικό από το φυτό stevia. Χτυπάτε με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς το μείγμα. Κόβετε τις 2 μπανάνες σε φέτες και τις βάζετε μέσα στον κάδο του μίξερ. Χτυπάτε για ακόμα 2 λεπτά. Αμέσως μετά ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι βρώμης, το αλάτι και την μαγειρική σόδα. Κλείνετε το μίξερ, προσθέτετε το μείγμα του αλευριού και συνεχίζετε στην χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για άλλο 1 λεπτό. Λαδώνετε και αλευρώνετε μία ορθογώνια φόρμα του κέικ όπου ρίχνουμε το μείγμα ενώ από πάνω τοποθετείτε την 3η μπανάνα σε χοντρές φέτες. Τέλος, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175o C για περίπου μία ώρα.
Vegan Banana Bread Σοκολάτας- Gabriel Nikolaidis
Υλικά:
- 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κακάο
- 20 γρ. baking powder
- 1 κτγ. baking soda
- 1/2 κτγ αλάτι
- 3 ώριμες μπανάνες
- 100 γρ γάλα αμυγδάλου
- 80 γρ ηλιέλαιο
- 120 γρ. ζάχαρη
- 1 κτσ εκχύλισμα βανίλια
Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βάζετε σε ένα μπολ τις μπανάνες και τις λιώνετε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρέ. Προσθέτετε στο ίδιο μπολ τις μπανάνες, το γάλα αμυγδάλου, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύετε καλά. Σε ένα άλλο σκεύος αναμιγνύετε όλα τα στερεά υλικά δηλαδή το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, to baking soda και το αλάτι. Στη συνέχεια ενώνετε τα υγρά με τα στερεά υλικά και μεταφέρετε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ. Εάν δεν έχετε αντικολλητική φόρμα θα την καλύψετε με ηλιέλαιο ή μαργαρίνη και κακάο για να μην κολλήσει το κέικ κατά το ψήσιμο. Τέλος ψήνετε στους 180°C για 40-50 λεπτά. Μπορείτε να καλύψετε την επιφάνεια του κέικ με αλουμινόχαρτο 20 λεπτά αφότου το βάλετε στο φούρνο και να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο 5 λεπτά πριν το βγάλετε.
Banana Bread με Βρώμη, Σοκολάτα και Cranberries - Nutrition Home
Υλικά:
- 2 μεγάλες ώριμες μπανάνες
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. βρώμη
- 1 κ.σ. baking powder
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. υγρή στέβια (εναλλακτικά 60 γρ. μέλι)
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 40 ml ελαιόλαδο
- 90 ml νερό
- 50 γρ. σταγόμνες κουβερτούρας
- 50 γρ. cranberries
Εκτέλεση: Λιώνετε τις μπανάνες με ένα πιρούνι, προσθέτετε πρώτα τα υγρά και ανακατεύετε. Τοποθετείτε και τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ και μόλις ομογενοποιηθεί αδειάζετε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 30-35 λεπτά.
Twitter Banana Bread - Chrissy Teigen
Υλικά:
- 6 ώριμες μπανάνες
- 4 μεγάλα αυγά
- 160 ml λάδι κανόλα
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 μείγμα στιγμιαίας πουτίγκας βανίλια
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κούπα flakes καρύδας
- λίγη σοκολάτα σε θρύμματα
Εκτέλεση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 °C και πολτοποιήστε σε ένα μπολ τις μπανάνες, τα αυγά και το λάδι. Σε ξεχωριστό σκεύος βάλτε τα στερεά συστατικά και στη συνέχεια ομογενοποιήστε. Τέλος τοποθετήστε τα flakes καρύδας και τα θρύμματα σοκολάτας. Βάλτε τα στον φούρνο για 60 με 80 λεπτά.