Όσο χειμωνιάζει, τόσο εμείς προσπαθούμε να μένουμε «ζεστοί». Μια εύκολη, νόστιμη και σχετικά γρήγορη πρόταση που μπορούμε να δημιουργήσουμε; Φυσικά, οι αγαπημένες μας σούπες. Θα διατηρήσουν το αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό μας, αλλά και θα μας βάλουν στο απόλυτα festive mood!
1. Carrot soup με πορτοκάλι & κόλιανδρο
Υλικά
- 15 ml ελαιόλαδο
- 220 γρ. καρότα κομμένα μιρεπουά
- 60 γρ.κρεμμύδι ψιλοκομμένο ασέ
- 2 πρέζες κόλιανδρο σε σκόνη
- 600 ml νερό
- 80 ml χυμό πορτοκαλιού
- 10 γρ. ζάχαρη
- 140 ml γάλα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την κρέμα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τα καρότα και το κρεμμύδι κομμένα, το αλάτι, τον κόλιανδρο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά ακόμα. Αφού ελέγξουμε αν έχουν βράσει τα λαχανικά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ για 4-5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει λεία και κρεμώδη υφή (βελουτέ). Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.
2. Σούπα με παντζάρια
Υλικά
- 3 μεγάλα παντζάρια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. άνηθος
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο μαύρο πιπέρι
- 1 τέταρτο του ποτηριού νερό
- 1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση
Τυλίξτε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στον φούρνο για 45 λεπτά. Εν τω μεταξύ, σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, βάλτε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά, για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τοποθετήστε τη κατσαρόλα στην άκρη. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα παντζάρια από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και ξεφλουδίστε τα. Μετά, προσθέστε τα στο προηγούμενο μείγμα και τελικά ρίξτε και τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και το ξίδι. Σιγοβράστε τα για άλλα 15 λεπτά. Ύστερα, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, κάντε πουρέ τη σούπα. Σερβίρετε με μπρουσκέτες και απολαύστε!
3. Σούπα βελουτέ με σπαράγγια
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 300 γρ. σπαράγγια
- 200 γρ. αρακά, κτψ.
- 1.200 γρ. ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- Μπούκοβο
- Παρμεζάνα, τριμμένη
- Ξύσμα λεμονιού, από ένα λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά στην κατσαρόλα μαζί με το μπούκοβο. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας το σκληρό μέρος στη βάση τους που δεν τρώγεται (είναι σαν ξύλο) περίπου 2-3 εκ. και ξεφλουδίζουμε από τη μέση και κάτω με ένα πίλερ (αν είναι πολύ τρυφερά, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε). Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε και τον αρακά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, το μέλι και το δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά σκεπασμένη με καπάκι. Αφαιρούμε από την φωτιά και με την βοήθεια ενός μπίμερ ή στο μπλέντερ περνάμε την σούπα μας να γίνει βελουτέ. Σερβίρουμε με γιαούρτι, μπούκοβο και προαιρετικά με παρμεζάνα και ξύσμα λεμονιού.
4. Σούπα με λαχανικά
Υλικά
- ελαιόλαδο
- μισό κόκκινο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ. σ. ginger
- 2 κούπες celery
- 1 κούπα καρότο
- 3 κούπες μπρόκολο
- 1 κούπα κουνουπίδι
- 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
- λίγο αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγο μαϊντανό
- 4 κούπες νερό
- 2 κούπες kale
- 1 κούπα λάχανο
- χυμός από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το λάδι και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ginger. Σοτάρετε τα υλικά για 2 λεπτά και ανακατέψτε καλά. Έπειτα, προσθέστε το σέλινο, τα καρότα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι και αφήστε τα για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, ρίξτε τον κουρκουμά και τις ντομάτες σε κύβους. Προσθέστε το νερό και αφήστε τη σούπα σας να βράσει. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά. Τέλος, σειρά έχουν το αλάτι, το πιπέρι, το λάχανο και τον χυμό λεμονιού. Υπομονή 2-3 λεπτά ακόμα! Σερβίρετε τη detox σούπα σας ζεστή με φρέσκο μαϊντανό.
Καλή απόλαυση!