Το βραδινό είναι ένα από τα βασικά γεύματα και πολλές φορές είναι αυτό που μας δυσκολεύει περισσότερο. Οι έντονοι ρυθμοί και οι απαιτητικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας μας οδηγούν, ώστε το βράδυ να έχουμε έντονο το συναίσθημα της πεινάς, ενώ πολλές φορές οι λιγούρες μας οδηγούν στην κατανάλωση μη θρεπτικών τροφών αλλά και σ' αυτές με αρκετές θερμίδες. Το κοτόπουλο αποτελεί μία ιδανική επιλογή για το dinner σας. Οι τρόποι για να το γευτείτε είναι πολλοί και διαφορετικοί, δεν έχει λιπαρά, ενώ θα χορτάσετε με λίγες μόνο θερμίδες.
Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε 4 συνταγές που θα σας ξετρελάνουν!
Σουβλάκι κοτόπουλο με πιπεριές
Υλικά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 600 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
- 1 κλ. θυμάρι
- 1 κλ. ρίγανη
- 1 κλ. δεντρολίβανο
- 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά πορτοκαλί
- 1 πιπεριά πράσινη
- ρόκα, τα φύλλα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας. Αλείφουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά, σε σημείο που να βγάζει καπνούς. Δίνουμε χρώμα στα φιλέτα μας στο τηγάνι. Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι και βάζουμε στον πάτο τα 3 κλαδάκια από τα μυρωδικά και τα σκόρδα. Όταν πάρει το κοτόπουλο χρώμα, το μεταφέρουμε στο ταψάκι πάνω από τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν ψήνεται, θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό πάνω από το κοτόπουλο. Ψήνουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι. Κόβουμε τις πιπεριές σε κομμάτια 2 εκ. αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά μέχρι να μπορούμε να το πιάσουμε. Κόβουμε σε κομμάτια των 2 εκ. το κοτόπουλο. Καρφώνουμε στα ξυλάκια για σουβλάκια εναλλάξ τα κομμάτια κοτόπουλου με τις πιπεριές και σερβίρουμε πάνω σε φύλλα φρέσκιας ρόκας.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και ντρέσινγκ γιαουρτιού
Υλικά
- 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μπαλσάμικο
- 2 λιαστές ντομάτες
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κύβο λαχανικών
- ρίγανη
- θυμάρι
- ανάμεικτες πράσινες σαλάτες μαρούλι- άισμπεργκ- ρόκα κλπ.
- 1 αγγούρι
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- φύλλα δυόσμου
- κολοκυθόσπορο
- σουσάμι
Για το ντρέσινγκ
- 4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιου
- 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
Εκτέλεση
Βάζουμε το φιλέτο στον πάγκο, το κόβουμε σε δύο τρία κομμάτια και με το χέρι σε μπουνιά χτυπάμε καλά να πλατύνει. Βάζουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τις λιαστές ντομάτες, το ξίδι, το μέλι, τον κύβο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Τα χτυπάμε έως ότου γίνουν κρέμα. Τοποθετούμε το φιλέτο σε πυρίμαχο σκεύος. Το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί από 4 ώρες έως και μία νύχτα. Όσο πιο πολύ μείνει στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Μπορούμε να το ψήσουμε σε σχάρα μπάρμπεκιου για 4' από κάθε πλευρά, σε γκριλιέρα για 10' ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, σε αντιστάσεις, για 25'. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα ανακατεύουμε. Σε μπολ βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα και το κοτόπουλο.
Σαλάτα με Ψητό Κοτόπουλο και Μανιτάρια
Υλικά
Για την Σαλάτα
- 6-7 φύλλα μαρούλι
- 200 gr. στήθος κοτόπουλου
- 4-5 μανιτάρια
- 1 αγγούρι
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 3-4 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
- Φλύδες τυρί παρμεζάνα
- Θυμάρι
- Αλάτι
Για το Ντρέσινγκ
- 2-3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο ξύδι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
Εκτέλεση
Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο. Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια. Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με θυμάρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το φιλέτο του κοτόπουλου και τα μανιτάρια και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στον φούρνο, στην σχάρα ή στο τηγάνι για 10 λεπτά. Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι. Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες. Βάζουμε το μαρούλι σε σαλατιέρα και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του dressing και περιχύνουμε.
Τορτίγια με κοτόπουλο και αβοκάντο
Υλικά
- 1/2 αβοκάντο
- 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 τορτίγιες ολικής άλεσης
- 100 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε κομμάτια
- 4 φέτες ντομάτα
- 2 φύλλα μαρουλιού
Εκτέλεση
Κόψτε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια κάντε το ίδιο και με το μαρούλι. Πάρτε τις τορτίγιες σας και γεμίστε τες με όλα τα υλικά στην ποσότητα που επιθυμείτε. Τυλίξτε και απολαύστε τες.