fbpixel

Search icon
Search
4 πανεύκολες συνταγές με τα leftovers από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
TASTE

4 πανεύκολες συνταγές με τα leftovers από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πώς να αξιοποιήσετε ό,τι σας έχει περισσέψει


Τα leftovers από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι παραμένουν συχνά άθικτα στην κουζίνα, αν και μπορούν να γίνουν τα βασικά συστατικά για νέες γευστικές δημιουργίες. Αντί να τα πετάξετε, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε με δημιουργικό τρόπο, φτιάχνοντας τα πιο tasty πιάτα. 

Δείτε παρακάτω τις συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε!

Πικάντικη σαλάτα με κοτόπουλο

salata-kotopoulo-leftovers-3-1-23-site.jpg

Υλικά:

  • 1 κ.σ. μέλι
  • χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 400 γρ. κοτόπουλο, που σας έχει περισσέψει, κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κ.σ. σουσάμι, μαύρο
  • 1 κ.σ. σουσάμι, λευκό
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • Μαρούλι
  • Ντοματίνια
  • Ξίδι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το μέλι, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το μαύρο και το λευκό σουσάμι και το μπούκοβο, και ανακατεύουμε ξανά. Φτιάχνουμε τη σαλάτα της αρεσκείας μας, τοποθετούμε το κοτόπουλο από πάνω και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης


Πίτα με γαλόπουλα

shutterstock-1996100648.jpg

Υλικά:

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 πράσο σε φέτες
  • 3-4 καρότα σε φέτες
  • 2 φλ. αρακάς
  • 2 φλ. καλαμπόκι
  • 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
  • 2 φλ. γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε τηγάνι βαθύ και σοτάρουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο και πράσο, να μαραθούν. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ψηθεί το αλεύρι για 2′-3′ και προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε να πυκνώσει η κρέμα ανακατεύοντας με κουτάλα. Τέλος, προσθέτουμε τον αρακά, το καλαμπόκι το ψιλοκομμένη γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε την κρέμα μόλις πήξει. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα τετράγωνο ή μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο. Φροντίζουμε να είναι αρκετά παγωμένο το φύλλο και με κουτ πατ μικρό στρογγυλό κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης. Εναλλακτικά την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Ακουμπάμε σειρά σειρά τα κομμάτια σφολιάτας σχηματίζοντας λέπια στην επιφάνεια της (Δηλαδή το ένα κομμάτι να καλύπτει ελαφρά το άλλο). Ψήνουμε για 20΄ στους 200 βαθμούς C και την αλείφουμε µε ένα χτυπημένο αυγό και ελάχιστο νερό µε πινέλο για να γυαλίσει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά. 

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Γλυκό ποτηριού με μελομακάρονο

95c2920399824569997e4fa60830289d.jpg

Υλικά:

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 120 γρ. πραλίνα μελομακάρονο
  • 6 μελομακάρονα
  • 4 κ.σ. πραλίνα μελομακάρονο

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα, και χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για 1' μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε την πραλίνα μελομακάρονο και χτυπάμε για ακόμα 2' μέχρι να έχουμε μια μους που να μοιάζει με σαντιγί. Σπάμε σε κάθε ποτήρι από ένα μελομακάρονο, μοιράζουμε τη μους και περιχύνουμε με 1 κ.σ. από την πραλίνα μελομακάρονο. Σπάμε τα 2 τελευταία μελομακάρονα και τα πασπαλίζουμε πάνω από την πραλίνα στα ποτήρια.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης


Mωσαϊκό με κουραμπιέδες

paradosiako-mosaiko.jpg

Υλικά:

  • 120 γρ. αμύγδαλα, χοντροκαβουρδισμένα
  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κ.σ. κονιάκ
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. κακάο
  • 300 γρ. κουραμπιέδες
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Εκτέλεση:

Σε ένα μπεν μαρί, βάζουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και την κρέμα, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχόμενα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά. Θα δούμε ότι το μείγμα μας θα σφίξει αρκετά αφού προσθέσουμε το αλκοόλ. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε να καβουρδιστούν δηλαδή να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας: τα αμύγδαλα, το κακάο και τους κουραμπιέδες αφού τους σπάσουμε λίγο με τα χέρια μας. Περιχύνουμε το μείγμα της σοκολάτας στο μπολ με τα στερεά μας και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε σε μια λαδόκολλα το μείγμα μας κατά μήκος και ρολάρουμε. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες. Βγάζουμε από την κατάψυξη και σερβίρουμε κατευθείαν. Το μωσαϊκό μας θα κόβεται εύκολα βγάζοντας το κατευθείαν από την κατάψυξη.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Καλή απόλαυση!