Όσο κι αν μας κάνει εντύπωση, το αβοκάντο έχει γίνει πλέον «ελληνικό». Πιο συγκεκριμένα, η Κρήτη αποτελεί τον βασικό παραγωγό των αβοκάντο στη χώρα μας και τα Χανιά το 90%. Μπορεί να πέρασαν χρόνια μέχρι να το εμπιστευτούμε και να το εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή αλλά πλέον το έχουμε καταφέρει.
Τα καλά λιπαρά του είναι ιδανικά για τον οργανισμό μας, διότι καταπολεμούν τη χοληστερόλη και προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Plus, το αβοκάντο έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία συμβάλουν στην καλή υγεία.
Για όλους αυτούς τους λόγους, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις πιο λαχταριστές συνταγές με αβοκάντο που όλοι μπορείτε να κάνετε σπίτι!
Μπρουσκέτα με αβοκάντο κατσικίσιο τυρί και μέλι
Υλικά
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 100 γρ ΠΟΠ ελληνικό κατσικίσιο τυρί
- 4 φέτες μαύρο πολύσπορο ψωμί
- 4 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο
- φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά, κόβουμε το αβοκάντο και το κατσικίσιο τυρί σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε επάνω στις φέτες του ψωμιού. Στη συνέχεια, ρίχνουμε από πάνω με ένα κουτάλι λίγο μέλι θυμαρίσιο και το βάζουμε στο γκριλ ή στο φούρνο για 2 λεπτά. Πιπερώνουμε με το χοντροκομμένο πιπέρι και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Μπορείτε να το φάτε και απλά σαν σάντουιτς χωρίς να το περάσετε από το γκριλ. Ένα τέλειο σνακ για να το ετοιμάσετε και να το πάρετε μαζί σας ακόμα και στη δουλειά.
Τορτίγια με κοτόπουλο και αβοκάντο
Υλικά
- 1 πακέτο τορτίγια
- 2 αβοκάντο
- 1 στήθος κοτόπουλο
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. σ. βούτυρο
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 18 ντοματίνια
- 6 φύλλα πράσινη σαλάτα
- 6 κουταλιές κέτσαπ
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα ντοματίνια στα τέσσερα. Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα από την σαλάτα. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν. Βάζουμε τις λεπτοκομμένες φέτες από το κοτόπουλο και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απέξω. Τα βγάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε το αβοκάντο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, ένα μέρος από τα κρεμμυδάκια αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε μία τορτίγια, βάζουμε μία κουταλιά κέτσαπ μετά ένα φύλλο σαλάτα, και προσθέτουμε το κοτόπουλο, μία κουταλιά αβοκάντο ντιπ, τα ντοματίνια και το κρεμμυδάκι αλατοπιπερώνουμε και τυλίγουμε σφιχτά.
Γουακαμόλε
Υλικά
- 3 αβοκάντο
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες
- 5 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 2 λάιμ το χυμό και το ξύσμα
- 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
- 2 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο προαιρετικά
Εκτέλεση
Κόβουμε το αβοκάντο βγάζουμε το κουκούτσι του και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα και την βάζουμε σε ένα μπολ. Με ένα πιρούνι κάνουμε το αβοκάντο πουρέ αφήνοντας και μερικά μεγάλα κομμάτια. Ψιλοκόβουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μας και την ντομάτα σε μικρά κυβάκια αφού βγάλουμε τα σπόρια της. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ με το αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά. Αν επιθυμούμε το γουακαμόλε μας να είναι πιο πικάντικο προσθέτουμε πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο ανάλογα με τα γούστα μας.
Mousse σοκολάτας από αβοκάντο
Υλικά
- 2 μεγάλα αβοκάντο καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 200 γρ. κακάο
- 200 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
- 120 γρ. γάλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα κανέλα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα αβοκάντο, το κακάο, την ζάχαρη, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Το σερβίρουμε σε μπολάκια και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πήξει. Μπορούμε να το γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς όπως φιστίκια Αίγινας ή φουντούκια. Ιδανική λύση σε περίπτωση που προτιμάτε τα γλυκά με χωρίς ζάχαρη και με χαμηλές θερμίδες.