Το εορταστικό κλίμα «ξυπνάει» μνήμες από μοναδικά Χριστουγεννιάτικα τραπέζια των παιδικών μας χρόνων. Απαραίτητο συστατικό ενός επιτυχημένου γιορτινού μενού; Πέρα από τα μεγάλα χαμόγελα ικανοποίησης στα πρόσωπα όλης της οικογένειας, είναι οι φρέσκιες γεύσεις που συνοδεύουν τα πιο νόστιμα πιάτα των ημερών. Λαχταριστές χειμωνιάτικες σαλάτες, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες που μπορούν να ολοκληρώσουν κάθε γαστρονομική μας εμπειρία. Αυτήν τη χρονιά, επιλέξτε τις υπέροχες προτάσεις που μας συστήνει ο Φρεσκούλης, που θα εξιτάρουν τους ουρανίσκους των καλεσμένων σας και θα εντυπωσιάσουν με την άριστη ποιότητα στις πρώτες ύλες.
Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι οι σαλάτες δεν αποτελούν απλώς ένα ακόμη πιάτο στο festive menu σας, αλλά μια επιλογή-«σύμβολο» που χαρακτηρίζεται ως απαραίτητη προσθήκη στα τραπέζια όλων των πολιτισμών. Στο άκρως ενημερωμένο site του Φρεσκούλη, το welovesalads.gr, θα αντλήσετε έμπνευση για να δημιουργήσετε τις πιο playful & tasty σαλάτες που ξεχωρίζουν με την πανδαισία χρωμάτων τους, τις μυρωδιές και φυσικά τη γεύση τους σε κάθε κάλεσμα!
Παρακάτω ανακαλύψτε τις συνταγές που σας προτείνουμε να εντάξετε στο γιορτινό σας τραπέζι για μια μοναδική νότα!
Εορταστική σαλάτα με ρόδι, αχλάδι, καραμελωμένα φουντούκια με βινεγκρέτ βαλσάμικου & τζίντζερ
Για τη σαλάτα
- 3 συσκευασίες σαλάτα Πανδαισία Φρεσκούλης
- 3 μέτρια αχλάδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- Το χυμό 1/2 λεμονιού
- 200 γρ. ανθότυρο ή μανούρι
- 200 γρ. σπόρους ροδιού
- 150 γρ. σταφίδα (ξανθιά)
- 225 γρ. καραμελωμένα φουντούκια (σπασμένα στη μέση)
Για τη βινεγκρέτ
- 2/3 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. βαλσάμικο ξύδι
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
- 1 σκ. σκόρδο (πολτοποιημένη)
- 1 κ.γ. φρέσκοτριμμένο ginger
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη βινεγκρέτ: Βάζουμε όλα τα συστατικά σε ένα δοχείο και αφού κλείσουμε καλά με το καπάκι, ανακινούμε έντονα μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά μας. Εναλλακτικά, μπορείτε να «χτυπήσετε» τα συστατικά μαζί σε ένα μεσαίο μπολ ή να τα αναμείξετε σε ένα μπλέντερ. Μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε την βάζουμε στο ψυγείο.
Για τη σαλάτα: Αμέσως μόλις κόψουμε τα αχλάδια σε φέτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Σε ένα μπολ ή μια σαλατιέρα τοποθετούμε ως βάση τη σαλάτα μας Πανδαισία Φρεσκούλης, τις φέτες αχλαδιού, τα κομμάτια τυριού, του σπόρους ροδιού, τις σταφίδες και τα καραμελωμένα φουντούκια. Λίγο πριν το σερβίρισμα περιχύνουμε με την επιθυμητή ποσότητα βινεγκρέτ. Προσθέτουμε τόσο μέχρι τα υλικά της σαλάτας μας να είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένα.
Σημειώσεις
- Η ποσότητα είναι επαρκής αν χρησιμοποιήσουμε ένα πραγματικά καλό βαλσάμικο ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Ωστόσο, μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο περισσότερο μέλι, αν θέλετε.
- Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε το φρέσκο σκόρδο με 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη.
- Για να καραμελώσουμε τα φουντούκια θα χρειαστούμε 106 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη & 30 ml νερό. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το νερό & τη ζάχαρη και το αφήνουμε μέχρι να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα μέχρι αυτά να ζαχαρώσουν και τελικά να καραμελώσουν ! Αυτά μπορούν να διατηρηθούν για λίγες μέρες, σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.
- Οποιαδήποτε ποικιλία αχλαδιών κάνει για αυτή τη σαλάτα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα αχλάδια που θα επιλέξουμε να μην είναι υπερβολικά ώριμα και μαλακά.
- Ο χυμός λεμονιού βοηθάει στο να μη μαυρίσουν τα φρούτα μας
Συνταγή: Βικτόρια Γιανναρά
Γιορτινή σαλάτα Πανδαισία με ψητή γλυκοπατάτα, αχλάδι, καρύδια παστέλι, κατσικίσιο τυρί τεμπούρα, ρόδι και πετιμέζι
Υλικά
- 1 συσκευασία σαλάτα Πανδαισία Φρεσκούλης
- 1 γλυκοπατάτα μεγάλη ή δυο μικρές
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- 2 κλωναράκια θυμάρι
- 2 αχλάδια
- 1 ρόδι καθαρισμένο
- 60 γρ. καρυδόψιχα
- 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γ. μαραθόσπορο
- 150 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 2 κούπες αλεύρι
- ½ κ.γ. baking powder
- 1 κ.σ. μέλι
- ¾ κουπας σόδα αναψυκτικό
- 1 φλ. ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
- Πιπέρι
- Αλάτι
Για το ντρέσινγκ
- 1/2 φλ. Ελαιολαδο
- 3 κ.σ. χυμό ρόδι
- 3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
- 3 κ.σ. πετιμέζι
- Πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
Για την γλυκοπατάτα: Πλένουμε καλά και κόβουμε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες με τη φλούδα και τις αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30’.
Για τα αχλάδια: Κόβουμε τα αχλάδια σε τέταρτα και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Στο μάτι της κουζίνας αφήνουμε να κάψει καλά ένα τηγάνι γκριλιέρα. Βάζουμε πάνω τα αχλάδια και ψήνουμε 1-2' από την κάθε πλευρά.
Για τα καρύδια: Σε ένα ταψάκι αραδιάζουμε τα καρύδια , τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το μαραθόσπορο. Ψήνουμε στους 160° για 20' περίπου μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Για το κατσικίσιο τυρί τεμπούρα: Χωρίζουμε το αλεύρι σε 2 μπολ. Στο ένα προσθέτουμε το baking powder, το μέλι και τη σόδα. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να έχουμε ένα παχύρευστο χυλό. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Πλάθουμε το τυρί μικρά μπαλάκια, το ρολαρουμε στο αλεύρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 20-30'. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε βαθύ μικρό κατσαρολάκι. Όταν κάψει βουτάμε ένα ένα τα μπαλάκια τυριού στο χυλό και τηγανίζουμε 2-3 μαζί κάθε φορά μέχρι να χρυσαφίσουν και τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τοποθετούμε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα και προσθέτουμε πάνω τις γλυκοπατάτες, τα αχλάδια και τα μπαλάκια τυριού. Αραδιάζουμε πάνω τους σπόρους ροδιού και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι όλα τα υλικά του ντρέσινγκ. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
Συνταγή: Ανδρέας Λαγός
Χριστουγεννιάτικη Αρχοντική σαλάτα με τραγανό προσούτο
Υλικά
- 1 συσκευασία σαλάτα Αρχοντική Φρεσκούλης
- 1 ματσάκι σπαράγγια τρυφερά καταπράσινα
- 6 φέτες προσούτο
- 1 φλ. ρόδι καθαρισμένο
- Φλ. παρμεζάνας για το σερβίρισμα
Για το ντρέσινγκ
- ⅓ φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. χυμός ρόδι
- 2 κ.σ. χυμός λεμόνι
- 1 κ.γ. μέλι ή ζάχαρη
- 1½ κ.σ. αποξηραμένος βασιλικός
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Aλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με τραγανό προσούτο, αραδιάζουμε πρώτα τις φέτες προσούτο σε μία λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε στους 200° στον αέρα για 10' να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές σαν τσιπς. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το λίπος τους. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια (το κοτσάνι τους και τη φλούδα τους) και κρατάμε 2-3 κομμάτια ωμά για το γαρνίρισμα. Ζεματούμε τα υπόλοιπα για 2' σε αλατισμένο νερό που βράζει. Αμέσως τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, να κοπεί ο βρασμός τους. Τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τοποθετούμε τη σαλάτα σε πιατέλα και προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπαράγγια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και το ρόδι. Χτυπούμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ στο μπλέντερ για 1'. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά. Σπάμε το προσούτο σε χοντρά κομμάτια και γαρνίρουμε. Τέλος, προσθέτουμε τα ωμά τρυφερά σπαράγγια και τις φλοίδες παρμεζάνας.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Σαλάτα Ιταλική με αβοκάντο, κόκκινα φρούτα και βινεγκρέτ πορτοκαλιού
Υλικά
- 1 συσκευασία σαλάτα Ιταλική Οικογενειακή Φρεσκούλης
- 150 γρ. κόκκινα φρούτα (φρούτα δάσους)
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε φιλέτα
- 1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους
- ½ φλ. κράνμπερι αποξηραμένα ή σταφίδες
- ½ φλ. ρόδι καθαρισμένο
- ½ φλ. αμύγδαλο φιλέ
- Λίγες φύτρες
- Λίγες φλοίδες ώριμη γραβιέρα
Για τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού
- ⅓ φλ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 1 ζουμερό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μέλι
- 2 κ.σ. λευκό ξύδι από κρασί
- Λίγο αλάτι
- Λίγο φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε τη σαλάτα σε μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτουμε τα κόκκινα* και τα αποξηραμένα φρούτα, τα φιλέτα πορτοκαλιού και το αβοκάντο κομμένο σε καρέ. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού και ανακατεύουμε τη σαλάτα. Στήνουμε τη σαλάτα σε μια ανοιχτή πιατέλα, την πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και φύτρες για χρώμα. Γαρνίρουμε με φλοίδες ώριμης γραβιέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά κόκκινα φρούτα ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα, όπως βατόμουρα κόκκινα, φράουλες, κεράσια, καρπούζι.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Info: Φρεσκούλης, welovesalads.gr