Μια πλούσια σαλάτα είναι ένα αναπόσπαστο πιάτο από το τραπέζι, πόσο μάλλον από αυτό της Κυριακής που είναι πιο ολοκληρωμένο και προσεγμένο, ενώ αποτελεί πάντα οικογενειακή υπόθεση. Γι' αυτό, λοιπόν, εμείς συγκεντρώσαμε όλες όσες θα σας ξετρελάνουν και θα σας αποδείξουν πόσο μοναδικά μπορούν να συνδυαστούν τα φρούτα με τα λαχανικά, εξασφαλίζοντας μια πραγματικά μοναδική γεύση.
Give them a try!
Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο και σάλτσα πορτοκαλιού
Υλικά:
- 2 κόκκινα ραντίτσιο, τα εξωτερικά φύλλα
- 1 μικρό αντίδι
- 1 φιλέτο κοτόπουλο
- Αλάτι
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 5-6 κ.σ λευκό κρασί
- Χυμός από 2 μεγάλα πορτοκάλια
- Χυμός από ένα μικρό λεμόνι
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές τσαγιού μουστάρδα
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα από τη σαλάτα. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε επάνω σε μια πετσέτα. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με το χέρι μας κατά προτίμηση. Κόβουμε το στήθος κοτόπουλο σε μακρόστενα sticks των 4-5 εκ. μήκους και πλάτους περίπου 2-3 εκ. Τα σοτάρουμε σε δυο κουταλιές ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 ακόμα λεπτά. Για τη σάλτσα, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο που κλείνει καλά και αλατοπιπερώνουμε. Κουνάμε καλά μέχρι να ενωθούν, έπειτα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Τοποθετούμε τα φύλλα στη βάση ενός μεγάλου, ρηχού μπολ σερβιρίσματος, διασκορπίζουμε το κοτόπουλο και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα. Ανακινούμε και σερβίρουμε.
Σαλάτα με παντζάρια και πράσινο μήλο
Υλικά:
- 4 μεγάλα παντζάρια
- 5 κλαδάκια θυμάρι
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- ¼ της κούπας μηλόξυδο
- 1 κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα
- 1/3 της κούπας κομμένα και αλατισμένα φιστίκια
- 1 πράσινο μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος ραντίζουμε με το λάδι τα παντζάρια και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε μέχρι τα παντζάρια να μαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ξύδι και με τη μουστάρδα και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε με τα παντζάρια και τα φιστίκια. Τελευταίες τοποθετούμε τις φέτες του μήλου και σερβίρουμε.
Σαλάτα με κράνμπερι και μανούρι
Υλικά:
- 200 γραμ. διάφορες πράσινες σαλάτες
- 1 πορτοκάλι σαγκουίνι (φιλέτο)
- 2 κ. σ. σπόρους όπως κολοκυθόσπορο - ηλιόσπορο, καρύδια, κ. ά.
- 2 κ.σ. αποξηραμένο κράνμπερι
- 1/2 καθαρισμένο ρόδι
- 100 γραμ. μανούρι σε κυβάκια
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (ακέρωτο)
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- 1 κ. γλ. ζάχαρη ή μέλι
- 1 κ. γλ. μουστάρδα
- 1 κ. γλ. βαλσαμικό ξίδι
- Αλάτι
Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα που θα σερβίρουμε την πράσινη σαλάτα με φρούτα. Προσθέτουμε το φιλέτο πορτοκαλιού, τους σπόρους, το κράνμπερι ή τις σταφίδες, το ρόδι και το μανούρι. Σε ένα μπρίκι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά τον συμπυκνώνουμε, δηλαδή βράζουμε να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη μουστάρδα, το balsamico και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι και με το σύρμα χτυπάμε να πυκνώσει. Περιχύνουμε την πράσινη σαλάτα με φρούτα, με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.
Σαλάτα με κοτόπουλο, κάσιους και μήλα
Υλικά:
- ½ της κούπας μαγιονέζα
- ½ της κούπας γιαούρτι
- 1 κουταλιά μηλόξυδο
- ¼ της κούπας μέλι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κούπα κάσιους κομμένα στη μέση
- 4 κούπες ψιλοκομμένο κοτόπουλο
- 2 κούπες μήλα κομμένα σε κύβους
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το μηλόξυδο, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο και σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος απλώνουμε τα φυστίκια. Τα ψήνουμε για 5 με 10 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μπολ με τη μείγμα της μαγιονέζας, προσθέτουμε τα φιστίκια, το κοτόπουλο και τα μήλα. Ανακατεύουμε και αφήστε στο ψυγείο για περίπου 40 λεπτά, για να αναμειχθούν όλες οι γεύσεις.
Σαλάτα με χυμό ρόδι