Το φρούτο αυτής της εποχής είναι τα σύκα, γι' αυτό και τα βλέπουμε να πρωταγωνιστούν στις περισσότερες κουζίνες. Εάν είστε λάτρεις, τότε σίγουρα θα ξέρετε πόσο μοναδική και γλυκιά γεύση έχουμε. Ξέρατε, όμως, πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό ακόμα και σε αλμυρές συνταγές, χαρίζοντας ένα απίστευτα γευστικό αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά σας, μιας και προσφέρουν ένα twist γλυκάδας που ξετρελαίνει και τους πιο απαιτητικούς.
Ανακαλύψτε τις συνταγές κι επιχειρήστε να τις φτιάξετε!
Πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα & blue cheese
Υλικά:
Για τη σαλάτα...
- 1 μήλο πράσινο
- 1 αχλάδι
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
- 100 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κριθαροκουλούρα
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. πράσινη σαλάτα, ανάμεικτη
- 250 γρ. blue cheese
Για το σερβίρισμα...
- 1 κ.σ. κύμινο, σε σπόρους
- 1 κ.σ. κόλιανδρος, σε σπόρους
- 50 γρ. καρύδια
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο, με σύκο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το πράσινο μήλο και το αχλάδι σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα σύκα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον ντάκο σπασμένο σε κομμάτια, πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε. Βάζουμε την πράσινη σαλάτα, το blue cheese σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Βάζουμε τους σπόρους του κύμινου και του κόλιανδρου, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικου και αφήνουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν τα καρύδια. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Βάζουμε τα καραμελωμένα καρύδια πάνω στη σαλάτα, αρωματικά και σερβίρουμε.
Σύκα γεμιστά με φέτα & δεντρολίβανο
Υλικά:
- 15-20 σύκα
- 300 γρ. φέτα
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
- 60 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο αποξηραμένο
- 4-5 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοψαλιδισμένο
- μείγμα φρεσκοτριμμένων πιπεριών
Εκτέλεση:
Κόβουμε τη φέτα σε κύβους και την πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το αποξηραμένο δεντρολίβανο. Τη ραντίζουμε με 4 κ.σ. ελαιόλαδο και την αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα σύκα. Με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρούμε προσεκτικά όσο μπορούμε από το εσωτερικό των σύκων, έτσι ώστε να μην σπάσουν. Τη σάρκα που θα βγάλουμε από τα σύκα την ενώνουμε με τα 2/3 της ποσότητας της φέτας (200 γρ.) που θα λιώσουμε με ένα πιρούνι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνουμε το μείγμα της φέτας με τα σύκα, με τα αμύγδαλα και το φρέσκο δεντρολίβανο. Πασπαλίζουμε με τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε με το παραπάνω μείγμα το εσωτερικό των σύκων. Σκεπάζουμε κάθε σύκο με ένα κύβο από τη μαριναρισμένη φέτα που κρατήσαμε. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο δεντρολίβανο. Ψήνουμε για 15 λεπτά.
Chutney σύκου
Υλικά:
- 400 γρ. σύκα καθαρισμένα
- 60 γρ. μαρμελάδα σύκου
- 60 γρ. σταφίδες ξανθές
- 60 γρ. ζάχαρη καστανή
- 60 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
- 60 ml χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο ή ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- ¼ κ.γ. κάρι
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία όλα τα υλικά εκτός από τα σύκα για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τα σύκα και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 20 λεπτά ακόμα. Μεταφέρουμε το chutney σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνετε αεροστεγώς. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Healthy πραλίνες σοκολάτας με φουντούκια & αποξηραμένα σύκα
Υλικά:
- 130 γρ. μαύρη σοκολάτα (προτιμήστε με 95% κακάο)
- 50 ml γάλα
- 1 χούφτα φουντούκια (προαιρετικά)
- 1 χούφτα αποξηραμένα σύκα
- 2 σταγόνες άρωμα πορτοκάλι ή βανίλια (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ίσα ίσα το γάλα μας, αποσύρουμε απτή φωτιά, σε ένα μπολ σπάμε τη σοκολάτα μας σε κομμάτια και περιχύνουμε με το ζεστό γάλα. Ξεκινάμε το ανακάτεμα μέχρι να ρευστοποιηθεί η σοκολάτα. Μόλις η σοκολάτα μας πάρει μία αρκετά ρευστή μορφή, προσθέτουμε τα φουντούκια, το άρωμα βανίλιας και τα αποξηραμένα φρούτα. Ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν. Μόλις ετοιμάσουμε την πραλίνα μας, τότε παίρνουμε μια λαδόκολλα και απλώνουμε την πραλίνα μας, βάζουμε στο ψυγείο για περίπου δύο ώρες να σταθεί, πασπαλίζουμε με κακάο από πάνω αν μας αρέσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Συντηρούνται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.