Όσο κι αν λατρεύετε τα γλυκά, σίγουρα θα έχει περισσέψει κάτι από το γιορτινό τραπέζι ή γενικότερα απ' όλη την εορταστική περίοδο που προηγήθηκε. Με σκοπό να μην πάνε χαμένα, αυτές οι ημέρες είναι οι ιδανικότερες για να ετοιμάσετε τις πιο νόστιμες συνταγές που θα σας ξετρελάνουν, δοκιμάζοντας διαφορετικά sweet dishes που ενδεχομένως δεν είχατε σκεφτεί μέχρι πρότινος.
Μπείτε στην κουζίνα σας κι ετοιμάστε τις πιο νόστιμες συνταγές!
Τούρτα τσουρέκι
Υλικά:
- 1 τσουρέκι
- 2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια
- 1 φακελάκι σαντιγί
- 1 φλ. νερό
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. ξηροί καρποί
Εκτέλεση:
Κόψτε το τσουρέκι σε φέτες και τοποθετήστε τες σε ένα ταψάκι τη μία δίπλα στην άλλη. Σε μία κατσαρόλα, βράστε νερό μαζί με ζάχαρη και περιχύστε κατόπιν τις φέτες τσουρεκιού, μέχρι να μελώσουν. Στη συνέχεια, ρίξτε από πάνω την κρέμα στιγμής και αφήστε για μερικά λεπτά, μέχρι να σφίξει. Πάνω από την κρέμα, τοποθετήστε την σαντιγί και γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Βάλτε το ταψί στο ψυγείο και η… εναλλακτική σας τούρτα είναι έτοιμη!
Σοκολατόπιτα από σοκολατένια αυγά
Υλικά:
- 250 γρ. σοκολάτα από σοκολατένια αυγά
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
- 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλ. κακάο άγλυκο
- 1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα ή φουντούκια
- 1/2 φλ. σταφίδες ή άλλο αποξηραμένο φρούτο
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το κακάο. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα σοκολατένια αυγά. Βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, τα αυγά, το αλεύρι και το κακάο. Με mixer χειρός τα χτυπάμε 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Χρησιμοποιούμε ταψί 30 εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε. Το ανοίγουμε (τώρα είναι πολύ μαλακό κι εύκαμπτο). Το στρώνουμε στο ταψί, το αλείφουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο. Αδειάζουμε τη σοκολάτα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τις σταφίδες. Ψήνουμε στους 180°C για 15 λεπτά. Το ξεφορμάρουμε μαζί με τη λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Το σερβίρουμε με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα. Εναλλακτικά μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε 8 ατομικές φόρμες καλά βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Αυτές ψήνονται 8 λεπτά στους 200°C στον αέρα. Όταν βγάζουμε τη σοκολατόπιτα από τον φούρνο πρέπει να είναι μαλακή στη μέση, σχεδόν υγρή.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Καραμελωμένες φέτες τσουρεκιού
Υλικά:
- 8 φέτες τσουρέκι
- 2 αυγά
- ½ λίτρο γάλα
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- ¼ κ.γ. baking soda
- ½ φλ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το γάλα και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε την baking soda. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας συχνά. Αφού περάσει η πρώτη ώρα, θα παρατηρήσουμε πως θα αρχίσει να παίρνει ένα πιο σκούρο χρώμα και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε. Όταν πλέον, το μείγμα έχει μετατραπεί σε μαλακή καραμέλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά, ενώ παράλληλα σε ένα μπολ πρέπει να χτυπήσουμε τα αυγά μαζί με το κονιάκ. Επόμενο βήμα, είναι να ετοιμάσουμε το τηγάνι σας και μόλις λιώσει εντελώς το βούτυρο, περνάμε μία-μία τις φέτες του τσουρεκιού από το μπολ με το αυγό και το κονιάκ και στη συνέχεια τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο, περιχύνουμε με την καραμέλα γάλακτος, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο και το γλυκό μας είναι έτοιμο!
Trifle με τσουρέκι
Υλικά:
- 4 φέτες τσουρέκι
- Χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μέλι
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 50-100 γρ. φραγκοστάφυλα
- 50 γρ. μαύρα μούρα (blackberries)
- 50 γρ. μύρτιλα (blueberries)
- 50 γρ. καρύδια
Εκτέλεση:
Κόβουμε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και τα μοιράζουμε σε δύο ποτήρια. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το μέλι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Μοιράζουμε το σιρόπι στα ποτήρια. Στο ίδιο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα από το πορτοκάλι, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια μους γιαουρτιού. Βάζουμε από 2-3 κ.σ. από τη μους σε κάθε ποτήρι. Μοιράζουμε από πάνω τα φραγκοστάφυλα, τα μούρα και τα καρύδια.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης