Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν υπάρχει στην Ελλάδα, τι γίνεται όμως όταν το… παρακάνουμε; Πρόκειται αναμφίβολα, για ένα από τα πιο παραδοσιακά κι εμβληματικά γλυκά αυτής της περιόδου, όμως συνήθως μετά από τις γιορτές περισσεύει αρκετή ποσότητα. Αν ψάχνετε τρόπους να αξιοποιήσετε το τσουρέκι σας, εμείς έχουμε τη λύση. Συγκεντρώσαμε τις πιο εύκολες και λαχταριστές συνταγές για εσάς και το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε ποια σας ταιριάζει και να μπείτε στην κουζίνα. Good luck!
1. Καραμελωμένες φέτες τσουρεκιού
Υλικά:
- 8 φέτες τσουρέκι
- 2 αυγά
- ½ λίτρο γάλα
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- ¼ κ.γ. bakingsoda
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
Τοποθετήστε το γάλα και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσουν να βράζουν, προσθέστε την baking soda. Αφήστε το μείγμα να βράσει για 2 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας συχνά. Αφού περάσει η πρώτη ώρα, θα παρατηρήσετε πως θα αρχίσει να παίρνει ένα πιο σκούρο χρώμα και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε. Όταν πλέον, το μείγμα έχει μετατραπεί σε μαλακή καραμέλα, το αποσύρετε από τη φωτιά, ενώ παράλληλα σε ένα μπολ πρέπει να χτυπήσετε τα αβγά μαζί με το κονιάκ.
Επόμενο βήμα, είναι να ετοιμάσετε το τηγάνι σας και μόλις λιώσει εντελώς το βούτυρο, περνάτε μία-μία τις φέτες του τσουρεκιού από το μπολ με το αβγό και το κονιάκ και στη συνέχεια τις τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Τοποθετήστε τες σε ένα πιάτο, περιχύστε με την καραμέλα γάλακτος, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο αμύγδαλο και το γλυκό σας είναι έτοιμο!
2. French toast με πραλίνα και μπανάνα
Υλικά:
- 4 φέτες τσουρέκι
- 1 μπανάνα
- 6 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Ξεκινήστε, κόβοντας την μπανάνα σε λεπτές φέτες. Κατόπιν, πάρτε δύο φέτες τσουρέκι και αλείψτε τη μία τους πλευρά με πραλίνα. Μοιράστε τη μπανάνα στα δύο κομμάτια κι ενώστε τα, φτιάχνοντας στην ουσία ένα τυπικό toast. Πιέστε καλά με τα χέρια, ώστε να ενωθούν οι δύο φέτες και κάντε το ίδιο και με το υπόλοιπο τσουρέκι.
Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατέψτε το γάλα, το αυγό και την άχνη ζάχαρη. Τοποθετήστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και αφήστε το μέχρι να λιώσει. Βουτήξτε τις φέτες στο μείγμα του γάλακτος κι έπειτα βάλτε τες στο καυτό τηγάνι, αφήνοντας την κάθε μεριά για περίπου 4 λεπτά. Τελευταίο βήμα, είναι να κόψετε τα french toast στην μέση και να σερβίρετε με έξτρα πραλίνα.
3. Τούρτα τσουρέκι
Υλικά:
- 1 τσουρέκι
- 2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια
- 1 φακελάκι σαντιγί
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ξηροί καρποί
Εκτέλεση:
Κόψτε το τσουρέκι σε φέτες και τοποθετήστε τες σε ένα ταψάκι τη μία δίπλα στην άλλη. Σε μία κατσαρόλα, βράστε νερό μαζί με ζάχαρη και περιχύστε κατόπιν τις φέτες τσουρεκιού, μέχρι να μελώσουν. Στη συνέχεια, ρίξτε από πάνω την κρέμα στιγμής και αφήστε για μερικά λεπτά, μέχρι να σφίξει. Πάνω από την κρέμα, τοποθετήστε την σαντιγί και γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Βάλτε το ταψί στο ψυγείο και η… εναλλακτική σας τούρτα είναι έτοιμη!
4. Σοκολατογλυκό τσουρεκιού
Υλικά:
- 1 τσουρέκι
- 3 φλιτζάνια γάλα
- ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
- ¼ φλιτζάνι κακάο
- 2 κ.γ. στιγμιαίος καφέ
- 1 κ.σ. βανίλια σε σκόνη ή εκχύλισμα βανίλιας
- 6 αυγά
- 200 γρ. κουβερτούρα
- ½ φλιτζάνι πραλίνα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 °C και σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Σε ένα ξεχωριστό σκεύος, αναμείξτε τα δύο είδη ζάχαρης (λευκή και μαύρη), το κακάο και τον καφέ. Στη συνέχεια, ρίξτε το μείγμα ζάχαρης στο μπολ με το γάλα και ανακατέψτε καλά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Επόμενο βήμα είναι να ανακατέψετε τα αυγά με τη βανίλια και κατόπιν να ρίξετε μέσα σε αυτό το μείγμα γάλακτος-ζάχαρης και την κουβερτούρα. Τοποθετήστε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και λιώστε την πραλίνα, μέχρι να πάρει υγρή μορφή. Όταν γίνει αυτό, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίξτε τη λιωμένη πραλίνα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε γρήγορα και καλά. Τέλος, βάλτε μέσα σε αυτό τις φέτες τσουρέκι και αφήστε τες για 20 λεπτά, για να μουλιάσουν καλά. Μεταφέρετε το μείγμα έτσι όπως είναι σε πυρίμαχο σκεύος και ψήστε το στον φούρνο για 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο, ρίξτε από πάνω έξτρα πραλίνα και σερβίρετε αφού κρυώσει.