Πολλοί από εμάς επιστρέφουμε αυτήν την εβδομάδα στην καθημερινότητά μας σκεπτόμενοι να ξεκινήσουμε διατροφή για να χάσουμε τις περιττές θερμίδες που αποκτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με τις διατροφικές ατασθαλίες στις διακοπές μας. Η πιο γρήγορη και ιδανική λύση για όλους είναι οι σαλάτες, που πλέον αποτελούν ένα ολοκληρωμένο και άκρως θρεπτικό γεύμα για όσους από εσάς δεν έχετε καθόλου χρόνο στη διάθεσή σας για να ετοιμάσετε κάτι στα γρήγορα αλλά και όλες τις φορές που επιθυμείτε να βελτιώσετε το diet plan σας και να αποκτήσετε ένα υγιέστερο lifestyle. Όταν δε περιέχουν τα αγαπημένα μας φρούτα τότε η απόλαυση είναι διπλή. Εμείς λοιπόν σας βρήκαμε τις 4 πιο νόστιμες, χορταστικές και άκρως υγιεινές salad recipes με φρούτα για να φτιάξετε και να πάρετε μαζί σας στο γραφείο ή να γευτείτε στο μεσημεριανό σας τραπέζι από σήμερα κιόλας!
Tαμπουλέ με κινόα, μήλα και καρύδια
Υλικά:
- 300 γρ. κινόα βρασμένη
- 2 μήλα κόκκινα με τη φλούδα, κομμένα σε μικρούς κύβους και περασμένα με λίγο λεμόνι
- 2 αγγουράκια μικρά, κομμένα σε μικρούς κύβους
- 2 κρεμμύδια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές λοξές φέτες
- ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150 γρ. καρύδια σπασμένα με το χέρι σε χοντρά κομμάτια
- 3 κουτ. σούπας ξίδι παλαιωμένο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ροζ πιπέρι χοντροαλεσμένο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο bowl, τα ανακατεύετε και αφήνετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να ενωθούν όλα τα αρώματα. Σερβίρετε τη σαλάτα πασπαλισμένη με ροζ πιπέρι.
Με κόκκινο λάχανο, σύκα και καρύδια
Υλικά:
Για τη σαλάτα:
- ¼ από 1 λάχανο κόκκινο
- 3 καρότα
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού καρύδια
- 1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
- 2-3 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κυβάκια
Για τη σος:
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο σε σποράκια λίγο σπασμένο στο γουδί
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Προετοιμάζετε τα λαχανικά σας. Τρίβετε τα καρότα στο μούλτι. Κόβετε το λάχανο σε κομματάκια και το τρίβετε κι αυτό στο μούλτι ή το ψιλοκόβετε στο χέρι. Στη συνέχεια βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Συνεχίζετε φτιάχνοντας τη σος. Στο μούλτι ή σε ένα φλιτζάνι, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα. Ρίχνετε τη σος στη σαλάτα, ανακατεύετε καλά να αναμιχθεί με τα λαχανικά και σερβίρετε.
Με παντζάρια και πράσινο μήλο
Υλικά:
- 4 μεγάλα παντζάρια
- 5 κλαδάκια θυμάρι
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- ¼ της κούπας μηλόξυδο
- 1 κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα ντιζόν
- 1/3 της κούπας κομμένα και αλατισμένα φιστίκια
- 1 πράσινο μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος ραντίστε με το λάδι τα παντζάρια και το θυμάρι. Αλατοπιπερώστε και σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο. Ψήστε μέχρι τα παντζάρια να μαλακώσουν, περίπου 45 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν, καθαρίστε τα και κόψτε τα σε κυβάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το ξύδι και με τη μουστάρδα και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατέψτε με τα παντζάρια και τα φιστίκια. Τελευταίες τοποθετήστε τις φέτες του μήλου και σερβίρετε.
Με κράνμπερι και μανούρι
Υλικά:
- 200 γραμ. διάφορες πράσινες σαλάτες
- 1 πορτοκάλι σαγκουίνι (φιλέτο)
- 2 κ. σ. σπόρους όπως κολοκυθόσπορο - ηλιόσπορο, καρύδια, κ. ά.
- 2 κ.σ. αποξηραμένο κράνμπερι
- 1/2 καθαρισμένο ρόδι
- 100 γραμ. μανούρι σε κυβάκια
Για τη σoς:
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (ακέρωτο)
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- 1 κ. γλ. ζάχαρη ή μέλι
- 1 κ. γλ. μουστάρδα
- 1 κ. γλ. βαλσαμικό ξίδι
- αλάτι
Εκτέλεση: Στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα που θα σερβίρουμε την πράσινη σαλάτα με φρούτα. Προσθέτουμε το φιλέτο πορτοκαλιού, τους σπόρους, το κράνμπερι ή τις σταφίδες, το ρόδι και το μανούρι. Σε ένα μπρίκι βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και σε χαμηλή φωτιά τον συμπυκνώνουμε, δηλαδή βράζουμε να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη μουστάρδα, το balsamico και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι και με το σύρμα χτυπάμε να πυκνώσει. Περιχύνουμε την πράσινη σαλάτα με φρούτα, με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.