fbpixel

Search icon
Search
4 απολαυστικές και υγιεινές συνταγές ιδανικές για το Κυριακάτικο τραπέζι σας
TASTE

4 απολαυστικές και υγιεινές συνταγές ιδανικές για το Κυριακάτικο τραπέζι σας

Εύκολα και νόστιμα πιάτα που θα εξιτάρουν τον ουρανίσκο σας


Το επίσημο τέλος της εβδομάδας είναι εδώ και αν κι εσείς ψάχνετε ένα μοναδικό πιάτο που θα συνοδεύσει το τραπέζι σας αυτήν την Κυριακή τότε εμείς σας έχουμε τις απόλυτες προτάσεις. Από υπέροχες σαλάτες που μπορείτε να προετοιμάσετε σε μηδαμινό χρόνο μέχρι υπέροχα κυρίως πιάτα που θα σας θυμίσουν το αγαπημένο σας fine dining εστιατόριο, οι παρακάτω προτάσεις θα σας ανοίξουν σίγουρα την όρεξη.

Bon Appetit!

Σούπα γιαουρτιού με λαχανικά

shutterstock-707315212.jpg

Υλικά

  • 700γρ. γιαούρτι σουρωτό
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 2 καρότα
  • 2 κολοκυθάκια
  • 100γρ. φιστίκια, καθαρισμένα
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε και καθαρίζετε όλα τα λαχανικά. Αφαιρείτε από τις πιπεριές το κοτσάνι και τους σπόρους και τις κόβετε σε μέγεθος μεγάλης φακής. Κάνετε το ίδιο με τα καρότα και τα κολοκυθάκια. Αλέθετε τα καθαρισμένα φιστίκια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα.Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 2 κουτ. σούπας νερό και 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, βάζετε μέσα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νεράκι και να σοταριστούν απαλά, να μην παραψηθούν, αλλά να μείνουν τραγανά. Σ’ ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε το γιαούρτι. Προσθέτετε 700γρ. περίπου παγωμένο νερό και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, αλατίζετε, ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε. Φυλάτε την παγωμένη σούπα στο ψυγείο. Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και μοιράζετε μέσα τα σοταρισμένα λαχανικά. Τέλος, πασπαλίζετε με την πούδρα φιστικιού.

Σουφλέ με σπανάκι

shutterstock-259075664.jpg

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 200γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό φινόκιο -μαραθόριζα- ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ανθότυρο λιωμένο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
  • 3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις μαραθόριζες κατά μήκος στη μέση ή στα 4 και κρατάτε στην άκρη τα φυλλαράκια τους. Ξεφλουδίζετε και τα κρεμμυδάκια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες, τα καρότα και τα παντζαράκια. Καλό είναι να τα τρίψετε με βούρτσα ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν έμεινε πάνω τους ίχνος χώματος. Αραδιάζετε τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε ανάμεσά τους τα κομμάτια της μαραθόριζας και τα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Αλατίζετε καλά, προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα λαχανικά στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα. Στη 1 ώρα ελέγχετε με ένα πιρούνι αν ψήθηκαν όλα, αλλιώς συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμη. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα μίγμα ομοιογενές και πηχτό. Σερβίρετε τα λαχανικά χλιαρά ή και κρύα, περιχύνοντας με τη βινεγκρέτ. Πασπαλίζετε με τα φυλλαράκια του φινόκιο που κρατήσατε, αφού πρώτα τα ψιλοκόψετε

Χοιρινή πανσέτα με λαχανικά 

shutterstock-1330989407.jpg

Υλικά

  • 1 πανσέτα 1½ - 2 κιλά
  • 290γρ. αλάτι ψιλό

    Για τη μαρινάδα

    • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
    • 1/3 φλιτζανιού σόγια σως
    • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 6-7 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
    • 4 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικό
    • 3 φύλλα δάφνης
    • 6-7 γαρίφαλα
    • 3 ξυλάκια κανέλας

    Για τα λαχανικά

    • 4 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικό
    • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
    • ½ φλιτζάνι ζωμό ή νερό
    • 1 πακέτο λαχανάκια βρυξελλών
    • 6-7 μικρά καρότα, κομμένα σε 3 κομμάτια διαγώνια
    • 2 μικρά κρεμμύδια, κομμένα στα 4
    • 30-35 πατάτες baby, κομμένες στη μέση
    • 4-5 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
    • μουστάρδα
    • αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Με χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα στεγνώνετε πολύ καλά την επιφάνεια του λίπους της πανσέτας. Βάζετε την πανσέτα με το λίπος προς τα πάνω σε ταψί και περιχύνετε περιφερειακά τη μαρινάδα, έτσι ώστε να μην «βραχεί» καθόλου η επιφάνεια του λίπους. Βάζετε στο ψυγείο για 4-12 ώρες, να μαριναριστεί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Βάζετε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί. 

    Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε την κρέμα βαλσαμικό, το κρασί, το ζωμό ή το νερό και περιχύνετε τα λαχανικά. Προσθέτετε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε την πανσέτα πάνω σε 1 σχάρα τοποθετημένη σε ένα δεύτερο ταψί, στο οποίο έχετε βάλει περίπου 2 δάχτυλα νερό. Καλύπτετε όλη την πανσέτα με το ψιλό αλάτι και ψήνετε στο φούρνο για 40 με 50 λεπτά. Μαζί βάζετε και το ταψί με τα λαχανικά. Βγάζετε και τα 2 ταψιά από το φούρνο. Σε περίπτωση που τα λαχανικά δεν είναι εντελώς ψημένα τα αφήνετε για άλλα 10-15 λεπτά. Αφαιρείτε το αλάτι από την πανσέτα, το οποίο θα έχει πάρει μια μορφή σαν «πλάκα»και δυναμώνετε το φούρνο στους 240-250οC. Βάζετε ξανά το ταψί μέσα και ψήνετε για 30 λεπτά ακόμη ή έως ότου έχετε μια εξαιρετικά τραγανή επιφάνεια στην πανσέτα, η οποία να φαίνεται σαν να έχει βγάλει μπουρμπουλήθρες. 

    Σε ένα μικρό μπολ διαλύετε μουστάρδα μαζί με τα υγρά από το ταψί με τα λαχανικών και δημιουργούμε μία παχύρευστη σάλτσα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε την πανσέτα, γαρνίροντας με τα λαχανικά και συνοδεύοντας με τη σάλτσα που ετοιμάσατε. Προσοχή, μην σερβίρετε τη σάλτσα πάνω από τη τραγανή πανσέτα καθώς θα χαλάσει η τραγανότητα της.

    Σαλάτα με ψητά λαχανικά 

    shutterstock-1176403060.jpg

    Υλικά

    • 600γρ. πατατούλες λεπτόφλουδες, πλυμένες καλά
    • 300γρ. καρότα baby
    • 6 μικρά παντζάρια
    • 2 μέτριες μαραθόριζες
    • 8 κρεμμυδάκια για στιφάδο
    • αλάτι

    Για το dressing 

    • 125ml ελαιόλαδο
    • 3ml ξίδι βαλσαμικό
    • 1/3 κουτ. σούπας σπόρους γλυκάνισο κοπανισμένους
    • 1 σκελίδα σκόρδο σε κομματάκια, ελαφρώς σοταρισμένο
    • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
    • 1 κουτ. γλυκού μέλι
    • αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση 

    Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις μαραθόριζες κατά μήκος στη μέση ή στα 4 και κρατάτε στην άκρη τα φυλλαράκια τους. Ξεφλουδίζετε και τα κρεμμυδάκια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες, τα καρότα και τα παντζαράκια. Καλό είναι να τα τρίψετε με βούρτσα ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν έμεινε πάνω τους ίχνος χώματος. Αραδιάζετε τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε ανάμεσά τους τα κομμάτια της μαραθόριζας και τα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Αλατίζετε καλά, προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα λαχανικά στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα. Στη 1 ώρα ελέγχετε με ένα πιρούνι αν ψήθηκαν όλα, αλλιώς συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμη. Παράλληλα, ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα μίγμα ομοιογενές και πηχτό. Σερβίρετε τα λαχανικά χλιαρά ή και κρύα, περιχύνοντας με το dressing.