fbpixel

Search icon
Search
30 χρόνια Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη με επίτιμη καλεσμένη την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη
PEOPLE & MOMENTS

30 χρόνια Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη με επίτιμη καλεσμένη την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη

Μια εκδήλωση που αποτέλεσε φόρο τιμής στην κληρονομιά του ΜΚΗΛ, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε και η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ηλίας Λαλαούνης: Αναδρομή στην Καινοτομία»


Με αφορμή την συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη παρέθεσε εκδήλωση με επίτιμη καλεσμένη την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, σηματοδοτώντας την εκκίνηση του επετειακού εορτασμού του ΜΚΗΛ. Στη λίστα των προσκεκλημένων ήταν κυρίες των Αθηνών, καταξιωμένες στον χώρο τους, που εκπροσωπούν την κομψότητα και έχουν συμβάλλει σημαντικά στο κοινωφελές έργο του ΜΚΗΛ.

302651.jpg
Νάντια Θεοχαράκη, Ιωάννα Λαλαούνη, Αγγελική Κανελλοπούλου Σάκκαρη

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΜΚΗΛ, παρουσίασε μια σύντομη ανασκόπηση στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο του Μουσείου, καθώς και την νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ηλίας Λαλαούνης: Αναδρομή στην Καινοτομία», αφιερωμένη στον ιδρυτή του μουσείου, Ηλία Λαλαούνη.

302662.jpg
Κατερίνα Μαρμαρά, Λάουρα Λαλαούνη Δράγνη, Σία Κοσιώνη
302649.jpg
Hala Khoury, Αικατερίνη Λαλαούνη, Ελίνα Αρβανιτάκη Φέσσα

1994-2024: Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το ΜΚΗΛ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα για το Κόσμημα και τις Διακοσμητικές Τέχνες στην Ευρώπη. Από την ίδρυσή του το 1994, το ΜΚΗΛ πρωτοπορεί στον τομέα της πολιτισμικής εκπαίδευσης και της μουσειακής αγωγής με καινοτόμα προγράμματα, εκθέσεις και δράσεις διεθνούς βεληνεκούς.

Στην πορεία του κοινωφελούς του έργου, μέσα από ιδιωτικές δωρεές, έχουν εμπλουτίσει την μόνιμη συλλογή του μουσείου, όχι μόνο με το έργο του σπουδαίου σχεδιαστή Ηλία Λαλαούνη, αλλά και με μοναδικά ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα διακοσμητικών και παραδοσιακών τεχνών, καθώς και με σύγχρονα εικαστικά κοσμήματα. Έχουν οργανώσει περισσότερες από 120 θεματικές περιοδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταδεικνύοντας την ιστορία, την παράδοση και την εξέλιξη των διακοσμητικών τεχνών και του εικαστικού κοσμήματος στον παγκόσμιο χάρτη.

Κάθε χρόνο, παρουσιάζουν νέα δημιουργικά και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, οικογένειες ή ενήλικες, συμβάλλοντας σημαντικά στην σύγχρονη μουσειακή αγωγή και την πολιτιστική εκπαίδευση του τόπου, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούμε διεθνή εξειδικευμένα προγράμματα δια βίου μάθησης, όπως το JaIR και Hephaistos Summer Program.

Η νέα περιοδική έκθεση «Ηλίας Λαλαούνης: αναδρομή στην καινοτομία»

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη διοργανώνει την επετειακή περιοδική έκθεση «Ηλίας Λαλαούνης: αναδρομή στην καινοτομία». Η έκθεση φέρνει στο φως, για πρώτη φορά, υλικό από το Αρχείο του ΜΚΗΛ και το προσωπικό αρχείο του Ηλία Λαλαούνη αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ευφυΐα του ιδρυτή, που μέσα από τις καινοτομίες και την πρωτοπορία του, δημιούργησε μια νέα σχολή χρυσοχόων, επηρεάζοντας την παγκόσμια αργυροχρυσοχοΐα.

Η έκθεση παρουσιάζει ιστορικά άρθρα και αφιερώματα, προσωπικές σημειώσεις, σχέδια και επιστολές του καλλιτέχνη, εργαλεία, πρωτότυπα μοντέλα αντικειμένων και επιλεγμένα μοναδικά κοσμήματα. Εστιάζοντας στις καινοτομίες και την εφευρετικότητα του Ηλία Λαλαούνη, μέσα από ημερομηνίες – σταθμούς, η έκθεση αποτελεί μια αναδρομική επισκόπηση του έργου και της συμβολής του δημιουργού, τόσο στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, όσο και την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας.

Info: Διάρκεια: 20 Μαρτίου – 28 Οκτωβρίου 2024, Χώρος Περιοδικών Εκθέσεων ΜΚΗΛ, Γενική επιμέλεια έκθεσης: Λαλαούνη Ιωάννα

Κεντρική φωτογραφία: Λάουρα Λαλαούνη Δράγνη, Αικατερίνη Λαλαούνη, Μαρέβα Μητσοτάκη, Λίλα Λαλαούνη, Ιωάννα Λαλαούνη, Μαρία Λαλαούνη

Ανατρέξτε σε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!

Photo credits: Studio Panoulis