Η έθνικ κουζίνα αρχίζει να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτήν ανήκει και η ινδική, με τα ιδιαίτερα, αλλά και νόστιμα πιάτα της, που κερδίζουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς στις γευστικές τους επιλογές. Μέχρι πρότινος όμως, για να απολαύσετε το αγαπημένο σας ινδικό φαγητό, σπεύδατε στο κοντινότερο indian restaurant ή ψάχνατε μανιωδώς καταλόγους για delivery για μια γρήγορη παραγγελία.
Τι θα λέγατε λοιπόν, εάν μαθαίνατε να φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι τις αγαπημένες σας συνταγές, που θα ξετρελάνουν τόσο τον δικό σας ουρανίσκο, όσο και των καλεσμένων σας; Παρακάτω θα βρείτε τρία πανεύκολα και πεντανόστιμα πιάτα, που θα κάνουν όλο το σπίτι σας να μυρίσει μπαχαρικά!
Tandoori κοτόπουλο με λαχανικά
Υλικά:
Για το κοτόπουλο:
- 1/4 κούπας γιαούρτι
- 2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1/4 κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.γ. φρέσκο ginger
- 1/4 κ.γ. κουρκουμάς
- 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1/4 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- στήθη κοτόπουλου, όσα θέλετε
- ελαιόλαδο
Για τα λαχανικά:
- 3 καρότα
- 4 κούπες κουνουπίδι, δεντράκια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο μαύρο πιπέρι
Για τη σος γιαουρτιού:
- 1/2 κούπα γιαούρτι
- 1 κ.γ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 κ.σ. κόλιανδρος
- 1/8 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Για το κοτόπουλο: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα και το αλάτι. Τοποθετήστε έπειτα τα στήθη κοτόπουλου σε ένα σακουλάκι, όπου μέσα σε αυτό θα ρίξετε το μείγμα που ετοιμάσατε στο μπολ. Βάλτε το σακουλάκι με το κοτόπουλο και το μείγμα μπαχαρικών στο ψυγείο και αφήστε το να μαριναριστεί για μια ολόκληρη νύχτα. Όταν είστε έτοιμοι να το μαγειρέψετε την επόμενη μέρα, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και λαδώστε ένα ταψί.
Για τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα καρότα και το κουνουπίδι μαζί με ελαιόλαδο. Πασπαλίστε τα με το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετήστε έπειτα τα λαχανικά σε ταψί που έχετε λαδώσει. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και βάλτε το κι αυτό ανάμεσα στα λαχανικά. Προσθέστε λίγο ακόμη λάδι. Ψήστε μέχρι τα λαχανικά να είναι τρυφερά και το κοτόπουλο να ροδοκοκκινίσει, περίπου για 30 λεπτά δηλαδή.
Για τη σος γιαουρτιού: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το αλάτι. Μόλις το κοτόπουλο και τα λαχανικά είναι έτοιμα, ρίξτε από πάνω λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρετε με τη σος γιαουρτιού στο πλάι.
Tikka Masala σούπα
Υλικά:
- 2 κ.σ. λάδι καρύδας
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.γ. ginger
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κουρκουμάς
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 2 κούπες ζωμός κοτόπουλου
- 1 συσκευασία ντοματοπολτός
- 1 συσκευασία κρέμα καρύδας
- 1-2 κ.γ. αλάτι
- μισό κοτόπουλο, βρασμένο και κομμένο σε κομματάκια
Εκτέλεση: Ζεστάνετε το λάδι καρύδας σε υψηλή θερμοκρασία σε μια κατσαρόλα. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 4 λεπτά και προσθέστε μετά το σκόρδο σοτάροντάς το για άλλα 3 λεπτά. Ρίξτε στη συνέχεια το πιπέρι καγιέν, το ginger, το κύμινο, τον κουρκουμά και την κανέλα. Σοτάρετε για 3 ακόμη λεπτά έως ότου τα μπαχαρικά να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέστε έπειτα στην κατσαρόλα 2 φλιτζάνια από τον ζωμό κοτόπουλου, τον ντοματοπολτό και την κρέμα καρύδας. Βράστε τα για 30 λεπτά. Χρησιμοποιώντας τέλος ένα μπλέντερ, δώστε στη σούπα σας ένα βελούδινο αποτέλεσμα. Ολοκληρώστε με αλάτι και προσθέστε και το τεμαχισμένο κοτόπουλο. Έτοιμη η σούπα σας!
Πικάντικο Biryani ρύζι
Υλικά:
- λίγο αρνάκι ψητό κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1/2 παπάγια
- 1/2 κούπα γιαούρτι
- χυμός από 1 lime
- 2 κ.γ. σκόνη τσίλι
- 1 κ.γ. κουρκουμάς
- λίγο αλάτι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι
- 3 κούπες ζωμός λαχανικών
- 2 κούπες φρέσκα φύλλα μέντας
- 2 κούπες φύλλα κόλιανδρου
- 1 1/2 κούπα ρύζι basmati
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 5 γαρύφαλλα, μπαχαρικό
- 1 κ.σ. ginger
- 1 κ.σ. σκόρδο, περίπου 3 σκελίδες
- 1 πρέζα σαφράν
- 2 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση: Βάλτε σ' ένα μπολ το αρνί, την παπάγια, το γιαούρτι, το χυμό από lime, τον κόλιανδρο, τη σκόνη τσίλι, τον κουρκουμά και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το αρνί να μαριναριστεί στην άκρη. Στη συνέχεια, ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία και έπειτα προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε μέχρι να ροδίσει. Εν τω μεταξύ, ρίξτε μέσα τα υπόλοιπα μυρωδικά μαζί με 1/2 φλιτζάνι του ζωμού λαχανικών και ανακατέψτε πάλι πολύ καλά.
Έπειτα, προσθέστε το ρύζι, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το κάρδαμο, το τζίντζερ και το σκόρδο και ανακατέψτε καλά. Μαγειρέψτε για περίπου 2 με 3 λεπτά. Προσθέστε τον ζωμό, το αρνί με όλη τη μαρινάδα και το σαφράν και ανακατέψτε. Σιγοβράστε για περίπου 20 με 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το αρνί και το ρύζι να ψηθεί εντελώς. Αφαιρέστε από τη θερμότητα το φαγητό μόλις είναι έτοιμο και αφήστε το σκεπασμένο στην κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρετε με μερικά πρόσθετα φύλλα από βότανα και μυρωδικά της αρεσκείας σας. Καλή όρεξη!