fbpixel

Search icon
Search
3 συνταγές με κέικ για να μοσχοβολήσει το σπίτι σας
TASTE

3 συνταγές με κέικ για να μοσχοβολήσει το σπίτι σας

Δοκιμάστε τες τώρα!


Οι γιορτές πλησιάζουν και τα καλέσματα είναι αναπόφευκτα. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να μοσχοβολήσει το σπίτι αγαπημένες μυρωδιές, από παραδοσιακές επιλογές που όλοι ευχαριστιόμαστε. Μια από αυτές; μα φυσικά τα σπιτικά κέικ, που θυμίζουν «μαμά». Εκτός ότι αποτελούν την ιδανική πρόταση για γλυκό καλέσματος, μπορούν να συνοδεύσουν τον πρωινό ή απογευματινό καφέ σας, ή ακόμα και να αποτελέσουν ένα τέλειο snack που θα πάρετε μαζί στη δουλειά ή θα δώσετε στα παιδιά σας. 

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε 3 υπέροχες συνταγές για κέικ, που θα κάνουν το σπίτι να μυρίσει γιορτινά! 

Κέικ με μανταρίνι

shutterstock-560926099.jpg

Υλικά

  • 50 γραμ. παπαρουνόσπορος (στα καταστήματα μπαχαρικών)
  • 100 ml γάλα χλιαρό
  • 200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 350 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
  • 2 μεγάλα μανταρίνια (ξύσμα)
  • 100 ml χυμός φρέσκο μανταρίνι

Για το σιρόπι

  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 160 ml χυμός μανταρίνι
  • 80 ml νερό
  • φλούδα μανταρίνι

Εκτέλεση 

Για το μείγμα

  • Ξεκινάμε ρίχνοντας μέσα στο χλιαρό γάλα τον παπαρουνόσπορο.
  • Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και να βγάλει το άρωμά του.
  • Στύβουμε τα μανταρίνια.
  • Σε ένα μίξερ με κάδο χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά να γίνει κρέμα το μείγμα.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά για να τα απορροφά το μείγμα.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα, χαμηλώνουμε το μίξερ με κάδο και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα και το χυμό.
  • Αν τα μανταρίνια είναι χωρίς κουκούτσι, μπορείτε πρώτα να τα αλέσετε και να τα βάλετε ολόκληρα, πολτό και ξύσμα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 23 ή 25 εκατ. για το κέικ με μανταρίνι.
  • Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα, μέχρι να βγαίνει καθαρή η μύτη από ένα μαχαίρι.
  • Αφήνουμε 10′ το κέικ στη φόρμα.
  • Το βγάζουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει.
  • Αφού κρυώσει το κέικ, το ξαναβάζουμε στη φόρμα και το τρυπάμε ολόγυρα με ένα σουβλί.
  • Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, σιγά – σιγά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το κέικ
  • Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Για το σιρόπι

  • Όσο ψήνεται το κέικ, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα.
  • Βράζουμε για 5 λεπτά, και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαραμπαρίγου 

Banana Bread 

shutterstock-1735956161.jpg

Υλικά

  • 330 γρ. μπανάνες
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 λίτρο νερό, για το βράσιμο

Για το σερβίρισμα

  • σάλτσα καραμέλας
  • κουβερτούρα λιωμένη
  • φιστίκια, αλατισμένα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τις μπανάνες και πιέζουμε με ένα πιρούνι για να λιώσουν. Βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, τη βανίλια, το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, αλάτι, την κανέλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 22 εκ. με τρύπα στη μέση και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε μέσα το νερό, το τρίποδο με το καλάθι και βάζουμε μέσα στο καλάθι τη φόρμα. Κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας, αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σερβίρουμε με τη σάλτσα καραμέλας, την κουβερτούρα και τα φιστίκια.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

Κέικ βανίλια

shutterstock-1139612393.jpg

Υλικά

  • 500 γρ. Φαρίν Απ
  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 400 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 4 αυγά
  • 250 ml γάλα φρέσκο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Βούτυρο και αλεύρι για το φορμάρισμα
  • Άχνη Ζάχαρη

Εκτέλεση

Βάζουμε σε έναν κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για 4-5λεπτά ή μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Κλείνουμε το μίξερ, βάζουμε στον κάδο το αλεύρι, το ξύσμα και τις βανίλιες και χτυπάμε στην χαμηλότερη ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ενιαία και αφράτη ζύμη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασσική στρογγυλή φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170oC για 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει υγρό, ψήνουμε άλλα 10 λεπτά. Αν το μαχαίρι βγει στεγνό, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Αφήνουμε το κέικ για 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε πάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως για περίπου 30-40 λεπτά. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Συνταγή: Madame ginger