Ο καιρός φθινοπώριασε επίσημα κι εμείς ετοιμαζόμαστε να καταπολεμήσουμε τα πρώτα κρύα, παραμένοντας «ζεστοί» και μην ξεχνώντας φυσικά τις υπέροχες γεύσεις που θα μας κρατήσουν συντροφιά το επόμενο διάστημα. Οι σούπες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας, αφού καταφέρνουν να συνδυάζουν την γαστρονομική εμπειρία με τη δυνατότητα του να παραμένουμε χορτάτοι, ανακαλύπτοντας παράλληλα νέες γεύσεις που θα μας ενθουσιάσουν!
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 3 εύκολες συνταγές για σούπα τέλειες γι' αυτήν την εποχή!
Σούπα με κάρυ και λαχανικά
Υλικά:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 μεγάλο καρότο
- 2 σέλινα
- 1 κ.γ. φρέσκο ginger
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. κάρυ
- 4 κούπες ζωμός κοτόπουλου
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 συσκευασία γάλα καρύδας
- 2 κ.σ. κόλιανδρος
- 8 μανιτάρια
- 1 μελιτζάνα
- 1 μπρόκολο
- 1 πιπεριά
- 1 κολοκύθι
Εκτέλεση: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα που θα τοποθετήσετε σε μέτρια φωτιά, προσθέστε ελαιόλαδο και αφήστε το να ζεσταθεί για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, ρίξτε τα κρεμμύδια, το σέλινο, το καρότο και αφήστε τα να βράσουν μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και αφήστε τα για 2 ακόμη λεπτά. Προσθέστε κάρυ, τα υπόλοιπα λαχανικά, το γάλα καρύδας και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε το κόλιανδρο. Αφήστε να σιγοβράσει για 25 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό με ρίγανη ή πράσινα κρεμμύδια και λεπτές φέτες ψωμί.
Πατατόσουπα
Υλικά:
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
- 1 κούπα σέλινο
- 2 κούπες ζωμός κοτόπουλου
- 6 κούπες πατάτες κομμένες σε κυβάκια
- 1 κούπα τριμμένο καρότο
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 1 1/2 κούπα γάλα
- 1 1/2 κούπα κορν φλάουρ
- 8 κ.γ. cream cheese
- 1 κούπα cheddar
- 8 φέτες μπέικον
- λίγο τριμμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Αφού ζεσταθεί η κατσαρόλα σας, ρίξτε το βούτυρο και αφήστε το να λιώσει. Έπειτα, προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σέλινο και σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέστε τις πατάτες, τα καρότα και τον ζωμό και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπήστε μερικές κουταλιές της σούπας γάλα με κορν φλάουρ και στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και χτυπήστε ξανά τα υλικά. Ρίξτε το μείγμα γάλακτος στη σούπα που ετοιμάζετε στην κατσαρόλα μαζί με το cream cheese. Συνεχίστε το βράσιμο περίπου 1 λεπτό. Σερβίρετέ τη σούπα ζεστή με cheddar, μπέικον και πράσινα κρεμμύδια ή μαϊντανό.
Σούπα με παντζάρια
Υλικά:
- 3 μεγάλα παντζάρια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κ.σ. άνηθος
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο μαύρο πιπέρι
- 1 τέταρτο του ποτηριού νερό
- 1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση: Τυλίξτε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στον φούρνο για 45 λεπτά. Εν τω μεταξύ, σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, βάλτε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά, για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τοποθετήστε τη κατσαρόλα στην άκρη. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα παντζάρια από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και ξεφλουδίστε τα. Μετά, προσθέστε τα στο προηγούμενο μείγμα και τελικά ρίξτε και τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και το ξίδι. Σιγοβράστε τα για άλλα 15 λεπτά. Ύστερα, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, κάντε πουρέ τη σούπα. Σερβίρετε με μπρουσκέτες και απολαύστε!