fbpixel

Search icon
Search
3 συνταγές για απολαυστικές vegan πίτσες
TASTE

3 συνταγές για απολαυστικές vegan πίτσες

Δοκιμάστε τες asap!


Τι θα λέγατε αν θα μπορούσατε να συνδυάσετε τη νοοτροπία που σας κάνει να απορρίπτετε κάποια συστατικά που δεν είναι vegetable, με αντίστοιχα που διατηρούν πλούσια τη γεύση τους αλλά παραμένουν εντός του διατροφικού πεδίου όπου κινήστε; Μια ματιά στις παρακάτω συνταγές θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε εύκολες, γρήγορες και πάνω από όλα νόστιμες συνταγές για vegan πίτσες, που θα λιγουρευτείτε και μόνο από τη θέαση των εικόνων τους και των υλικών που περιλαμβάνουν.

Πίτσα με τυρί από κάσιους

shutterstock-635860616.jpg

Υλικά:

Για το τυρί:

  • 50 γρ. κάσιους
  • 250 γρ. νερό
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 σκ. Σκόρδο
  • Αλάτι
  • Χυμός λεμονιού

Για τη ζύμη:

  • 10 γρ. μαγιά ξηρή
  • 250 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι, ξερό
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 1/2 κ.γ. βασιλικός, ξερός
  • 1 κ.γ. μέλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την πίτσα:

  • 1-2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
  • Ρίγανη (φρέσκα φύλλα, για σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα κάσιους σε ένα μπολάκι με αρκετό νερό για 2-3 ώρες. Τα σουρώνουμε καλά και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, προσθέτοντας και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το τυρί και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά συνεχόμενα. Το μείγμα θα φαίνεται σαν κομμένο. Μειώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει πολύ πηκτό και η υφή του να είναι σαν λιωμένο τυρί ανακατεύοντας συνέχεια να μην κολλήσει. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει καλά το σπάμε με τα χέρια σε κομμάτια. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό, το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τα δύο αλεύρια, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δέσει η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα για 5-8 λεπτά. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολάκι το οποίο έχουμε λαδώσει σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1 ώρα τουλάχιστον. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα. Βγάζουμε το ζυμάρι από το μπολάκι αφού έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε ελαφρά, το χωρίζουμε στα 2 και ανοίγουμε με το πλάστη και λίγο αλεύρι σε διάμετρο 25-30 εκ. Το ζυμάρι βγάζει μία μεγάλη ή δύο κανονικές πίτσες. Αφού έχουμε ανοίξει το ζυμάρι στο μέγεθος που θέλουμε το πιέζουμε με τα δάκτυλα και κάνουμε λακκάκια στη ζύμη ενώ αφήνουμε ανέπαφη την περιφέρεια της πίτσας. Απλώνουμε τη σάλτσα τομάτας στο ζυμάρι, από πάνω τις φέτες ντομάτας και τα κομμάτια από τυρί κάσιους. Μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά την πίτσα σε ταψί. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα ρίγανης ή βασιλικού.

Πίτσα με μανιτάρια και πιπεριές

shutterstock-1076042987.jpg

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • Έτοιμη ζύμη για πίτσα ή φτιάξτε τη δική σας:
  • 320 γρ. λευκό ακατέργαστο αλεύρι ή για όλες τις χρήσεις
  • 165 ml νερό χλιαρό
  • 1 και 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 και 1/2 κ.γ. στεγνή μαγιά εύκολης ανάμιξης

Για τη σάλτσα:

  • 1 βαζάκι έτοιμη σάλτσα προς χρήση της αρεσκείας σας ή φτιάξτε τη δική σας
  • 1 κουτί 450 γρ. χυμός ντομάτας
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1/2 κ.γ. βασιλικός
  • 2-/3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη γέμιση:

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2 πράσινες πιπεριές σε φέτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές σε φέτες
  • 250 γρ. μανιτάρια
  • 1 ντομάτα σε φέτες
  • Τριμμένο φυτικό τυρί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση ζύμης:

Βάζουμε σε ένα μπολ τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε ένα λακκάκι και ρίχνουμε το χλιαρό νερό με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά και μόλις σχηματιστεί ζύμη συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε την ζύμη σε ένα μπολ σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.

Εκτέλεση σάλτσας:

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας και βράζουμε την σάλτσα μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα τα γούστα μας.

Εκτέλεση γέμισης:

Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο πρώτα τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα και τα βάζουμε στην άκρη, μετά τις πιπεριές μας πολύ ελαφρά, τις βγάζουμε και αυτές και τέλος τα μανιτάρια μας για 2-3 λεπτά.

Εκτέλεση πίτσας:

Όταν η ζύμη μας έχει φουσκώσει, την ανοίγουμε με έναν πλάστη στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε και την βάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί. Απλώνουμε πάνω στην ζύμη μας την σάλτσα ντομάτας, έπειτα το τριμμένο τυρί, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο και ελαιόλαδο. Τέλος, ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να ψηθούν τα υλικά και να λιώσει το τυρί.

Πίτσα με ελιές και μυρωδικά

shutterstock-509060275.jpg

Υλικά:

  • 1 ζύμη για πίτσα ποιοτική
  • 150 γραμμάρια vegan τυρί
  • 3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας για πίτσα
  • 2 μανιτάρια μεγάλα
  • 1 κρεμμύδι σε λωρίδες λεπτές
  • 1 ντομάτα σε στρογγυλές φέτες
  • 2 κουταλιές σούπας μαύρες ελιές, κομμένες
  • Πιπέρι
  • Φρέσκος βασιλικός

Εκτέλεση:

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγουμε τη ζύμη και την καλύπτουμε με τη σάλτσα ντομάτας και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το μισό τυρί, σε κομμάτια και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες, τις ντομάτες, τις ελιές και το υπόλοιπο τυρί. Ρίχνουμε πιπέρι και βάζουμε την πίτσα να ψηθεί για 20 λεπτά. Σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό ή ρόκα.