fbpixel

Search icon
Search
3 σαλάτες που θα φέρουν την άνοιξη στο τραπέζι σας
TASTE

3 σαλάτες που θα φέρουν την άνοιξη στο τραπέζι σας

Συνταγές που θα απολαύσετε πραγματικά


Έχουμε μπει επίσημα στην άνοιξη κι ετοιμάζοντας το σαρακοστιανό τραπέζι σκεφτόμαστε απολαυστικές προτάσεις για πιάτα που θα συνοδεύσουν τα καλέσματά μας. Είτε επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια νόστιμη και χορταστική σαλάτα για ένα δείπνο στο σπίτι ή απλώς θέλουμε να αντλήσουμε έμπνευση, ώστε να δημιουργούμε τις πιο healhty every day επιλογές, οι παρακάτω σαλάτες θα αποτελέσουν την ιδανική προσθήκη στο μενού σας.  

Σαλάτα ενέργειας με γλυκόξινο dressing

shutterstock-483877531.jpg

Υλικά

  • 1 μικρό τρυφερό κεφάλι μπρόκολο
  • 1 μικρό τρυφερό κεφάλι κουνουπίδι
  • 1 καρότο χοντροτριμμένο
  • 1 παντζάρι βρασμένο (κομμένο σε καρέ)
  • 1 ξινόμηλο με τη φλούδα (κομμένο σε καρέ ή λεπτές φέτες)
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • 2 κ.σ. καρύδια
  • 1 ρόδι καθαρισμένο

Για το γλυκόξινο dressing

  • 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
  • 1/4 φλ. ξύδι βαλσαμικο με μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Στη σαλάτα ενέργειας, αφήνουμε ωμό το μπρόκολο και το κουνουπίδι και τα κόβουμε σε πολύ μικρές φουντίτσες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε στο μπλέντερ, τα υλικά για το dressing της σαλάτας ενέργειας και τα χτυπάμε για να ενωθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε. Αν έχουμε το χρόνο αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για 2-3 ώρες στο ψυγείο, ανακατεύοντας τακτικά. Η ποσότητα των υλικών στη σαλάτα είναι καθαρά θέμα επιλογής σας.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 


Πρασινάδες με σπαράγγια, σταφίδες και κεφαλοτύρι

shutterstock-660521104.jpg

Υλικά

  • 300 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα, και κομμένα σε κομμάτια 3-4 εκ.
  • 350 γρ. ανάμεικτες πρασινάδες της αρεσκείας μας, χοντροκομμένες
  • 60 γρ. σταφίδες μαύρες, κορινθιακές
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος, ή δυόσμος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/3 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
  • 120 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο ή άλλο της αρεσκείας μας, σε λεπτές φέτες

Για το dressing

  • 20 ml βαλσάμικο
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml χυμός λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 5 στήμονες σαφράν, διαλυμένοι σε 2 κουτ. σούπας καυτό νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την σαλάτα με σπαράγγια, σταφίδες και κεφαλοτύρι ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ με ένα κουτάλι όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα σπαράγγια για 3 - 4 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό, για να διατηρήσουν ζωντανό το χρώμα τους. Στεγνώνουμε τα σπαράγγια με πετσέτα και τα μεταφέρουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τις πρασινάδες, τις σταφίδες, το κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο, και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, σκορπίζουμε το μαυροκούκι, το τυρί και σερβίρουμε σαλάτα με πρασινάδες, σπαράγγια, σταφίδες και κεφαλοτύρι.

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου


Σαλάτα με παναρισμένο κατσικίσιο τυρί και dressing μελιού

shutterstock-2388800521.jpg

Υλικά

Για την ψητή κολοκύθα

  • 200 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι,
  • φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι

    Για το κατσικίσιο τυρί

    • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί, σε κορμό
    • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψίχα
    • 400 γρ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
    • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.2 αυγά, μεσαία
    • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

    Για το dressing

    • 30 γρ. χυμό λεμονιού
    • 30 γρ. μέλι
    • 90 γρ. ελαιόλαδο
    • αλάτι
    • πιπέρι

    Για τη σύνθεση

    • 200 γρ. πράσινη σαλάτα 
    • ρόδι, σε σπόρους

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.Κόβουμε την κολοκύθα σε τριγωνικές φέτες και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Μεταφέρουμε τις φέτες κολοκύθας στο ταψί, βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα φιστίκια Αιγίνης και τα χτυπάμε ελαφρά προσέχοντας να μην θρυμματιστούν τελείως. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, σε ένα δεύτερο τα αυγά, τα οποία χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι, και σε ένα τρίτο τα φιστίκια και το θυμάρι. Βουτάμε τη φέτα τυριού πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στα αυγά και τέλος στα φιστίκια, ώστε να καλυφθεί εντελώς και από τις 2 πλευρές, και την πιέζουμε καλά ώστε να δημιουργήσουμε μια κρούστα. Ρίχνουμε τη φέτα τυριού στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το τυρί στο πιάτο. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει το dressing. Ρίχνουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος την πράσινη σαλάτα και 2 κ.σ. από το dressing, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Προσθέτουμε τις φέτες κολοκύθας, το κατσικίσιο τυρί και τους σπόρους ροδιού, περιχύνουμε με το υπόλοιπο dressing, και σερβίρουμε.

    Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης