Βρίσκεστε στη δουλειά και δεν ξέρετε ποιο γεύμα θα σας κρατήσει χορτάτους, αλλά θα είναι παράλληλα ελαφρύ και υγιεινό; Τότε σίγουρα η σωστή επιλογή είναι οι σαλάτες. Παρέχουν το αίσθημα κορεσμού ενώ μάλιστα μπορείτε να τις δοκιμάσετε σε διάφορους συνδυασμούς ανάλογα με την εποχή. Μη διστάσετε να τις προετοιμάσετε στο σπίτι από την προηγούμενη μέρα εύκολα και γρήγορα καθώς εμείς παρακάτω σας δείχνουμε τις καλύτερες συνταγές για ανανεωμένα salad bowls ιδανικά για το lunch break σας!
Try Them!
Με κόκκινο λάχανο, σύκα και καρύδια
Υλικά
Για τη σαλάτα
- ¼ από 1 λάχανο κόκκινο
- 3 καρότα
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού καρύδια
- 1/3 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
- 2-3 σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κυβάκια
Για το dressing:
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας σόγια
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- χυμό από 1 λεμόνι
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμάζετε τα λαχανικά σας. Τρίβετε τα καρότα στο μούλτι. Κόβετε το λάχανο σε κομματάκια και το τρίβετε κι αυτό στο μούλτι ή το ψιλοκόβετε στο χέρι. Στη συνέχεια βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Συνεχίζετε φτιάχνοντας το dressing. Στο μούλτι ή σε ένα φλιτζάνι, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Ρίχνετε τo dressing στη σαλάτα, ανακατεύετε καλά να αναμιχθεί με τα λαχανικά και σερβίρετε.
Tabbouleh
Υλικά
- 60g σταφίδες
- 200γρ πλιγούρι μεσαίου μεγέθους
- 175 γρ. Κουνουπίδι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρός βολβός μάραθου
- 1 λεμόνι στημμένο
- 25g ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 20g φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
- 3 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 50 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρύδια, ψημένα
- 15 γραμμάρια αποξηραμένα barberries
- 100 γραμμάρια ρόδι
Για το dressing
- 1 μικρό γαρίφαλο σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ¼ κουταλάκι κύμινο αλεσμένο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάλτε τις σταφίδες σ΄ένα μπολ και καλύψτε με βραστό νερό. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε το πλιγούρι σε ένα δεύτερο μπολ και ρίξτε αρκετό βραστό νερό για να καλύψετε περίπου 2 εκατοστά. Σκεπάζουμε το μπολ και μουλιάζουμε για 15 λεπτά. Στραγγίστε και μεταφέρετε σε μπολ σερβιρίσματος. Προσθέστε το κουνουπίδι, το μάραθο και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε για να ομοιογενοποιηθούν. Για να φτιάξετε το dressing, βάλτε το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα και το μέλι σε ένα μπολ και ανακατέψτε μαζί. Χύστε σταδιακά το λάδι, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε καρυκεύματα για τη γεύση. Στραγγίστε τις σταφίδες και προσθέστε τες στο πλιγούρι με μαϊντανό, μέντα, κρεμμυδάκια, καρύδια και τα barberries. Δοκιμάστε ξανά τη γεύση και στη συνέχεια ανακατέψτε τους σπόρους ροδιού.
Με φακές, λαχανικά & αβοκάντο
Υλικά
- 250 γραμ. φακές βρασμένες
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 αβοκάντο
- 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
- 1 φούντα μπρόκολο
- 4-5 πίκλες αγγουράκια
- κόκκινα φασόλια βρασμένα (προαιρετικά)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- λίγο άνηθο
- λίγο μαϊντανό
Για το dressing
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ ξύδι από κρασί
- 1 κ.σ χυμό από λεμόνι
- 1 κ.σ μουστάρδα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Νεροβράστε τη φακή για 5 λεπτά και πετάξτε το πρώτο νερό. Μετά, βράστε τις φακές με καθαρό νερό και αλατίστε προς το τέλος του βρασμού. Οι φακές πρέπει να είναι αλ ντέντε για να μην λιώσουν στο ανακάτεμα. Αν πρόκειται να φτιάξετε φακές σαλάτα σε μεγάλη ποσότητα για να μείνει στο ψυγείο για τις επόμενες ήμερες, θα πρέπει το αβοκάντο και τα βότανα να τα προσθέστε τελευταία στιγμή. Αλλιώς θα οξειδωθούν και θα μαυρίσουν.
Για τις φακές σαλάτα, επιλέξτε τα λαχανικά που αγαπάτε ή αυτά που έχετε τώρα στο ψυγείο σας. Βράστε τις φακές μέχρι να σφίξουν. Κόψτε σε κύβους το μπρόκολο και τα καρότα και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά του dressing και περιχύστε το στη σαλάτα. Η σαλάτα φακές σηκώνει μαρινάρισμα στο ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ρίξετε το αβοκάντο και τα βότανα λίγο πριν σερβίρετε.