Σούπες... Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο καθώς πρόκειται για ένα πιάτο που έχει καθιερωθεί ως σήμα-κατατεθέν του χειμώνα, καθώς μας σερβίρεται ζεστό, ωστόσο πολλοί από εσάς αγνοείτε την ύπαρξη και μιας πιο παγωμένης εκδοχής του. Εάν λοιπόν, ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες σας φαίνεται ανυπόφορος ή ακόμη δεν μπορείτε να βρείτε τη γεύση εκείνη που θα σας δροσίσει, τότε βρήκαμε λύση! Τα εξαιρετικά κρύα πιάτα σούπας που σας προτείνουμε παρακάτω είναι ιδανικά για κατανάλωση -ιδιαίτερα κατά τη θερινή εποχή που διανύουμε- καθώς ενυδατώνουν τον οργανισμό και του χαρίζουν ενέργεια χωρίς την αίσθηση βάρους.
Γνωρίστε λοιπόν, τις 3 άκρως γευστικές παγωμένες σούπες που μπορείτε να καταναλώσετε από το πρωί έως το βράδυ και αισθανθείτε υπέροχα!
Κρύα spicy σούπα με καρότο
Υλικά
- 500 γρ. καρότα βιολογικά, σε μέτριες φέτες 3 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
- 1 φλ.τσ. γάλα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.γ. κάρι σε σκόνη (mild)
- 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 3 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο (διαφορετικά μαϊντανό)
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ζωμό με τα καρότα, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το κάρι και το κύμινο με λίγο αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα λαχανικά (περίπου 20'). Αφήνουμε να μισοκρυώσουν και μεταφέρουμε σε μπλέντερ, τμηματικά, να γίνουν αραιός πουρές. Τον βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ, βαθιά πιάτα ή φαρδιά, κοντά ποτήρια γαρνιρισμένη με 1 κ.σ. γιαούρτι και ψιλοκομμένο κόλιαντρο.
Γκασπάτσο με πιπεριά
Υλικά
- 1 κ. ώριμες, νόστιμες ντομάτες
- 2 κίτρινες πιπεριές σε λωρίδες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο αγγούρι καθαρισμένο, σε φέτες
- 2-3 σκ.σκόρδο καθαρισμένες, σε φετάκια
- 1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο (όσο πιο φρουτώδες, τόσο καλύτερο)
- 4 κ.σ. εκλεκτό ξίδι από κρασί
- φουντίτσες βασιλικού
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε στο μούλτι τις πιπεριές με το αγγούρι. Ζεματίζουμε και ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο και ένα μέρος από τις ντομάτες και πολτοποιούμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τις πιπεριές και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες. Μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε τελείως ή να αφήσουμε μικρά κομματάκια. Ενώνουμε με το προηγούμενο μείγμα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ξύδι, ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε. Ψιλοκόβουμε μέσα λίγο βασιλικό και αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο για 3 ώρες ή περισσότερο. Σερβίρουμε με φουντίτσες βασιλικού, σε βαθύ πιάτο, μπολ ή φαρδύ, κοντό ποτήρι.
Σούπα βελουτέ πατάτα-πράσο
Υλικά
- 1 κούπα ζωμό κότας ή λαχανικών
- 2 κ.σ. βούτυρο χωρίς αλάτι
- 2 πράσα
- ½ κ.γ. αλάτι
- σχοινόπρασο
- 2 κούπες πατάτες σε λεπτά φετάκια
- 2 κούπες παγάκια
- 1 κούπες κρέμα γάλακτος
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Προσθέτουμε μια κούπα ζωμό σε μια μπασίνα και την τοποθετούμε στο ψυγείο. Λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά. Παράλληλα πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες, τα πράσα στο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε σε ταψί και στο φούρνο, για περίπου 4’, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ζεσταίνουμε καλά τον υπόλοιπο ζωμό. Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και το αλάτι στα πράσα με τις πατάτες. Ανακατεύουμε για περίπου 2’ μέχρι να μαλακώσουν κι άλλο. Βγάζουμε το ζωμό από το ψυγείο και μαζί με τις μισές πατάτες πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωμένη μπασίνα και προσθέτουμε τα παγάκια. Μεταφέρουμε τις υπόλοιπες πατάτες, τα πράσα και τον υπόλοιπο ζωμό στο μπλέντερ και πολτοποιούμε. Ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν τα παγάκια. Σερβίρουμε με γαρνιτούρα ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Καλή απόλαυση!