Το καλοκαίρι έχουμε ανάγκη από ελαφριές γεύσεις και γεύματα που θα μας χαρίζουν μία αίσθηση δροσιάς αλλά και πεντανόστιμα αποτελέσματα. Η ιδανική επιλογή για όλα τα παραπάνω δεν είναι άλλη από μία λαχταριστή μακαρονάδα. Για την περίοδο που διανύουμε οι παραλλαγές και τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι πολλά. Ανάλογα με το γούστο σας μπορείτε να δημιουργήσετε μέσα σε λίγη ώρα, ένα γεύμα που θα εξιτάρει τους γευστικούς σας κάλυκες.
Από επιλογές θαλασσινών μέχρι απλές συνταγές με ντομάτα και βασιλικό, ανακαλύψτε τες!
Γαριδομακαρονάδα με linguini
Υλικά
- 1 πακέτο linguini
- 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες για σάλτσα
- 12-15 γαρίδες
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- λίγος μαϊντανός
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας και τα αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, λιώνουμε το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι. Αν πάρεις φρέσκες γαρίδες και όχι κατεψυγμένες, θα ήταν καλό να τις μαγειρέψετε χωρίς το κέλυφος στο κάτω μέρος αλλά με το κεφάλι. Αφού πάρουν χρώμα το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτετε τις γαρίδες στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και αυτές. Μόλις πάρουν χρώμα τις αφαιρείτε από το τηγάνι αφήνοντας στο τηγάνι το ζουμί που έχουν βγάλει. Σε αυτό το ζουμί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι μαζί με λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά. (Το αν θα κάνετε σάλτσα ντομάτας από φρέσκες ντομάτες ή θα βάλετε κονσέρβα, είναι πάλι δικό σας θέμα). Αφού βράσει η σάλτσα, προσθέτουμε ξανά τις γαρίδες στην σάλτσα, μαζί με ό,τι ζουμί έχουν βγάλει εκεί που τις είχατε αφήσει. Τις αφήνουμε να βράσουν μόνο 2-3 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε και αυτόν στην σάλτσα που βράζει. Τέλος, προσθέτουμε τα βρασμένα μας linguini στο τηγάνι και ανακατεύουμε πριν σερβίρουμε.
Καλοκαιρινή μακαρονάδα
Υλικά
- 500 γραμ. μακαρόνια
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ
- 300 γραμ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 300 γραμ. φέτα θρυμματισμένη
- 1/2 φλ. ελιές κομμένες σε φέτες
- 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κάππαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τις σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη φέτα, τα ντοματίνια, τις ελιές, τον βασιλικό και την κάππαρη. Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η φέτα με τη θερμοκρασία της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρεται ζεστή αμέσως ή κρύα σαν σαλάτα.
Καλοκαιρινή χωριάτικη μακαρονάδα
Υλικά
- 500 γρ. σκιουφιχτά
- 4 ντομάτες, μέτριες, αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρους και ζουμί
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, +επιπλέον για το σερβίρισμα
- 50 γρ. βασιλικό, φρέσκο
- 3 κλ. ρίγανη, φρέσκια, μόνο τα φύλλα
- 50 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες
- 3 κλ. ρίγανη, φρέσκια, μόνο τα φύλλα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε ροδέλες
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. πιπέρι
- 2 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο, προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε σε κύβους τις δύο ντομάτες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τις άλλες δύο τις περνάμε από το μούλτι μαζί με το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ζουμί στο μπολ και ανακατεύουμε με τα κυβάκια της ντομάτας. Ψιλοκόβουμε το βασιλικό και τη ρίγανη και τα ανακατεύουμε με την ντομάτα. Προσθέτουμε τις ελιές, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο κουκουνάρι και το επιπλέον ελαιόλαδο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης