Ο χειμωνιάτικος καιρός επιβάλλει φιλόξενη ατμόσφαιρα και λαχταριστές γεύσεις που μπορούμε να απολαύσουμε σε ένα night in με φίλους ή ακόμα και μόνοι. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να μπούμε στην κουζίνα και να δημιουργήσουμε ενδιαφέρουσες και νόστιμες προτάσεις - οι οποίες παράλληλα μπορεί να είναι υγιεινές. Σκεπτόμενοι το Σαββατοκύριακο που είναι προ των πυλών αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε 3 υπέροχες συνταγές με μακαρόνια, που όλοι λίγο πολύ λατρεύουμε, και ιδιαίτερα με λαχανικά. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη βελουτέ υφή μιας αχνιστής σάλτσας ή στα μοναδικά al dente σπαγγέτι που μας μεταφέρουν απευθείας στην Ιταλία; Εμείς σίγουρα όχι, γι' αυτό και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να τα γευτείτε εύκολα και γρήγορα!
Bon Appétit!
Πένες με μελιτζάνα και ντομάτα
Yλικά
- 500 γρ. πένες
- 4 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
- 600 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
- 2 μικρά κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 50 γρ. ελιές πράσινες, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα λάδι για το τηγάνισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για περίπου 2–3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια. Αφαιρούμε το λάδι από την κατσαρόλα, αφήνοντας μόνο 4–5 κουτ. σούπας. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Προσθέτουμε τις ελιές, το μαϊντανό, το βασιλικό, τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Σπαγγέτι με ψητά λαχανικά
Υλικά
- 500 γρ. σπαγγέτι Νο 6
- 2 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε ροδέλες
- 3 κολοκυθάκια μεγάλα, κομμένα σε ροδέλες
- 4 ντομάτες μεγάλες, κομμένες σε ροδέλες
- 1 πιπεριά πράσινη, καθαρισμένη καλά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
- 2 κρεμμύδια μεγάλα καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 6 σκελίδες σκόρδο με το φλούδι τους
- 3-4 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 200γρ. μανούρι, κομμένο σε κύβους
- λίγο τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο (προαιρετικά)
- αλάτι
Εκτέλεση
Αλατίζουμε καλά τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα, να ξεπικρίσουν. Τις πλένουμε καλά και τις στεγνώνουμε. Με ένα πινέλο, λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί. Απλώνουμε τις φέτες των λαχανικών κολλητά τη μια δίπλα στην άλλη και τις αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι. Αν περισσέψει, το αδειάζουμε στο ταψί. Σκορπίζουμε την κάππαρη πάνω στα λαχανικά και αλατίζουμε. Σας υπενθυμίζουμε ότι τις σκελίδες του σκόρδου τις σκορπίζετε μέσα στο ταψί έτσι όπως είναι, με τα φλούδια. Ψήνουμε τα λαχανικά σας στους 170°C για μισή ώρα με 40 λεπτά ώσπου να ροδίσουν καλά. Όσο ψήνονται τα λαχανικά, βράζουμε τα μακαρόνια al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε. Μόλις ψηθούν τα λαχανικά σας, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το ακουμπάμε πάνω στον πάγκο. Πιέζουμε τις ψημένες σκελίδες σκόρδο με τα δάχτυλά μας, για να βγει από μέσα η ψημένη σάρκα τους, την οποία απλώνουμε με ένα μαχαίρι πάνω στα λαχανικά. Ρίχνουμε μέσα στο ταψί το σπαγγέτι και τους κύβους από μανούρι, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό και ανακατεύουμε πολύ δυναμικά με δύο πιρούνια. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, αφού το πασπαλίσουμε με μπόλικο τριμμένο Σαν Μιχάλη.
Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης
Καρμπονάρα με κολοκυθάκια
Υλικά
- 200 γρ. πανσέτα, καπνιστή χωρίς κόκαλο σε χοντρές φέτες
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 6 κολοκυθάκια, μέτρια
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 4 κρόκους
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη +έξτρα για το σερβίρισμα
- 1 ματσάκι βασιλικό, +έξτρα φύλλα για το σερβίρισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε την πανσέτα σε λωρίδες και τη σοτάρουμε σε ένα τηγάνι μέχρι να τραγανίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και το σοτάρουμε κι αυτό για ένα λεπτό ακόμα. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το επιπλέον λίπος. Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος. Με ένα κουτάλι σκάβουμε και αφαιρούμε το εσωτερικό τους, όπου υπάρχουν τα σπόρια. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα κολοκυθάκια σε πολύ-πολύ λεπτές λωρίδες. Σε μία κατσαρόλα με πολύ αλατισμένο νερό ζεματίζουμε τα κολοκυθάκια για μερικά δευτερόλεπτα. Αμέσως τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Σουρώνουμε ξανά και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον ένα λεπτό. Τα σουρώνουμε κρατώντας 150 ml από το νερό του βρασμού και τα αφήνουμε στην άκρη μέσα στην κατσαρόλα τους. Όσο βράζουν ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Είναι σημαντικό να έχουμε τα μακαρόνια ζεστά όταν τα ανακατέψουμε με την σάλτσα. Με αυτό τον τρόπο θα ψηθούν οι κρόκοι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τα 150 ml από το νερό που κρατήσαμε, τα κολοκυθάκια μας, την τριμμένη παρμεζάνα, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε και τον βασιλικό. Ρίχνουμε την πανσέτα μέσα στα ζεστά μακαρόνια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα ζεστά μακαρόνια μέσα στην σάλτσα με τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με επιπλέον παρμεζάνα και λίγα φύλλα βασιλικού.