fbpixel

Search icon
Search
3 μακαρονάδες φούρνου ιδανικές για τις κρύες ημέρες
TASTE

3 μακαρονάδες φούρνου ιδανικές για τις κρύες ημέρες

Απολαύστε γευστικές προτάσεις που θα εξιτάρουν τον ουρανίσκο σας


Τον χειμώνα, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών, αναζητούμε πάντα γευστικές προτάσεις που θα μας ζεστάνουν. Μια από αυτές, είναι φυσικά οι επιλογές του φούρνου, που όταν μάλιστα συνδυαστούν και με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά τότε το αποτέλεσμα είναι made from heaven... Λιωμένο τυρί, ζουμερές πέννες, ριγκατόνι, κ.ά, και αρώματα του ονείρου, ενώνονται μαζί σε έναν special «χορό» -al forno- που λένε και masters του είδους, οι Ιταλοί. Παρακάτω, ξεχωρίσαμε τις καλύτερες συνταγές για νόστιμες μακαρονάδες στο φούρνο, που όμως εκτός από θεϊκή γεύση, έχουν και τη μαγική ιδιότητα να σας παρέχουν αυτήν την ιδιαίτερη «ζεστασιά» που αποζητάτε από ένα χειμωνιάτικο πιάτο.

Super Tasty! 

Πέννες φούρνου με τυριά και μπέικον

shutterstock-1859990326.jpg

Υλικά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 10 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 100 ml κρασί κόκκινο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 200 ml νερό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. πένες, βρασμένες
  • 2 κλ. φύλλα βασιλικού
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα τοματίνια (μπορούμε ή να τα πιέσουμε με τα δάχτυλά μας την ώρα που τα προσθέτουμε ή να τα σπάσουμε με μία κουτάλα για να βγάλουν τα ζουμιά τους). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία. Έπειτα προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα μας τις πένες μας και τα φύλλα βασιλικού. Ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε μία στρώση με τις μισές πένες και πασπαλίζουμε, από πάνω, με το μισό από το κάθε τυρί μας. Επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά. Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το τυρί και να πάρει χρώμα. Αν θέλουμε σερβίρουμε με επιπλέον βασιλικό.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης 

Ζυμαρικά στο φούρνο με ψαρονέφρι και γιαούρτι

shutterstock-210691231.jpg

Υλικά

  • 800 γρ. ψαρονέφρι, σε κύβους 3-4 εκ.
  • 500 γρ. πένες
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 80 γρ. αμύγδαλα, χοντροκοπανισμένα και καβουρδισμένα
  • 800 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 4 αυγά
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες και τα στραγγίζουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ψαρονέφρι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το αμύγδαλο.

Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας 

Μακαρόνια φούρνου με κόκκινη σάλτσα

shutterstock-706443148.jpg

Υλικά

  • 500 γραμ. μικρά ζυμαρικά τορτελίνια ή βίδες κ.λ.π.
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ολόκληρες
  • 1-2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1 ½ κιλό. ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 10 φύλλα βασιλικό ή ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά
  • 150 γραμ. τυρί τριμμένο παρμεζάνα ή πεκορίνο
  • 1 μπαστούνι μοτσαρέλα ή ανθότυρο ή μανούρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα μακαρόνια φούρνου με κόκκινη σάλτσα, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά για 6 λεπτά σε μέτρια φωτιά να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, τις προσθέτουμε στο κρεμμύδι, αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄. Με τη ράβδο του μπλέντερ αλέθουμε την σάλτσα. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό στη σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε αλατισμένο νερό, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα βράζουμε και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Τα περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα ντομάτας και μία χούφτα τυρί τριμμένο. Λαδώνουμε ένα πυρέξ, απλώνουμε το 1/2 γιαούρτι. Στρώνουμε τα μισά ζυμαρικά, λίγη σάλτσα, τυρί τριμμένο και φέτες μοτσαρέλα. Συνεχίζουμε σε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στην τελευταία στρώση πασπαλίζουμε βασιλικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 20΄ λεπτά, να λιώσει το τυρί.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου