Όσο οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν, άλλο τόσο καλοκαίρι αντιλαμβανόμαστε ότι μας μένει ακόμη. Οι σαλάτες αποτελούν μια ιδανική επιλογή για τις συγκεκριμένες ημέρες που αναζητάμε κάτι δροσιστικό και παράλληλα ελαφρύ. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο γευστικές προτάσεις με νόστιμα υλικά της εποχής, τις οποίες μπορεί να μην είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα. Είτε για το lunch break σας ή για ένα light βραδινό, δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές!
Σαλάτα λαχανικών με ψητό μανούρι
Υλικά
- 5 καρότα
- 3 κολοκυθάκια
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. μέλι
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2-3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κ.σ. δυόσμο
- 200 γρ. μανούρι
Για το σερβίρισμα
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- μέλι
- σουσάμι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Τρίβουμε στο μαντολίνο τα καρότα, σε πολύ λεπτές φέτες, και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Κόβουμε στο μαντολίνο και τα κολοκύθια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα. Βράζουμε 1-2 λεπτά να μαλακώσουν για 1-2 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το ταχίνι, το μέλι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το βαλσάμικο ξίδι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή με ένα σύρμα χειρός για να έχουμε ένα δεμένο dressing. Βάζουμε μέσα στο μπολ τα καρότα και τα κολοκύθια και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν με το dressing. Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο και τα βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά. Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει. Κόβουμε το μανούρι σε φέτες και το βάζουμε στη γκριλιέρα. Ψήνουμε 1-2 λεπτά να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές .Μεταφέρουμε το μανούρι στο μπολ με τη σαλάτα και σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο, μέλι και σουσάμι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σαλάτα με φράουλες
Υλικά
- 1 αβοκάντο ώριμο κομμένο σε φέτες
- 150 γρ. baby ρόκα
- 150 γρ. φύλλα baby σπανάκι
- 1/2 φλ. φύλλα δυόσμου ολόκληρα
- 200 γρ. φράουλες κατακόκκινες (ώριμες και γερές)
- 1 φλ. βρασμένο σιτάρι
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- Λίγες φύτρες λαχανικών
Για τη βινεγκρέτ φράουλας
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. ξίδι
- 1/2 κ.γ. μέλι
- 6 φράουλες κατακόκκινες ώριμες
- Αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση
Επιλέξτε φράουλες κατακόκκινες ώριμες και γερές. Στεγνώστε πολύ καλά τα λαχανικά και τις φράουλες αφού τα πλύνετε σχολαστικά. Κόψτε τις φράουλες σε φέτες με ένα μαχαίρι για τη σαλάτα με φράουλες. Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τη ρόκα και το δυόσμο. Προσθέτουμε τις φράουλες, το βρασμένο σιτάρι, το αβοκάντο και τον κολοκυθόσπορο. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ φράουλας. Ανακατεύουμε τη σαλάτα γαρνίρουμε τις φύτρες και σερβίρουμε αμέσως. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε να πολτοποιηθούν σε μια κόκκινη βελούδινη βινεγκρέτ φράουλας. Περιχύνουμε τη σαλάτα με φράουλες με τη σως τελευταία στιγμή.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Σαλάτα κολοκυθιού με φασολάκια και φέτα
Υλικά
- 20 γρ. καρύδια
- 160 γρ. φασολάκια φρέσκα, κομμένα
- 10γρ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 μικρό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- ½ κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κολοκυθάκια
- 20 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ºC. Βάζουμε τα καρύδια σε ταψί και τα ψήνουμε για 8-10΄ ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα ψιλοκόβουμε. Στο μεταξύ σιγοβράζουμε τα φασόλια σε ένα τηγάνι με βραστό νερό για 3-4΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και μετά ξεπλένουμε με κρύο νερό. Στραγγίζουμε καλά. Εν τω μεταξύ, βάζουμε τα μυρωδικά, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι και το τσίλι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το ξίδι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια και με έναν αποφλοιωτή λαχανικών τα κόβουμε σε φλοίδες. Τις βάζουμε στο μπολ με το μείγμα των βοτάνων, προσθέτουμε τα φασόλια και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε πιατέλα ή μπολ για σαλάτα και πασπαλίζουμε με τη φέτα.
Συνταγή: Γιώργος Δημητρακόπουλος