fbpixel

Search icon
Search
3 εύκολα και αγαπημένα κέικ που θα κάνουν το σπίτι να μυρίσει όμορφα
TASTE

3 εύκολα και αγαπημένα κέικ που θα κάνουν το σπίτι να μυρίσει όμορφα

Δοκιμάστε να μεγαλουργήσετε στην κουζίνα


Τι καλύτερο από το να μοσχοβολήσει το σπίτι αγαπημένες μυρωδιές, από κλασικές αλλά και πιο μοντέρνες γευστικές επιλογές που όλοι ευχαριστιόμαστε. Μια από αυτές; μα φυσικά τα σπιτικά κέικ, που θυμίζουν «μαμά». Εκτός ότι αποτελούν την ιδανική πρόταση για γλυκό καλέσματος, μπορούν να συνοδεύσουν τον πρωινό ή απογευματινό καφέ σας μέσα στην εβδομάδα, ή ακόμα και να αποτελέσουν ένα τέλειο snack που θα πάρετε μαζί στη δουλειά ή θα δώσετε στα παιδιά σας.

Taste like heaven! 

Κέικ πραλίνα
pranjall-kumar-ak4xaexjt2s-unsplash.jpg
Υλικά

4 αυγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανιλίνη
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για τη φόρμα
200 ml γάλα, 3,5%
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για τη φόρμα
1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
50 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα
αλάτι
170 γρ. κουβερτούρα πραλίνα

Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τη βανιλίνη, το βούτυρο και το γάλα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, 40 γρ. φουντούκια και αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και ρίχνουμε τα 150 γρ. στο μπολ με τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μια ορθογώνια φόρμα διαστάσεων 10x30εκ. και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κουβερτούρα και τα υπόλοιπα φουντούκια.Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Κέικ μπανάνα χωρίς ζάχαρη
leigh-skomal-byavdsdtpx0-unsplash.jpg
Υλικά
Για το κέικ
  • 400gr ώριμες μπανάνες
  • 125γρ. βούτυρο λιωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1φακ. baking powder (20 gr)
  • 100γρ. σταγόνες σοκολάτας χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 μπανάνα κομμένη στην μέση (για το πάνω μέρος του κέικ)
Για τη φόρμα
  • λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το κέικ μπανάνα χωρίς ζάχαρη, συγκεντρώνουμε στον πάγκο όλα τα υλικά τα οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να βγει θεϊκό και αφράτο το κέικ μπανάνα χωρίς ζάχαρη. Είναι μια αρκετά παιχνιδιάρικη συνταγή, γιατί μπορείς να προσθέσεις κομματάκια σοκολάτας και να κάνεις ένα κέικ μπανάνα σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να δώσεις πολύ μεγάλη σημασία στο μέτρημα των υλικών. Για το κέικ με μπανάνα χωρίς ζάχαρη, Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τo baking powder. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα περίπου 33*13*7 εκατοστά. Στρώνουμε στον πάτο της λαδόκολλα. Ανάβουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα. Στη συνέχεια, σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Με ένα πιρούνι λιώνουμε σε ένα μπολ τις μπανάνες. 

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά. Με ένα πιρούνι διαλύουμε τα δύο αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα για το κέικ μπανάνα χωρίς ζάχαρη. Χτυπάμε με μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά, ώστε να αφρατέψει καλά όλο το μείγμα. Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά στο μείγμα. Ρίχνουμε μέσα και τις σταγόνες σοκολάτας (εάν θέλουμε). Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Ρίχνουμε την ζύμη μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα. Ιδανικά, γεμίζουμε τα 2/3 της φόρμας. Κόβουμε μια μπανάνα κατά μήκος ώστε να έχουμε δύο κομμάτια. Τα τοποθετούμε στο επάνω μέρος της ζύμης με το εσωτερικό της μπανάνας να κοιτάζει προς τα επάνω και το κυλινδρικό μέρος να είναι στο ζυμάρι. Βάζουμε την φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά περίπου, στην μεσαία σχάρα. 

Πρέπει να φουσκώσει, να πάρει ωραίο χρώμα απ’ έξω και να έχει ψηθεί καλά μέσα. Αυτό το ελέγχουμε προς το τέλος του ψησίματος μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Εάν η λάμα βγει στεγνή τότε είναι έτοιμο, από την άλλη εάν έχει μείνει επάνω στο μαχαίρι ζυμάρι τότε θέλει και άλλο ψήσιμο. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει, είτε σε μια σχάρα είτε στην φόρμα του.

    Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

    Κέικ βανίλιας

    alexandra-golovac-nn-ajo-pjgg-unsplash.jpg

    Υλικά

    • 250ml γάλα
    • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    • 1 βανίλια σε σκόνη
    • 4 αβγά
    • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 400γρ. ζάχαρη

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 185 βαθμούς. Ρίχνετε στο μίξερ το βούτυρο και το χτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε σταδιακά και τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια με δυνατή ταχύτητα για 2-3 περίπου λεπτά. Ρίχνετε 1-1 τα αβγά και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Χαμηλώνετε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα. Τέλος, προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι χωρίς να σταματήσετε τη λειτουργία του μίξερ μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Ρίχνετε το μίγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα για κέικ και το ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το φούρνο.