fbpixel

Search icon
Search
3 εκπληκτικές μακαρονάδες με άρωμα Ιταλίας
TASTE

3 εκπληκτικές μακαρονάδες με άρωμα Ιταλίας

Δοκιμάστε τες asap


Οι pasta lovers γνωρίζουν καλά πως οι μακαρονάδες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την Ιταλία. Μοναδικά αρώματα, υπέροχες πρώτες ύλες και ατελείωτη φαντασία μας βάζει στο απόλυτο mood για να δημιουργήσουμε τα πιο τέλεια pasta dishes για τις καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες μας. Όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις σας, παρακάτω θα βρείτε γευστικές προτάσεις είτε με νόστιμα θαλασσινά, είτε κλασικές επιλογές που πρόκειται να εξιτάρουν τον ουρανίσκο σας!

Enjoy!

Mακαρονάδα με σκόρδο και λάδι

authentic-pasta-italian.jpg

Υλικά:

  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 150 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
  • 5-6 μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίες (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. γλυκό μπούκοβο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι

Εκτέλεση: Σε μεγάλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο -σε μεσαία ένταση- να ζεσταθεί και στη συνέχεια προσθέστε τις σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερώσουν τα αρώματα τους. Στη συνέχεια προσθέστε το καυτερό και γλυκό μπούκοβο μαζί με τις πιπεριές οι οποίες μπαίνουν προαιρετικά. Σε αυτό το στάδιο το ελαιόλαδο θα αρωματιστεί και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αν αποφύγετε να τηγανίσετε το σκόρδο. Αυτό θα συνεχιστεί για 3-4 λεπτά μέχρι να αφαιρέσετε τις σκελίδες και να προσθέσετε τα έτοιμα spaghetti. Προσθέστε μαϊντανό στο σερβίρισμα.

Μακαρονάδα με μύδια, γαρίδες & καλαμάρι

shutterstock-294487646.jpg

Υλικά:

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο σπασμένες
  • 880 γραμ. φρέσκα μύδια καθαρισμένα και πλυμένα
  • 2 καλαμάρια κομμένα σε φέτες
  • 300 γραμ. φρέσκες γαρίδες
  • 1/3 φλ. ούζο
  • 3 ντομάτες ώριμες χωρίς σπόρους ψιλοκομμένες
  • 500 γραμ. σπαγγέτι χωρίς γλουτένη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2-3 αποξηραμένες καυτερές πιπεριές

Εκτέλεση:

Αρχικά, καθαρίστε τα μύδια έτσι ώστε να τα πλύνετε και στη συνέχεια να τα βάλετε στο σουρωτήρι. Καθαρίστε τις γαρίδες και κόψτε σε φέτες το καλαμάρι. Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.

Για το topping:

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα σπασμένα σκόρδα σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τις γαρίδες και το καλαμάρι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σβήνετε με το ούζο και το αφήνετε να εξατμιστεί τελείως. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τις γαρίδες και το καλαμάρι σε ένα πιάτο. Το σκεπάζετε και το αφήνετε στην άκρη. Προσθέστε τις ντομάτες και τα μύδια. Σκεπάστε το τηγάνι και βάλτε το σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και να βγάλουν τα ζουμιά τους και στη συνέχεια ρίξτε ξανά τις γαρίδες και το καλαμάρι. Ρίξτε τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα και ανακατέψτε τα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε μπόλικο πιπέρι.

Ναπολιτάνα 

shutterstock-1771132634.jpg

Υλικά

  • 2 συσκευασίες αποφλοιωμένα ντοματάκια (πομοντόρια μακρόστενα) ή 1 κιλό φρέσκα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό φρέσκο
  • 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
  • 2-3 πρέζες ζάχαρη (προαιρετικά)
Για την μακαρονάδα
  • 500 γραμμ. σπαγγέτι (άσπρο ή ολικής)
  • ελαιόλαδο για το τελείωμα
  • τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα την κόκκινη σάλτσα ντομάτας (ναπολιτάνα) για τα μακαρόνια. Λιώνουμε τα πομοντόρια με τα χέρια σε μπολ. Κρατάμε όλο τον χυμό τους. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα στην εποχή τους, τα αποφλοιώνουμε, τα κόβουμε στην μέση και τα ζουλάμε να φύγουν οι σπόροι. Τα λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ για τα μακαρόνια με σάλτσα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το τακτικά για περίπου 3-4′. Δεν θέλουμε να πάρει καθόλου χρώμα το κρεμμύδι και να βαρύνει η σάλτσα. Σπάμε τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο λάδι και σοτάρουμε για 1-2′ (μετά αν θέλουμε τα αφαιρούμε αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα). Προσθέτουμε τις ντομάτες και με ξύλινη κουτάλα τις πατάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι κι αν θέλουμε ένα κομμάτι από το κοτσάνι του βασιλικού. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 40′. Πότε πότε, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Η σάλτσα μετά από 40´ θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν πολτοποιηθεί. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του βασιλικού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει και στραγγίσει τα μακαρόνια, σε αλατισμένο νερό, 2′ λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ναπολιτάνα στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα σε πιάτα με έξτρα σάλτσα και τριμμένο τυρί.